Fındık üreticilerine hasat ve emanet uyarısı

Karadeniz'de fındık hasadına kısa süre kala hasat, kurutma, çuvallama yöntemleri ve emanete fındık bırakma konusunda üreticiler bilgilendirildi.

Haberler 04.08.2017 - 08:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yaklaan fndk hasad öncesinde hasat, kurutma, çuvallama yöntemleri ve tüccara bedeli alnmadan teslim edilen emanet fndk konusunda üreticiler uyarld.

FSKOBRLKin internet sitesinden yaplan açklamada, Türkiyenin geleneksel ihraç ürünleri arasnda yer alan ve büyük ekonomik deere sahip fndn hakkettii deeri bulabilmesi, ihracatnn sürdürülebilir olmas, Türk fndnn kalitesinin ve itibarnn zedelenmemesi için fndkta aflatoksin oluumunun önlenmesi gerektii belirtildi.

Hasat öncesi en az 5-10 gün önce fndk bahçelerindeki yabanc otlarn temizlenmesi, bahçede bulunan ve farkl zamanlarda hasat olgunluuna gelen farkl çeitlerin ayr yar hasat edilmesi gerektiine vurgu yaplan açklamada, hasadn yerden ve fndklar tam olgunlatktan sonra yaplmas önerildi.

Açklamada, hasat edilen fndklarn jüt çuvallar içerisinde ayn gün harmana getirilmesi, kesinlikle naylon çuvallar içinde ve skk bir vaziyette bahçede bekletilmemesi gerektiine iaret edilerek,harmana getirilen cüruflu fndklarn büyük ynlar ve kaln tabaka oluturacak ekilde ylp bekletilmemesi istendi.

Cüruflu fndklarn toprakla temas ettirilmemesi ve yamurdan korunmas gerektii kaydedilen açklamaya öyle devam edildi:

Üzerine örtülen naylon örtü çardak eklinde olmaldr. Cüruflu fndklar beton harmanlarda 15-20 santimetre kalnlnda serilerek günete 1-2 gün soldurulduktan sonra patoza verilmelidir. Fnd verdiimiz patoz, ürünü cüruftan tam olarak ayrrken kabuuna zarar vermemelidir. Cüruftan ayrlm tane fndklar, hafif meyilli ve temiz beton harmanda kurutulmal.

Harmann beton olmamas durumunda fndn toprakla temasn önlemek için jüt tente veya bez kullanlmas gerektii ifade edilen açklamada, fndklar yamurdan korumak için üzerine örtülecek naylon örtünün, en az 30-40 santimetre yükseklikte çardak yaplarak örtülmesi gerektii belirtildi.

Açklamada, kuruyan kabuklu fndklarn hemen pazara götürülmeyecekse temiz, rutubetsiz ve havalandrma özelliine sahip bir depoda muhafaza edilmesi gerektii de vurguland.

- Ürününüzü emanete brakmayn

Giresun Ziraat Odas Bakan Nurittin Karan, yapt yazl açklamada, Giresunda 2017 fndk hasadnn sahil kesimlerde 6 Austos Pazar günü balayacan anmsatt.

Üreticileri aln terlerine sahip çkmaya davet eden Karan, u ifadeleri kulland:

Bölge halk olarak bir yl boyunca daln ucundaki fnda bakyoruz. Bin bir zahmetle bir araya getirdiimiz ürünümüzü yok pahasna satmamak ve gerçek deerinde satmak için kesinlikle ve kesinlikle emanete brakmamalyz. Fndk üreticileri olarak geçtiimiz yllarda emanete braklan fndklarn faturasn en ar ekilde gördük. Geçen sezon serbest piyasada fndk fiyat 15 lira seviyelerinde ilem görürken ürününü emanete brakan çou üreticimiz 2-3 ay sonra 11-12 liradan ürününü bozdurmak zorunda kald.

Ana Sayfaya Git