Gıda kontrol seferberliği

Bugünden itibaren ülke genelinde 6 gün sürecek denetim seferberliği için 7 bin denetçi sahada olacak. Gıda denetimlerinde vatandaşların en çok tükettiği süt ve et ürünleri öne çıkacak ve her gün bir ürüne odaklanılacak

Haberler 17.02.2020 - 09:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tarm ve Orman Bakanl, pazartesi gününden itibaren ülke genelinde 7 bin denetçiyle ürün bazl gda denetimi seferberlii balatacak.

Tarm ve Orman Bakan Bekir Pakdemirlinin gerçekletirileceini açklad gda denetimleri bugünden itibaren 6 gün devam edecek.

lçeler dahil 81 ilde gerçekletirilecek denetimler ürün bazl olacak. Denetimlerde, her gün bir ürüne odaklanlacak. Süt ve süt ürünlerinden balayacak denetimlerde, et ve üt ürünleri gibi halkn en çok tükettii ürünler öne çkacak. Bu kapsamda, arclk ürünleri, bitkisel ya ve margarinler, baharatlar, çaylar, takviye edici gdalar gibi ürünler art arda denetlenecek.

Bu kapsamda, üretim yerleri yannda toplu tüketim yerlerine yönelik denetimler de yaplacak. Denetimler, ülkede gda güvenilirliinin salanmas, gdalarda taklit ve taiin önlenmesi, kiilerin salnn ve tüketici menfaatlerinin korunmas ile sektörde haksz rekabetin engellenmesi amacyla bakanlk tarafndan büyük bir titizlikle yürütülecek. Seferberlik kapsamnda bakanlk bünyesindeki 7 bin denetçi sahada olacak.

- Vatandalarn ikayetleri de büyük önem tayor

Uygunsuzluklarn tespit edilmesinde, tüketicilerin ihbar, ikayet, CMER ve Alo 174 Gda Hatt bavurular neticesinde gerçekletirilen denetimlerin büyük pay bulunuyor.

Bakanlk son olarak taklit, tai yapld veya ilaç etken maddesi ilave edildii tespit edilen toplam 74 firmaya ait 99 parti ürünü ifa etmiti. Böylece ilk kamuoyu duyurusunun yapld 2012 ylndan bu yana 1486 firmaya ait 3 bin 301 parti ürün tüketicilerin bilgisine sunulmu oldu.

Öte yandan, gdada taklit ve taie yönelik cezalarn daha caydrc olmas amacyla hazrlanan kanun taslayla da 2 yl içinde filin tekrar durumunda 5 yldan 10 yla kadar gda sektöründen men, 5 yla kadar hapis, 250 bin lira para cezalar öngörülüyor. lgili taraflarn görülerinin alnd taslaa ksa süre içinde son eklinin verilmesi bekleniyor.

Ana Sayfaya Git