Görüş Bildir

Fındık üreticilerine hasat ve emanet uyarısı

Karadeniz'de fındık hasadına kısa süre kala hasat, kurutma, çuvallama yöntemleri ve emanete fındık bırakma konusunda üreticiler bilgilendirildi.

Fındık üreticilerine hasat ve emanet uyarısı

Yaklaşan fındık hasadı öncesinde hasat, kurutma, çuvallama yöntemleri ve tüccara bedeli alınmadan teslim edilen emanet fındık konusunda üreticiler uyarıldı.

FİSKOBİRLİK'in internet sitesinden yapılan açıklamada, Türkiye'nin geleneksel ihraç ürünleri arasında yer alan ve büyük ekonomik değere sahip fındığın hakkettiği değeri bulabilmesi, ihracatının sürdürülebilir olması, Türk fındığının kalitesinin ve itibarının zedelenmemesi için fındıkta aflatoksin oluşumunun önlenmesi gerektiği belirtildi.

Hasat öncesi en az 5-10 gün önce fındık bahçelerindeki yabancı otların temizlenmesi, bahçede bulunan ve farklı zamanlarda hasat olgunluğuna gelen farklı çeşitlerin ayrı yarı hasat edilmesi gerektiğine vurgu yapılan açıklamada, hasadın yerden ve fındıklar tam olgunlaştıktan sonra yapılması önerildi.

Açıklamada, hasat edilen fındıkların jüt çuvallar içerisinde aynı gün harmana getirilmesi, kesinlikle naylon çuvallar içinde ve sıkışık bir vaziyette bahçede bekletilmemesi gerektiğine işaret edilerek,harmana getirilen cüruflu fındıkların büyük yığınlar ve kalın tabaka oluşturacak şekilde yığılıp bekletilmemesi istendi.

Cüruflu fındıkların toprakla temas ettirilmemesi ve yağmurdan korunması gerektiği kaydedilen açıklamaya şöyle devam edildi:

"Üzerine örtülen naylon örtü çardak şeklinde olmalıdır. Cüruflu fındıklar beton harmanlarda 15-20 santimetre kalınlığında serilerek güneşte 1-2 gün soldurulduktan sonra patoza verilmelidir. Fındığı verdiğimiz patoz, ürünü cüruftan tam olarak ayırırken kabuğuna zarar vermemelidir. Cüruftan ayrılmış tane fındıklar, hafif meyilli ve temiz beton harmanda kurutulmalı."

Harmanın beton olmaması durumunda fındığın toprakla temasını önlemek için jüt tente veya bez kullanılması gerektiği ifade edilen açıklamada, fındıkları yağmurdan korumak için üzerine örtülecek naylon örtünün, en az 30-40 santimetre yükseklikte çardak yapılarak örtülmesi gerektiği belirtildi.

Açıklamada, kuruyan kabuklu fındıkların hemen pazara götürülmeyecekse temiz, rutubetsiz ve havalandırma özelliğine sahip bir depoda muhafaza edilmesi gerektiği de vurgulandı.

- "Ürününüzü emanete bırakmayın"

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, yaptığı yazılı açıklamada, Giresun’da 2017 fındık hasadının sahil kesimlerde 6 Ağustos Pazar günü başlayacağını anımsattı.

Üreticileri alın terlerine sahip çıkmaya davet eden Karan, şu ifadeleri kullandı:

"Bölge halkı olarak bir yıl boyunca dalın ucundaki fındığa bakıyoruz. Bin bir zahmetle bir araya getirdiğimiz ürünümüzü yok pahasına satmamak ve gerçek değerinde satmak için kesinlikle ve kesinlikle emanete bırakmamalıyız. Fındık üreticileri olarak geçtiğimiz yıllarda emanete bırakılan fındıkların faturasını en ağır şekilde gördük. Geçen sezon serbest piyasada fındık fiyatı 15 lira seviyelerinde işlem görürken ürününü emanete bırakan çoğu üreticimiz 2-3 ay sonra 11-12 liradan ürününü bozdurmak zorunda kaldı."

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi