Emekli olamayana SGK'dan prim iadesi!

Emeklilik yaşını dolduran ancak yeterli prim günü bulunmadığı için emekli olamayanlar SGK’dan primlerinin iadesini isteyebilir, böylece SGK'dan toplu olarak ödeme alabilirler. Ayrıca vefat eden sigortalıların yakınları da eğer ölüm maaşı bağlanmamışsa primleri geri alabiliyor.

Haberler 08.10.2019 - 10:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Sosyal güvenlik sistemimize göre emekli olabilmek için belli miktarda ve gün saysnda prim ödememiz gerekiyor. Bu primler hem içi adna hem de iveren adna ödeniyor ve brüt maamzdan kesiliyor. Ancak fazla ödediimiz ya da kullanmadmz primler için geri ödeme imkan var. Böylece SGKda duran paralarmz toplu olarak alabiliyoruz. Primleri 2 türlü alyoruz. Birincisi, emekli olma yana gelmemize ramen eer yeterince primimiz yoksa, daha önce ödenenler geri alnabiliyor. kincisinde ise çalrken eer prime esas kazanç limitini aan miktarda ödeme oluyorsa bu fazla paralar geri alma imkanmz bulunuyor.

ERKEN DAVRANILMALI

Sosyal güvenlik mevzuatmzda bir kiinin ayn anda 2 farkl iyerinde çalmasnda bir saknca bulunmuyor. Böylece hem prime esas kazançlar yani SGKya bildirilen brüt maa miktarlar artyor hem de ileride alacaklar emekli maa yükseliyor. Prime esas kazancn yani SGKya bildirilen brüt maan bir üst snr bulunuyor. Alt snr olan brüt asgari ücretin (bu yl için 2.558 TL) 7.5 kat (bu yl için 19.188 TL) tavan oluturuyor. Bu rakamdan daha yüksek kazanç bildirilemiyor ve prim ödenemiyor. Dolaysyla bunu aan kazançlar için geri iade imkan douyor. Burada tek bir ite çalp 19 bin 188 liradan daha yüksek brüt maa alanlarla birlikte, 2 ite olup tavan kazanc aanlar fazla ödenen primleri geri alabiliyor.

SGK, ald uzun vadeli sigorta primlerinin, yallk ayl balayamad ksmn iade ediyor. Bu durumda olanlar SGKya müracaat ettiklerinde tavan aan ksmdaki sigortal hissesini geri alabiliyor. Bu paralarn geri alnabilmesi için yazl müracaat gerekiyor. Faiz iletilmedii için erken davranlmas önem tayor. Geri ödeme srasnda salk için ödenen primler deil, çalann hissesine düen SGK primleri ödeniyor. Bunlara faiz iletilmiyor ancak güncelleme katsays ile bugüne güncellenerek ödeme yaplyor. Emeklilik için belli oranda primi olanlar eer çalma imkan yoksa bu yöntemle paralarn geri alabilir.

ARTLARA DKKAT!

Yallk toptan ödemesinde de baz artlar bulunuyor. Emekli olabilmek için gerekli ya artn doldurmasna ramen primleri yeterli olmad için emekli maa almaya hak kazanamayanlar paralarn geri alabiliyor. Örnein; 60 yanda bir sigortal geçmite 2000 gün primi varsa ve bunu 3600e çkarmak için çalma imkan da bulunmuyorsa bu günlerin parasn SGKya müracaat ederek geri alabiliyor. Böylece ödenmi olan 2000 gün boa gitmemi oluyor. Burada dikkat edilmesi gereken nokta ödenecek primlerin miktar.

VEFAT EDENE DE VAR

Bu durumda olup vefat eden sigortallarn yaknlar ve hak sahipleri de bu paralar alabiliyor. 4/a (SSK) ve 4/bli (Ba-Kur) ile 01/10/2008 tarihinden sonra ilk defa 4/cli (Emekli Sand) olan kiilerin ölmeleri ile birlikte hak sahiplerine ölüm ayl balanamamas halinde, ölen sigortalya ait uzun vadeli sigorta kollar prim tutarlarnn yani malullük, yallk ve ölüm primi tutarlarnn toptan ödeme eklinde verilmesi imkan söz konusu oluyor.

YALILIK TOPTAN ÖDEME ALMA ARTLAR

Belirli ya tamamlam, belirli süre prim ödemi, belirli süre sigortal çalm olmak.

çi statüsüyle çalanlar için iten ayrlm ve çalmyor olmak.

Memurlar için iten ayrlm olmak..

Ba-Kurlular için iyerini kapatm ya da devretmi olmak.

Yallk ayl balanmas için gerekli ya art doldurulmu olsa bile malullük ve yallk ayl balanmasna hak kazanamayanlar.

Ana Sayfaya Git