Ek göstergede söz Erdoğan'da

3600 Ek Gösterge ile ilgili önemli bir gelişme yaşandı. Türkiye Kamu Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, 3600 ek göstergenin tüm kamu personelini kapsayacak şekilde yeniden düzenlenmesi gerektiğini söyledi.

Haberler 13.02.2020 - 00:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

3600 Ek Gösterge ile ilgili önemli bir gelime yaand. Türkiye Kamu-Sen Genel Bakan Önder Kahvecinin bir toplantda yapt açklamadan sonra 3600 ek gösterge yeniden gündeme geldi. Adapazarnda katld bir toplantda konuan Türkiye Kamu-Sen Genel Bakan Kahveci, Sayn Cumhurbakanmz 1,5 yl önce bir vaatte bulundu. 4 meslek grubundaki arkadalarmzn ek göstergelerini 3600e yükselteceiz dedi. Bize göre 4 meslek grubuyla snrl kalamaz, kalrsa doru olmaz, hakkaniyetli olmaz. Zaten bir sorun vard, Sayn Cumhurbakan aslnda zaten sorunlu alana parmak basm oldu. Bizim arzumuz tüm çalanlar kapsayacak ekilde adaletli ve herkesin üzerinde mutabakat salayabilecei bir ek gösterge düzenlemesi. Biz Türkiye Kamu-Sen olarak bu vaadin ardndan bir kanun çalmas yaptk. Hizmetli arkadalarmz ek gösterge alamyorlar, onlara da ek gösterge verilmesini önerdik ve mevcut rakamlarnn 800er puan artrlmasn talep ettik. Bu çalmann TBMMde daha ne kadar bekleyeceini bilemiyoruz. Önümüzdeki dönemde Sayn Cumhurbakanmzla bir randevu talebimiz var, bu randevuda öncelikle 3600 ek göstergenin çkarlmas noktasndaki arzumuzu yenileyeceiz. Bize göre de gecikmeden bir an önce bu ek göstergenin çalanlara kazandrlmas lazm ifadelerini kulland. Peki 3600 Ek Gösterge nedir? Ek Gösterge 3600 olursa neler deiecek? 3600 Ek Gösterge kimleri kapsyor? te konuyla ilgili merak edilenler.

BR AN ÖNCE 3 BN 600 EK GÖSTERGE çALIANLARA KAZANDIRILMALI

Ek gösterge sisteminde zaten bir sorun var olduunu ve kendi arzularnn tüm çalanlar kapsayacak bir ek gösterge düzenlemesi olduunu ifade eden Önder Kahveci, Bizim ek gösterge sistemimizde zaten sorun vard, Sayn Cumhurbakan aslnda bir sorunlu alana parmak basm oldu. Bizim arzumuz; tüm çalanlar kapsayacak ekilde, adaletli, hakkaniyetli, herkesin üzerinde mutabakat salayabilecei bir ek gösterge düzenlemesi. Bu çerçevede biz Türkiye Kamu-Sen olarak bu vaadin kamuoyuyla paylalmasndan birkaç ay sonra bir kanun çalmas yaptk. Hizmetli arkadalarmz ek gösterge alamyorlar, onlara da ek gösterge verilmesini önerdik.

Mevcut ek gösterge rakamlarnn da 800er puan arttrlarak yükseltilmesini talep ettik ki adaletli olan, doru olan ve çalma barn tesis edecek olan bu. Bu çalma kanun teklifi haline getirildi, u anda TBMMde plan bütçe komisyonunda bekletiliyor. Daha ne kadar bekleyeceiz, iin açkças bizde bir zaman öngöremiyoruz. Önümüzdeki dönemde Sayn Cumhurbakan ile bir randevu talebimiz var, Türkiye Kamu-Sen heyeti olarak. O randevu gerçekleirse öncelikle 3 bin 600 ek göstergenin çkarlmasnda ki arzumuzu, isteimizi ve talebimizi yenileyeceiz. Bize göre de gecikmeden bir an önce 3 bin 600 ek gösterge çalanlara kazandrlmas lazm diye konutu.

KAMU MALYESNN DENGELERN SARSACAK BR YÜK YOK

3 bin 600 ek gösterge düzenlemesiyle birlikte emekli olacak kiilerin yerine yeni istihdam alanlarnn da açlacan söyleyen Kahveci, Bunun öyle bir faydas da olacak, u anda emekli olma durumunda olan arkadalarmz ya da emekli olmak arzusunda olan arkadalarmz sadece 3 bin 600 ek gösterge düzenlemesini bekliyor. Bir taraftan o arkadalarmz emekli olacak, onlarn yerine de yeni istihdam alan açlacak. Bunun bütçe ve kamu maliyesinin dengelerini sarsacak bir yükü yok, biz yük hesaplamasn da yaptk. Bu konuyla ilgili çalmamzda plan bütçede bekliyor, nallah bir an önce çkarlmas noktasnda arzumuz ve srarmz var eklinde konutu.

3600 EK GÖSTERGE NEDR?

Ek gösterge memurlarn, aylk ücretlerinin, emekli aylklarnn ve emekli ikramiyelerinin belirlenmesinde önemli yeri olan unsurlardan bir tanesidir. Ek göstergelerin yüksek olmas emekli ayl ve ikramiyesinin de yüksek olmas demektir. Bu nedenle memurlar bulunduklar unvanlarn 1 inci derece kadrolar için belirlenen ek gösterge rakamlarnn yüksek olmasn istemektedirler. Ek gösterge rakamlar unvan, hizmet snf ve derecelere göre farkllk göstermektedir. Ek göstergesi 3600 olan bir memur ile,2500 olan bir memurun alaca zam oran ya da maa miktar ayn olmayacaktr. Ek gösterge rakam 3000 olan öretmen ve hemireler özellikle ek göstergelerin artn beklemekteydi. Ek göstergenin özellikle emeklilik haklarna etkisinin fazla olmas nedeniyle, memurlar emekli olmadan önce 3600 ek göstergeli bir göreve atanma ya da ek göstergelerinin bu düzeye çkarlmas istei oluturmaktadr. 657 sayl Devlet Kanununa tabi olan öretmen, polis, din görevlileri, hemireler gibi birçok meslek grubu ek göstergelerin artn dört gözle bekliyorlard.

3600 EK GÖSTERGE KMLER KAPSIYOR?

Öretmen, polis, hemire ve din görevlilerini kapsamas beklenen düzenlemeyle 657 sayl Devlet Memurlar Kanunundaki ek gösterge cetveli yeniden belirlenecek. Ek göstergenin 3600e çkarlmasyla memurlarn emekli aylklar ve ikramiyeleri bu sayede artacak. Böylece yaklak 1,5 milyon memurun ek gösterge beklentisi karlanacak.

ÖRETMEN VE POLSLERN EK GÖSTERGE TALEB...

30 hizmet ylnda ve 1 inci derecenin 4üncü kademesinde bulunan öretmen ve hemire kadro unvanl personelin ek göstergesinin 3600e yükselmesinin, bu personelin; aylk ücretine, emekli aylna ve emekli ikramiyesine büyük katk yapaca tartlmaz. Öretmenlerin emeklilik ilemleri Haziran ve Temmuz aylarnda yaplrken, bu aylar dnda emeklilik talebinin gerçekletirilmesi il snrlarnda snf ve bran öretmen fazlasnn bulunmas ve ilemlerin Bakanlk tarafndan uygun görülmesine baldr. Öretmenler için ise her yl 24 Kasm Öretmenler Gününde, kasm ay net maa tutarnda ikramiye verilmesini öngören kanun teklifi Meclis Plan ve Bütçe Komisyonuna sunulmutu. TBMM bakanlna polis memurlarna 3600 ek gösterge verilmesine ilikin kanun teklifi, sonrasnda Meclis Plan ve Bütçe Komisyonuna gelmiti. Göstergenin yükselmesi ile beraber bir polis memurunun maanda 400 ila 500 lira emekli ikramiyesinde ise 17 bin ile 27 bin lira arasnda bir art meydana gelecek. Kanun teklifi yasalatnda polis memurlarnn sosyal ve özlük haklarna ilikin maduriyetleri giderilmi olacak.

Ana Sayfaya Git