Doğal gaz ile ilgili flaş fatura detayı! 575 lira...

Kısıtlamalar nedeniyle evlerde daha çok zaman geçirdiğimiz şu günlerde, havaların da soğuması, ısınma maliyetlerini artırmış durumda. Bu artışta yanlış cihaz kullanımı da önemli bir paya sahip. Ucuz diye son dönemde daha çok tercih edilir hale gelen elektrikli ısıtıcıların fatura artışındaki etkisi azımsanmayacak boyutta...

Haberler 26.12.2020 - 01:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Scaklklar her ne kadar mevsim normallerinin üzerinde seyretse de artk souklar kendini iyice hissettirmeye balad. Ocak ve ubat aylarnn daha souk geçmesi bekleniyor. Bu dönemde korona kapsamnda evde olunan zaman da artm durumda. Dolaysyla snma amaçl enerji tüketiminde de önemli yükseliler söz konusu. Isnmak için doalgaz ve elektrik kullanm öne çkyor.

TALEP HALEN YÜKSEK

Türkiye genelinde yaklak 16.5 milyon doalgaz abonesi bulunurken, toplam elektrik abone says 45.8 milyon. Doalgaz 81 ilin tamamnda olsa da eve ve iyerlerinde snmada elektrikli cihazlarn kullanm dikkat çekiyor. Hatta elektrikli stc sat yapan firmalarn verilerine göre, talepte geçen yla göre yüzde 80lk art söz konusu. nternet aramalarnda bu cihazlarn aranma oran yüzde 30-40 arasnda fazlalam durumda.

UCUZ AMA BÜTçEYE ZARAR

Elektrikli stclarn ortalama fiyat 250 lira. Fiyat açsndan tasarruf etmek için talep edilse de bu ucuz ürünler hiç de masum deil ve faturalarnzn kabarmasna neden olabilir. Yaptmz hesaplamaya göre, pratik gibi görülen elektrikli sobalar, kzlötesi (infrared) stclar, fanl stclar bütçeyi hayli zorluyor. Bu cihazlarn fazla elektrik tüketmesinin nedeni watt deerinin yüksek olmasndan kaynaklanyor.

BEYAZ EYANIN YAKLAIK 13 KATI

Örnein 26 metrekarelik bir oday stmak için günde 10 saat çalan 2000 watt gücündeki bir kzlötesi stc ayda 560 kilovatsaat elektrik harcyor. u an 1 kilovatsaat elektriin vergi, fon ve datm bedeli dahil maliyeti 75 kuru. Bu durumda stcnn aylk maliyeti 420 liray buluyor. Bu rakam, haftada 4 gün çaltrlan A+ çamar makinesinin ayda harcad elektriin (42 kilovatsaat) yaklak 13 kat.

FANLI ISITICI CEB çARPIYOR

Elektrikli stclarn bir çounda fan sistemi de bulunuyor. Hem elektrik hem fan çaltnda bu cihazlar elektrik canavarna dönüüyor. Yani elektrik kullanm katlanyor. Isnmak için hiç ekonomik deil. Ancak banyo veya sonrasnda çocuklar üümesin diye ortam ssn artrmak için kullanlabilir.

24 SAAT KULLANIM OLUYOR, KLMAYI GÖZARDI ETMEYN

Evde çalmalarn ve haftasonu kstlamalarnn etkisiyle ortalama 10 saatlik elektrikli stc kullanm, 24 saate kadar çkabiliyor. Peki bunun alternatifleri neler? Elektrikle snmak mecburiyetindeyseniz ayn tüketimle daha verimli olan yaz, k kullanlabilen klima seçeneini masaya yatrn. çünkü verim ve tüketim anlamnda elektrikli sobalardan 2 kat daha avantajl. Birçok evde klima bulunurken bunun yerine elektrikli stc, pahal bir tercih oluyor.

PEK NE KADAR YAKAR?

Klimalar ilk almda maliyetli gibi görünse de uzun yllar kullanldndan ve salad konfor açsndan ksa sürede kendini amorti eder. Örnek bir hesaplama yapalm. 12.000 Btu klima günde 10 saat çalrsa, ayda faturaya yansmas 227 lira oluyor. Yani elektrikli stcnn yars kadar. Üstelik içerinin havasn temizledii için elektrikli stcnn oluturduu ba arlarn ve kötü kokuyu da önlüyor.

DOALGAZ HEPSNDEN AVANTAJLI

24 saat hesab yapldnda ne elektrikli soba ne de klima doalgaz kombisinin yerini tutabiliyor. Kombi tek oday deil tüm evi sttnda ancak elektrikli sobann maliyetine ulayor. Örnein; stanbulda kabaca 1 metreküp doalgazn vergi dahil faturaya yansyan fiyat 1.9 lira. Siz de bu hesab son gelen fatura tutarn, kullanm miktarna (sayaçtan ölçülen hacim) bölerek yapabilirsiniz. Sabit 40 derece çalan kombi 1 saatte 0.42 metreküp, 24 saatte 10 metreküp doalgaz tüketir.

50 DERECEDE ISITIRSA RAKAM

Bu kombinin saatlik tüketimi 80 kuru olurken, günlük tüketimi yaklak 19 lira ve aylk faturaya yansmas 575 lira oluyor. Rakam yüksek ancak, tek oday stan ve günde sadece 10 saat çalan elektrikli stcdan çok daha avantajl. Kombiyi 50 dereceye getirir ve 24 saat çaltrrsanz fatura 725 lira gelir. Isy 40-45 derecede tutup en sk kullandnz alanlarn peteklerini açarsanz yüzde 20-30 tasarruf salarsnz. Kombinin yakt aylk elektrik en fazla 33 lira oluyor.

MUTLAKA ELEKTRKL OLACAKSA RADYATÖRÜ DE DEERLENDRN

Infrared stclar ve elektrikli sobalar 2500-3000 watta kadar güç kullanyor. Watt arttkça tüketim de artyor. Ayrca infrared cihazlar dönük olduu alan str. Geç snsa da sndktan sonra salad verim açsndan yal radyatörler tercih edilebilir. Devaml belli bir ayarda tutarsanz elektrik tüketimi de nispeten daha düük oluyor. Bir kere sndnda ise içindeki yan özelliiyle uzun süre scak kalyor. Fiyat 450-500 liradan balyor.

Ana Sayfaya Git