Faraşin Yaylası'nın "lavanta kokulu" balı

Şırnak'ın Beytüşşebap ilçesi 2 bin 625 rakımlı Faraşin Yaylası'nda lavanta kokulu bal üretiliyor.

Haberler 16.07.2019 - 10:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

rnak-Hakkari ve Van üçgeninde yer alan yllarca terörle anlan Farain Yaylas, güvenlik güçlerinin gerçekletirdii operasyonlar sayesinde huzura kavutu. Bu sayede yayla, besici ile bal üreticilerinin gözde mekan haline gelirken, bu yl 35 bin kovanla yaylaya çkan 300 üretici organik bal üretiyor.

Valilik öncülüünde yaplan çalmayla Beytüebap bal ehri Nuh adyla markalarken, lavanta kokulu tadyla tüketicilerin arad ürün haline geldi.

rnak Arclar Birlii Bakan Habip Aan, , Farain Yaylasnn endemik bitkiye sahip olduunu, bu nedenle arclk için çok uygun olduunu belirtti.

300 arcnn 35 bin kovanla bal üretmek için yaylaya çktn iaret eden Aan, Balmz markalama yolunda önemli gelime salad. Farain bal, rnak ekonomisine önemli katk sunuyor. Organik balmz ülke genelinde tannmaya ve büyük talep görmeye balad. dedi.

Yaylada yaban lavanta bulunmas dolaysyla üretilen baln lavanta kokusuna sahip olduunu aktaran Aan, Arlarn yaylada birçok bitkinin çiçeinden ald polenler bala farkl bir tat katyor. Özellikle tusi, gever, üçgül, peygamber çiçei ve lavanta çiçeinin olmas bal için ideal çiçeklerdir. Bu çiçeklerin bulunmas nedeniyle Farain Yaylas arclk için bulunmaz bir yer. ifadelerini kulland.

- 400 çeit çiçek açyor

Üretici Mesut Babat (32), 8 yl önce arcla hobi olarak baladn ifade ederek, Cizre ilçesinden arlarn yaylaya getirdiini söyledi.

Salanan huzur ortamnda son 3 yldr yaylaya çkmann sevincini yaadklarn dile getiren Babat, öyle dedi:

Farain Yaylasnda bildiim kadaryla 400 çeit çiçek var. Balmz genelde beyaz renkte oluyor. Kokusu itibariyle genelde lavanta kokusu var. Yaylada genelde yabani lavanta olduu için balmzda lavanta kokusu mevcut. Farainde üretilen ballarn tümünde lavanta kokusu var.

Devletin arclara büyük destekler verdiini belirten Babat, bu sayede son yllarda rnakta bal üretimi olduunu kaydetti.

Rezzan Ataman da çiçek saysnn fazlal dolaysyla Farainde üretilen baln çok iyi olduunu dile getirerek, bu nedenle youn talep gördüünü söyledi.

Ana Sayfaya Git