Esnaf mennun

Havaların soğumasıyla beraber odun satışlarında hareketliliğin olduğunu belirten Diyarbakır'daki oduncu esnafı, oduna olan talebin geçmiş yıllara nispeten daha fazla olduğunu ifade etti.

Haberler 13.11.2020 - 09:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda oduncular sitesindeki odun satclar, bu ylki satlardaki artn her sene datlan kömür yardmnn bu yl yaplmamasndan kaynakl olduunu belirttiler.

Odun satlarn olumsuz yönde etkileyen en önemli faktörlerden biri; ehirlemeyle beraber doalgaz tüketimi ve kaymakamlklar tarafndan datlan kömür yardmlardr.

Bu sene gerek doalgaz faturalarna yansyan zaml tutarlar ve gerekse sosyal yardm olarak kömür datmnn gerçeklememesi halk odun almaya sevk etti.

Doalgazda olduu gibi odun fiyatlarnda da bir artn söz konusu olduunu ifade eden oduncu esnafndan Rauf Bozyl, bu yl oduna yüzde 20lik bir zammn yapldn belirterek Bu seneki odun satlarmz geçen yla nispeten daha iyidir. Odunun geçen seneki fiyat 650, bu ylki fiyat ise 750 liradr. Artn sebebi ise odunlarn çevre illerden getirtilmesidir. Bu nedenle de oduna ton bana 100 liralk bir zam geldi. dedi.

GEçTMZ SON 10 YILIN EN Y ODUN SATIINI GÖRÜYORUZ

ömine kullanclarnn tercih ettii odun türü hakknda bilgi aktaran Bozyl, u anda vatandan yöneldii odun prinçman dediimiz genç gülle eklinde yarma yapl odunlardr. Normal odunlar da satlyor ama bu odun türü geç yanma özelliine sahiptir. öminede dayankl olduundan daha çok prinçman dediimiz odunlar tercih ediliyor. ifadelerini kulland.

Odun satlarnn artmasnda bu sene yaplmayan kömür yardmnn etkisinin olduunu vurgulayan oduncu esnafndan Serdar Ylmaz ise, Bu yl odun satlarnda baya bir younluk var. Bunun birinci nedeni bu yl doalgaza ciddi bir zam geldi. 2nci nedeni ise her yl yaplan kömür yardmnn bu yl yaplmamasdr. Vatanda da kömür yardm alamadndan dolay oduna yöneldi. Geçtiimiz son 10 yln en iyi odun sat diyebiliriz. dedi.

Tüketicilerin en çok tercih ettii odun türlerine deinen Ylmaz, Genelde sattmz odunlar, Kulp, Mu, Siirt ve rnaktan gelir. Bunlar içerisinde en çok tüketilen odun türleri ise mee, baro ve maz dediimiz odunlardr. diye belirtti.

DOALGAZ TÜKETM ODUN SATILARINI ETKLYOR

Odunu en çok tercih eden kesimin doalgazn olmad mahalleler olduuna dikkati çeken Ylmaz, Odun fiyatlarna bu yl yüzde 20 zam yapld. Geçen sene tonu 500 lira olan odun, bu yl 600 liraya yükseldi. Tabi bu yaplan 100 liralk zam da ister istemez vatanda etkiliyor. eklinde konutu.

Ylmaz, Doalgaz tüketiminin odun satlarna etkisi oluyor. Doalgazn gitmedii mahallelere kömür yardm yaplyordu ve bu semtlerde odun tercih edilmezdi. imdi ise kömür yardm durdurulduundan, oduna yöneli oldu. Ayn zamanda daha önce bir eve doalgaz tesisatnn balanmas 5 bin liraya mal olurken imdi yaklak 15 bin lira gibi bir masraf oluturuyor. Bu masraf yüklenemeyenler mecburen yine oduna yöneliyor. dedi.

Ana Sayfaya Git