Ev hanımıyken "Hanımağa" oldu

Diyarbakır'ın Bismil ilçesinde yaşayan 44 yaşındaki Rukiye Sarıgül, devletten aldığı destekle uzun yıllar hayalini kurduğu çiftliğin sahibi oldu.

Haberler 27.08.2017 - 11:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çeltik köyünde yaayan 2 çocuk annesi Sargül, çiftçilik yapan einin kazanc geçimlerine yetmeyince çalarak aile bütçesine katk sunmak istedi. Einin kar çkmasna ramen ilk etapta 2 büyükba hayvan alarak yetitiricilie balayan Sargül, yapt aratrmalar sonucu Tarm ve Krsal Kalknmay Destekleme Kurumunca (TKDK) giriimcilere hibe destek sunulduunu örendi.

Sunduu proje TKDK tarafndan kabul edilen Sargül, 1 milyon 150 bin lira bütçeli projesi için yüzde 60 hibe destek ald.

Bu destekle 2 bin metrekare alana 3 yl önce Avrupa Birlii standartlarna uygun dizayn edilen bir çiftlik kuran Sargül, bir süre sonra hayvan saysn 50ye yükseltti.

Hayvanlarna özenle bakan ve azmi ile balad giriimcilikte baar salayan Sargül, bata kadnlar olmak üzere çevresindekilere de örnek oluyor.

Köylülerin Hanmaa lakab taktklar Sargülün hedefi ise mevcut çiftliine ilave bir çiftlik daha kurmak.

TKDK BZE SHRL DENEK GB DOKUNDU

Sargül, ekonomik skntlarla geçen yaamnda baarya uzanan süreci anlatt.

Göçer bir aileye mensup olduunu, evlendiinde maddi imkanszlklar içinde yaam sürdüklerini belirten Sargül, bütün gün çocuklarnn bakmyla ilgilendiini söyledi.

Sargül, evin bütçesine katk sunmak için aratrma yaptn, eine hayvanclk yapmak istediini söylediinde, Sen yapamazsn tepkisiyle karlatn ifade ederek, aklna koyduu bu i için devletin destek verdiini örendiinde proje hazrladn dile getirdi.

Sargül, projesinin onaylanmas ile devlet desteiyle hayalindeki çiftlii kurduuna deinerek, çok çaltm, baardm. Eim de baardm görünce bana yardmc oldu. Zor bir meslek ama yaptm. Ev hanmyken Avrupa standartlarnda bir çiftliin sahibiyim. TKDK bize sihirli denek gibi dokundu. Devletimizin sayesinde i kadn oldum. Onlar olmasayd biz çiftliimiz kuramazdk. diye konutu.

- KÖYLÜLER BANA HANIMAA DYORLAR

Ailenin reisinin erkek olduunu ancak kadnlarn da üretimde elerine yardmc olmas gerektiini anlatan Sargül, öyle devam etti:

Köylüler bana Hanmaa diyorlar. Eim ailemin reisidir ama ben de üretmek istiyorum. Azim olunca kadn yada erkek fark etmiyor. Kadnlar da her eyi baarabilir. Hayvanlar da aynen çocuk gibi büyütüyorsun. Hayvana da özen ve sevgi gösteriyorsun, büyüyor. Komu köylerde yaayanlar da yaptm çiftliin aynsn benden örnek alarak kurmaya çalyor.

Sargül, besicilii zor olmasna ramen severek yaptn vurgulayarak, hedefinin bir çiftlik daha kurmak olduunu kaydetti.

Kadnlara ayaklarnn üzerinde durmalar çarsnda bulunan Sargül, bu ile ayaklarnn üzerinde durduunu gösterdiini, kadnlarn da kendisinden ilham aldn aktard.

Sargül, Köyün bütün kadnlar benden ilham alyor. Onlar da benim gibi çiftlik kurmak istiyorlar. Mutlu oluyorum. Mesleimin bandaym. dedi.

- KADIN GRMCLERE POZTF AYRIMCILIK

TKDK l Koordinatörü Hikmet Güne, proje sunan yatrmclar desteklemeye devam edeceklerini söyledi.

Kurum olarak Diyarbakrdaki kadn yatrmclarn bölgede ön plana çkmasn istediklerini dile getiren Güne, Sargülün saladklar 650 bin lira hibe destek ile kazanç elde ettiini aktard.

Sargülün ayn zamanda ülke ekonomisine de katkda bulunduuna iaret eden Güne, kadn giriimcilere pozitif ayrcalk tandklarn sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git