Emekliler Sendikası: Eşitsizlikler kaldırılsın

İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin kabul edilmesinin 72’nci yılına dair açıklama yapan Emekliler Dayanışma Sendikası, emekliler arasında iyice belirginleşen eşitsizliğin kaldırılmasını istedi.

Haberler 17.12.2020 - 10:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Emekliler Dayanma Sendikas (EDS), nsan Haklar Evrensel Bildirgesinin kabul edilmesinin 72nci yl nedeni ile uluslararas balayclyla günümüze kadar gelen bildirgede emeklilerin ve yallarn da insan haklarnda yeri olduuna dair yazl açklama yaynlad. Açklamada emekli ve yallarn haklarna dair bir programn olmadna deinildi.

1982 ylnda Viyanada toplanan genel kurulda ilk kez Dünya Yalanma Asamblesi yapld hatrlatlan açklamada, bu ilkelerin Uluslararas Yal Haklar olarak bamszlk, katlm, bakm, kendini gerçekletirme, itibar balklar altnda açklandna dikkat çekildi. Yallarn ekonomik ve sosyal durumlarn iyiletirmeyi hedefleyen amaçlara deinilen açklamada, Yallara her türlü salk hizmetleri, destek ve sosyal koruma salanmal. Yallara kar her türlü iddet ve ayrmclk ortadan kaldrlmal. Yal yoksulluunun bitmesi ve yallarn güvenle yalanmas salanmal. nsan temel hak ve özgürlüklerinin yallara tannmas ve gerçekletirilmesi. Yallar toplumun ekonomik, politik ve sosyal yaamna tam ve etkili olarak katlmal ekonomik, sosyal, kültürel, siyasi vatandalk haklarna sahip olmal diye tespit edilmiti diye vurguland.

YALILARA DÖNÜK BR PROGRAM YOK

Türkiyede emekli ve yallara dönük bir programn olmadna dikkat çekilen açklamada, kamu emeklilik hakknn tüketilmesi nedeni ile yalln güvencesi olmadnn alt çizildi. Açklamada Emekli aylklar emeklilerin on günlük zorunlu ihtiyaçlarn ancak karlyor ve sürekli azalyor alm gücü düüyor. Emekliler salk hizmetinin her kaleminin bedelini ödemeden tedavi olamyor. Emekliler emekli gibi yaayamyor çalmak zorunda kalyor. Sosyal güvenlik yerine sosyal yardm diyen politikalarla emeklilerin yallarn yaam vahi piyasa koullarna terk edilmi durumda diye belirtildi.

SORUNLAR ÖTELENMEMEL

Açklamada, Hzla yalanan bir toplum olarak emeklilerin yallarn sorunlarn görmezden gelmek ötelemek yerine sorunu dünya ve ülkemiz çapnda fark etmek, ayrmclk yerine eitliin saland bütün ya gruplarn kapsayan bir toplum yaratmak için yal haklarnn gelitirilmesi, yallara yönelik hizmetlerin çeitlendirilmesi için çaba harcamalyz denildi.

Son olarak insan haklar savunucular ve sivil toplum örgütlerine duyarllk çarsnda bulunulan açklamada iktidarn da sorumluluk almas gerektiine deinildi.

Ana Sayfaya Git