Fıstık üreticilerine hasat uyarısı

Siirt Tarım ve Orman Müdürlüğü, üreticilerin ürünlerini tekniğine uygun hasat edebilmeleri ve ürünlerine zarar gelmeden muhafaza edebilmeleri konusunda uyarıda bulundu.

Haberler 02.09.2020 - 10:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Siirt fstnda hasat, meyvelerin hasat olgunluuna geldikleri zaman yaplmas gerektiine dikkat çeken Tarm Ve Orman Müdürlüü, Erken hasat yapldnda, meyve içlerinin yeil renkli, geç hasat yapldnda ise d kabuun büzümekte ve kurumakta olduunu öte yandan iç meyve renginde açlmalar, kalitesinde bozulmalarn yan sra hayvan ve haere zararlarnn art kaydedildi.

Hasat nasl yaplmal?

Siirt fst hasad, fstk salkmlarnn el ile koparlmas ile yaplr. Salkmlarn salkm eiminin ters yönünde ve salkm sapnn dal ile birletii yerde koparlmasna özen gösterilmelidir. Salkm daldan koparmadan meyveleri tek tek seçerek hasat yapmak doru deildir. Hasat bu ekilde yaplrsa aaç üzerinde salkm saplar ve bo meyveler kalmaktadr. Aaçta kalan bu artklar zararllar için uygun bir barnak tekil edeceinden mutlaka koparlmaldr. Hasat ilemini srklarla dallara vurularak yaplmas da aaç dallarn zedeleyip krd ve bir sonraki yln mahsul gözlerine (karagöz) zarar verdii için verim kayb olduu tespit edilmitir. Siirt Fstnda görülen bir yl tam ürün alnmas bir sonraki ylda ise az ürün alnmasnn (periyodisite) sebeplerinden birisi de bu saylmaktadr. Siirt Fst muhafazas hasattan hemen sonra kavlatlarak sergi yerlerinde kurutulduktan sonra, ilenip pazarlanncaya kadar jüt çuvallara veya 50-70 kglk kanaviçe çuvallarla ambarlarda muhafaza edilmektedirler.

Depolama:

Ürünü depolama süresince, scaklk, nem ve k, meyve kalitesi üzerine etkili olmaktadr. Ürünün kendine özgü depolama koullarna uyulmad takdirde bozulmalar hzlanmaktadr. Siirt fstnn depolamasnda da kullanlacak olan yerlerin serin, kuru ve havalanabilir, dorudan güne almayan, duvarlar dtan veya içten svanm, depo taban su basknlarna kar yerden yüksek, rutubete kar dayankl olmas gerekir. Depo olarak kullanacak yerlerde Siirt Fstnn bileimini etkileyecek, Siirt Fstna zarar verecek maddeler bulundurulmamaldr. Depolamadan önce üründe nem miktarnn kontrol edilmesi gerekmektedir. Ürün depoya girmeden önce depo mutlaka temizlenmeli ve dezenfekte edilmelidir. Dezenfeksiyon için Formaldehit kullanlr genelde 100 m3lük depo hacminde 2 LT yüzde 40lk Formaldehit hesap edilmektedir. Formaldehit uygulamas srasnda depo 3-4 gün hava almayacak ekilde kapal tutulmaldr. Ayrca depoda kullanlan ambalaj ve malzemeler yüzde 4lük NaOH (Sodyum Hidroksit) çözeltisi ile ykanmaldr. Sandk ve kasalar Borik Asit ile ykanmaldr. Ylma eklinde depolama yerine, fstn jüt çuvallar içinde belirli aralkl olacak ekilde depolanmas salanmaldr. Yn halinde ve çok sayda çuval üst üste koyarak depolanan fstklar havasz kalabildiinden belirli bölgelerde küf gelimesi için uygun scaklk ve nem oluabilmektedir. Ayrca çuvallarn altna zgara konulmaldr. Zarar verici hayvan ve zararllara kar gerekli mücadeleler yaplmaldr.

Gelecek senenin mahsulü olan karagözler u an aaçlarda mevcut olmalar sebebiyle üreticilerin hasattan sonra da bahçe kontrollerini ihmal etmemesi gerektiine dikkat çeken Tarm ve Orman Müdürlüü, hasattan sonra yaplacak bahçe kontrollerinde özellikle Psillidi zararlsnn ekonomik zarar eiinin üzerinde tespit edilmesi durumunda gereken mücadelenin mutlaka yaplmas gerektiini kaydetti.

Ana Sayfaya Git