Esnafın borçları için "yapılandırma" çağrısı

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, esnaf ve sanatkarın gelecek yıldan beklentisinin kamuya olan borçlarının yeniden yapılandırılması olduğunu belirterek, "Yeniden yapılandırmayla bütçenin açık verdiği bir dönemde devlet tahsil edemediği alacaklarını tahsil etmiş, esnaf ve sanatkarımız da borçlarından kurtulmuş olacaktır." ifadesini kullandı.

Haberler 19.12.2019 - 10:01 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Palandöken, yazl açklamasnda, faizlerin yüksek olduu dönemlere ilikin borç yaplandrmas bozulan esnafn bugün itibaryla toplam borcunu ödeyemeyecek noktaya geldiine dikkati çekti.

Esnaf ve sanatkarn 2020 ylndan beklentisinin kamuya olan borçlarnn yeniden yaplandrlmas olduunu vurgulayan Palandöken, Yeniden yaplandrmayla bütçenin açk verdii bir dönemde devlet tahsil edemedii alacaklarn tahsil etmi, esnaf ve sanatkarmz da borçlarndan kurtulmu olacaktr. çünkü daha önceki 6736, 7020 ve 7143 sayl yaplandrma kanunlarndan devletimiz toplam 70 milyar lira gelir elde etti. deerlendirmesinde bulundu.

- Cezalar da kapsama alnmal

Palandöken, kamu borçlarna uygulanan gecikme zamm orannn Merkez Bankas faiz orannn üzerinde olmamas gerektiine iaret ederek, daha önce vergi ve prim borçlarn yaplandrp, bunlar zamannda ödeyemedii için yaplandrmas iptal olanlarn altndan kalkamayacaklar bir borçla kar karya olduklarn bildirdi.

Yeni borç yaplandrmasnda kamuya olan tüm borçlarn kapsama alnmasn isteyen Palandöken, unlar kaydetti:

Geçmi dönemlerdeki borç yaplandrmalarnda baz idari para cezalar yaplandrma kapsamna alnmad. Oysa öyle cezalar var ki esnafn dükkann içindeki malyla satsanz ödeyemez. Bugün 52 bin lirann üzerinde kesilen para cezalar var ve önceki yaplandrmalarn kapsamna girmiyor. Yeni yaplandrmada cezalarn hepsi dahil olacak ekilde kamuya olan tüm borçlar kapsama alnmal. En önemlisi cezalar daha adil olmal.

Palandöken, faizlerin dümeye baladn hatrlatarak, borç yaplandrmasnn son kez yaplabilmesi için vadesinin en az 60 ay, faizinin de piyasa faizlerinin çok altnda olmas, borç yaplandrmasna yol açan sorunlarn Hazine ve Maliye Bakanl bata olmak üzere ilgili tüm bakanlklarla masaya yatrlmas gerektiini vurgulad.

Ana Sayfaya Git