Faiz indi dolar atağa geçti

Merkez Bankası, Para Politikası Kurulu toplantısında politika faizini yüzde 18'e indirdi. Kararın ardından dolar 8.80'e kadar yükseldi. Piyasa beklentisi faizin sabit kalacağı yönündeydi.

Haberler 24.09.2021 - 09:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankas (TCMB) Para Politikas Kurulu (PPK) politika faizini yüzde 18e çekti. Piyasann beklentisi politika faizinin yüzde 19da sabit braklaca yönündeydi.

Son enflasyon verisi politika faizinin üzerinde gerçeklemiti. Türkiye statistik Kurumunun (TÜK) açklad verilere göre austosta tüketici fiyat endeksi bir önceki yln ayn dönemine göre yüzde 19,25 artmt.

Dolar/TL, Merkez Bankasnn politika faizini yüzde 18e indirmesinden sonra 8.8017 seviyesine kadar çkarak, tüm zamanlarn en yüksek seviyesini görmü oldu.

TCMBnin karar metninde çekirdek enflasyona ilikin gelimelerin deerlendirildii ifade edilirken, metinden kararl sk duru ifadesi de çkarld. Ekonomistler ve finans kurulularnn çounluu faizin sabit tutulmasn bekliyordu ancak indirim bekleyenler de vard.

ENFLASYON POLTKA FAZN GEçMT

Aylk bazda bakldnda austos aynda artn yüzde 1,12 olduu görülmütü.

çekirdek enflasyonda ise bir önceki aya göre gerileme izlenmiti. Buna göre temmuzda yüzde 17,22 olan yllk çekirdek enflasyon yüzde 16,76ya çekilmiti.

Tüketici fiyatlarnda gda enflasyonundaki hzl yükseli dikkat çekmiti. Austosta gda fiyatlar bir önceki yla göre yüzde 29 artmt. Böylelikle yllk gda enflasyonunda 2019 Nisan ayndan bu yana en yüksek art görülmütü.

BAKAN KAVCIOLU ARETN VERMT

Austosta enflasyonun yüzde 19,25e yükselerek politika faizini amas sonrasnda TCMB Bakan ahap Kavcolu, daha önce verdii Beklenen ve gerçekleen enflasyonun üzerinde faiz vereceiz sözünden çark etmi ve odaklarna manet enflasyon yerine daha düük olan çekirdek enflasyonu alacaklarn söylemiti.

Ana Sayfaya Git