Fıstıkta yüksek rekolte bekleniyor

Siirt Fıstık Üreticileri Birliği Başkanı Şuayip Aslan, "Bu sezon son 10 yılın en yüksek verimini bekliyoruz. Tüketicilere çok daha ekonomik fıstık sunacağımızı söyleyebiliriz" dedi.

Haberler 03.07.2020 - 01:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

SRT- Siirt fstnda bu sezon son 10 yln en yüksek rekolte deerine ulalaca tahmin ediliyor.

Siirt Fstk Üreticileri Birlii Bakan uayip Aslan, kentte 400 bin dekar alanda 10 milyonu akn fstk aac bulunduunu söyledi.

Fstn dalgal bir üretim yaps olduunu, ürün veriminin bir yl yüksek sonraki yl düük gerçekletiini belirten Aslan, fstkta bu yln var yl olduunu, herhangi bir olumsuzluk yaanmamas halinde bu sezon son 10 yln en yüksek rekoltesinin elde edileceini dile getirdi.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgnna yönelik tedbirler sayesinde üreticilerin süreci en az zararla atlattn ifade eden Aslan, öyle konutu:

Devlet desteiyle topran ilenmesi, fidan ekimi, budama ve ilaçlamann zamannda yaplmasyla hiçbir eksiklik yaanmad. Fstkçlar süreci iyi atlatt. Ülke olarak fstkçlkta çok iyi bir noktadayz. Bu sezon son 10 yln en yüksek verimini bekliyoruz. Tüketicilere çok daha ekonomik fstk sunacamz söyleyebiliriz. çünkü rekoltenin çok iyi olacan düünüyoruz. Hastalk ve salgn olmasna ramen hiçbir eksiimizi brakmadk.

l ekonomisine katks yüksek

Fstn il ekonomisine katksnn ylda yaklak 1 milyar lira olduuna dikkati çeken Aslan, unlar kaydetti:

Siirt tarmnn en önemli getirisi fstkçlktr. Gerek güvenlik açsndan gerek üretimin dümemesi noktasnda devlet her zaman yanmzda oldu. Biz de güvenli bir ekilde ba ve bahçelerimizde ürünün yetimesini için her türlü çalmay yaptk. Bu yl yüksek rekolte hem üreticiyi ihya edecek. Bu verimle üretici, yatrm baka arazilere yapacak ve bo yer brakmayacak.

Üreticilerimizi heyecan sard

Siirt Ziraat Odas Bakan Hüseyin Günbat da son 15 ylda devletin salad destekler sayesinde köylülerin fstk üretimine yöneldiklerini belirterek, Bu yl Siirt fstnda yüksek bir rekolte beklentisi var. Gözlemlerimiz, teknik heyetin fstk bahçelerinde takip ve incelemelere sonucunda son 10 yln hatta 20 yln en yüksek rekoltesi bekleniyor. Hasat döneminin yaklamasyla üreticilerimizi heyecan sard. dedi.

kizbalar köyünden fstk üretici Yusuf Aslan da iklim koullar dolaysyla bu yl yüksek miktarda ürün almay beklediklerini söyledi.

Ana Sayfaya Git