Faiz indi dolar atağa geçti

Merkez Bankası, Para Politikası Kurulu toplantısında politika faizini yüzde 18'e indirdi. Kararın ardından dolar 8.80'e kadar yükseldi. Piyasa beklentisi faizin sabit kalacağı yönündeydi.

Faiz indi dolar atağa geçti

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) politika faizini yüzde 18'e çekti. Piyasanın beklentisi politika faizinin yüzde 19'da sabit bırakılacağı yönündeydi.

Son enflasyon verisi politika faizinin üzerinde gerçekleşmişti. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre ağustosta tüketici fiyat endeksi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 19,25 artmıştı.

Dolar/TL, Merkez Bankası'nın politika faizini yüzde 18'e indirmesinden sonra 8.8017 seviyesine kadar çıkarak, tüm zamanların en yüksek seviyesini görmüş oldu.

TCMB'nin karar metninde çekirdek enflasyona ilişkin gelişmelerin değerlendirildiği ifade edilirken, metinden "kararlı sıkı duruş" ifadesi de çıkarıldı. Ekonomistler ve finans kuruluşlarının çoğunluğu faizin sabit tutulmasını bekliyordu ancak indirim bekleyenler de vardı.

ENFLASYON POLİTİKA FAİZİNİ GEÇMİŞTİ

Aylık bazda bakıldığında ağustos ayında artışın yüzde 1,12 olduğu görülmüştü.

Çekirdek enflasyonda ise bir önceki aya göre gerileme izlenmişti. Buna göre temmuzda yüzde 17,22 olan yıllık çekirdek enflasyon yüzde 16,76'ya çekilmişti.

Tüketici fiyatlarında gıda enflasyonundaki hızlı yükseliş dikkat çekmişti. Ağustosta gıda fiyatları bir önceki yıla göre yüzde 29 artmıştı. Böylelikle yıllık gıda enflasyonunda 2019 Nisan ayından bu yana en yüksek artış görülmüştü.

BAŞKAN KAVCIOĞLU İŞARETİNİ VERMİŞTİ

Ağustosta enflasyonun yüzde 19,25’e yükselerek politika faizini aşması sonrasında TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, daha önce verdiği “Beklenen ve gerçekleşen enflasyonun üzerinde faiz vereceğiz” sözünden çark etmiş ve odaklarına manşet enflasyon yerine daha düşük olan çekirdek enflasyonu alacaklarını söylemişti.

Kaynak: Diyarbakır Söz