'Faizin artması ciddi bir sorun'

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Gülle, faizin artmasının risklerini değerlendirdi.

Haberler 21.07.2018 - 09:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye hracatçlar Meclisi (TM) Bakan smail Gülle, döviz fiyatlar ve faizdeki arta ilikin, Normal günler yaamyoruz. Türkiyede döviz bir taraftan artyor, faiz bir taraftan artyor. Dövizin artmasn ülke ihracatla tayabilir ama faizin bu kadar artmas gerçekten ciddi bir sorundur. Faiz bundan sonraki süreçte dünyay rahatsz ettii bu noktada bizi de rahatsz ediyor dedi.

Kurdaki oynakln ihracatçy rahatsz ettiini ifade eden Gülle, volatilitenin artmasyla ihracat birim fiyatlarnn bask altnda kalacak seviyelere geldiini kaydetti.

Gelinen noktada kuru avantaja çevirmeye çalmalar gerektiini belirten Gülle, Bunu bir avantaj olarak görmek lazm. Türkiye rekabet edemedii ürünlerde de belki tonaj açsndan da daha fazla ihracat yapt. Bir milyon tona yakn daha fazla ihracat yapmz bu alt aylk süreç içerisinde. Bunu da avantaj olarak kullanmamz gerekiyor. Baz giremediimiz pazarlara imdi girebiliyoruz, baz satamadmz mallar imdi satabiliyoruz ama bunu dengeli bir ekilde götüremedik. Hep belli bir yerde tuttuk. Sonra bir d etkiyle hep bu ii bir anda atlatarak bunu devalüasyon algsna getirdik maalesef. Halbuki ihracatn enflasyon kadar olmas bence önemli deerlendirmesinde bulundu.

NORMAL GÜNLER YAAMIYORUZ

Kurdaki oynaklkla faizdeki yukar yönlü gidiin ayn zamanda meydana geldiine dikkat çeken Gülle, öyle konutu:

Normal günler yaamyoruz. Türkiyede döviz bir taraftan artyor, faiz bir taraftan artyor. Dövizin artmasn ülke ihracatla tayabilir ama faizin bu kadar artmas gerçekten ciddi bir sorundur. Faiz bundan sonraki süreçte dünyay rahatsz ettii bu noktada bizi de rahatsz ediyor. Hem maliyetler içerisinde çok ciddi bir borçlanma getiriyor. Bankalarn piyasaya bak açsn da etkileyebiliyor, zaten daralan piyasay daha da etkileyebiliyor. Bence faiz bütün bu söylediklerimizin üzerinde en etkili olabilecek argüman. Faizi bizim iyi yönetmemiz gerekiyor. Türkiyenin faizi aa doru indirmesi gerekiyor. Bu yukar doru beklenti daha farkl hastalklara sebep olacaktr. Üretime, tüketime ve ihracata zarar verecektir.

Türkiyenin seneyi yüzde 5 veya bunun üzerinde bir büyüme ile bitirebileceini ifade eden Gülle, yerli üretime arlk verilmesi gerektiini anlatt.

Cari aç azaltmak için milli para ile ticaret konusunu önemsediklerine iaret eden Gülle, Merkez Bankasnn (TCMB) kurdaki dengeyi salama noktada cesur davranmas gerektiini kaydetti.

Ana Sayfaya Git