'Dört alternatif' iddiası

İktidardan gelen 'sorunun farkındayız' açıklamalarının ardından bugün medyaya yansıyan haberlere göre yüksek elektrik faturaları konusunda formül aranıyor.

Haberler 10.02.2022 - 00:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yüksek elektrik faturalar ile ilgili çözüm üretilecei yönünde iktidar sözcülerinden gelen açklamalarn ardndan dün hükümete yakn medyada formül aray haberleri yaynland. Haberlerde toplumda tepki yaratan ve protestolara neden olan elektrik zamlar ile ilgili, konutlar için tarife snrnn 230 KWye yükseltilmesi, esnaf için yeni tarife modelinin getirilmesi, konutlarda ikinci kademe için uygulanan yüzde 127lik zammn bir ksmnn geri alnmas ve datm bedellerinde indirim gibi balklar üzerinde durulduu belirtildi. Haberlerde yer verilen ve kulislerde konuulduu belirtilen alternatifler öyle sraland:

1- ESNAFA YEN TARFE:

Konutlardaki kademeli fatura gibi bir modelin esnaf için de söz konusu olabilecei ancak bunun tüketim üzerinden olup olmayaca belli deil.

2- 210 KWNN YÜKSELTLMES:

Bir ailenin ortalama tüketim tutar 230 kw olarak kabul görüyor. Bunun için 210 kwlik snrn 230 kwye çkarlabilecei kulislerde dile getiriliyor.

3- YÜKSEK KADEMEDEK ZAM ORANININ DÜÜRÜLMES:

Bir baka alternatifin konutlarda ikinci kademeye getirilen yüzde 127lik zam orann düürülmesi olduu ifade ediliyor. Ancak dünyada enerji fiyatlarnn yükseldiini, geçen yl 100 milyar liraya yakn destek verildiini, zammn geri çekilme ihtimalinin zayf olduunu dile getirenler de var.

4- DAITIM BEDELLERNN DÜÜRÜLMES:

Enerjinin üretim tesislerinden çk ile balayan ve tüketim noktasna kadar ulamasn salayan ebekenin kullanm bedeli olarak tüketicilerden tahsil edilen datm bedelinin düürülebilecei de alternatifler arasnda sralanyor.

Haberlerde ayrca KDVye yönelik çalmalarda elektrikte indirim konusunun gündeme gelmedii belirtildi. Elektrikte yaplacak bir KDV indiriminin her alann girdisi olan bir mal ve hizmette oran indiriminin suistimale açk olmas nedeniyle scak baklmad ifade edildi.

Ana Sayfaya Git