Fıstık ağaçları sayıma alındı!

Siirt'te hasadı yapılacak olan fıstık ağaçları tek tek sayılıyor

Haberler 13.07.2018 - 10:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Gda Tarm ve Hayvanclk Müdürlüüne bal ekipler, kent merkezi ve ilçelerdeki 2018 yl fstk rekoltesini belirlemek amacyla, ba ve bahçelerde çalma balatt.

Gda Tarm ve Hayvanclk Müdürlüü mühendisleri, fstk aaçlar ve aaçlardaki dallarda bulunan fstklar tek tek sayarak tüm ban verecei verimi çkarmaya çalt. l genelinde yaplacak çalmadan sonra Siirtin 2018 yl fstk rekoltesi çkarlacak. Hesaplanan rekolte miktar ise, 23 Austosta Gaziantep Fst Aratrma Enstitüsünde yaplacak olan Türkiye geneli fstk rekoltesi aratrmasna, Siirt fst rekoltesi, rakamsal olarak sunulacak.

FISTIK AAçLARINA KAYIT SSTEM

Gda Tarm ve Hayvanclk l Müdür Yardmcs Sabri Tan, ektikleri ve diktikleri fstk aaçlarnn ne aamada olduunu ve rekoltesi ile getirisinin ne olduu konusunda çalma yaptklarn belirterek, lçeden ve merkezde bulunan arkadalarmz ile birlikte 2018 ylna ait fstk rekolte çalmas balattk.Bu günde sahadayz. Fstk rekoltesinin ilk çalmasn Siirt merkezde yapmaya baladk, daha sonra bu çalmamz ilçe ve köylerinde devam edecektir. Toplam 200 bada inceleme yapacaz ve yapacamz bu inceleme sonunda ise Gaziantep Fst Aratrma Enstitüsünde açklama yapacaz, yani Siirtin bu yl ki fstk hasadnn ortalama rakamlarn çkaracaz dedi.

16 BN TON FISTIK REKOLTES

Siirt genelinde tahmini olarak ortalama 16 bin ton fstk beklendiini anlatan Tan, Merkez ve ilçelerde bulunan balarda çalmalar balatt ekipler, bu yl Siirt fstnn baz bölgelerde zarar gördü. Mevsimsel deiikliklerden ötürü fstk aaçlarnda yaprak ve salkm dökümü gerçekleti. Ancak bunu baz bölgeler yaadndan ötürü verimi ciddi bir ekilde etkilemedi buda sevindirici oldu. Bu yl yapacamz aratrmann ortalama rakam 16 bin ton üzerinde fstk hasad diye konutu.

BÖLGEDE STHDAM YARATACAK

Tarm ve Hayvanclk l Müdürlüünde görevli Ziraat Mühendisi Murat Erkoyuncu, balarda eitim vererek, fstk aaçlarnda bulunan fstklar tek tek sayd. Erkoyuncu, ban ortalama verebilecei rakamlar daha sonra açklayacaklarn ifade ederek, Siirtin Gökçeba beldesinde bulunan balarda inceleme yaptk. Bugün burada balarn verebilecei verimleri tespit etmeye geldik. lçe ve merkezde bulunan arkadalara ise bu tespit eitimini veriyoruz. Bir fstk aacnn kaç kilo vereceini ortalama çkarabiliyoruz. u an gördüünüz bu fstk aacnda yaptm hesaba göre iki kilonun üstünde fstk verimi vermesini bekliyoruz ve bu ekilde tüm ban verimini açklayabiliriz diye konutu.

Ana Sayfaya Git