'Dört alternatif' iddiası

İktidardan gelen 'sorunun farkındayız' açıklamalarının ardından bugün medyaya yansıyan haberlere göre yüksek elektrik faturaları konusunda formül aranıyor.

'Dört alternatif' iddiası

Yüksek elektrik faturaları ile ilgili çözüm üretileceği yönünde iktidar sözcülerinden gelen açıklamaların ardından dün  hükümete yakın medyada 'formül arayışı' haberleri yayınlandı.  Haberlerde toplumda tepki yaratan ve protestolara neden olan elektrik zamları ile ilgili, konutlar için tarife sınırının 230 KW’ye yükseltilmesi, esnaf için yeni tarife modelinin getirilmesi, konutlarda ikinci kademe için uygulanan yüzde 127’lik zammın bir kısmının geri alınması ve dağıtım bedellerinde indirim gibi başlıklar üzerinde durulduğu belirtildi. Haberlerde yer verilen ve "kulislerde konuşulduğu" belirtilen alternatifler şöyle sıralandı:

1- ESNAFA YENİ TARİFE:

Konutlardaki kademeli fatura gibi bir modelin esnaf için de söz konusu olabileceği ancak bunun tüketim üzerinden olup olmayacağı belli değil.

2- 210 KW’NİN YÜKSELTİLMESİ:

Bir ailenin ortalama tüketim tutarı 230 kw olarak kabul görüyor. Bunun için 210 kw’lik sınırın 230 kw’ye çıkarılabileceği kulislerde dile getiriliyor.

3- YÜKSEK KADEMEDEKİ ZAM ORANININ DÜŞÜRÜLMESİ:

Bir başka alternatifin konutlarda ikinci kademeye getirilen yüzde 127’lik zam oranın düşürülmesi olduğu ifade ediliyor. Ancak dünyada enerji fiyatlarının yükseldiğini, geçen yıl 100 milyar liraya yakın destek verildiğini, zammın geri çekilme ihtimalinin zayıf olduğunu dile getirenler de var.

4- DAĞITIM BEDELLERİNİN DÜŞÜRÜLMESİ:

Enerjinin üretim tesislerinden çıkışı ile başlayan ve tüketim noktasına kadar ulaşmasını sağlayan şebekenin kullanım bedeli olarak tüketicilerden tahsil edilen dağıtım bedelinin düşürülebileceği de alternatifler arasında sıralanıyor.

Haberlerde ayrıca KDV’ye yönelik çalışmalarda elektrikte indirim konusunun gündeme gelmediği belirtildi. "Elektrikte yapılacak bir KDV indiriminin her alanın girdisi olan bir mal ve hizmette oran indiriminin suistimale açık olması" nedeniyle sıcak bakılmadığı ifade edildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz