GAP bölgesinde "İyi Pamuk Projesi" başlatıldı

GAP Bölge Kalkınma İdaresi (BKİ) öncülüğünde, Türkiye'nin toplam pamuk üretiminin yüzde 60'ının karşılandığı Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde daha kaliteli ürün elde edilmesi için "İyi Pamuk Projesi" başlatıldı.

Haberler 14.09.2021 - 10:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ANLIURFA - GAP Bölge Kalknma daresi (BK) öncülüünde, Türkiyenin toplam pamuk üretiminin yüzde 60nn karland Güneydou Anadolu Bölgesinde daha kaliteli ürün elde edilmesi için yi Pamuk Projesi balatld.

GAP BK Bakan Vekili Mehmet Açkgöz, kentteki bir otelde düzenlenen basn toplantsnda, Güneydou Anadolu Bölgesinde ilgili kurum ve kurulularn ortak i birlii, Birlemi Milletler Kalknma Program tarafndan salanan teknik destekle yi Pamuk Projesi gelitirdiklerini söyledi.

Pamuun bölgenin stratejik ürünü olduunu vurgulayan Açkgöz, bölgede üretilen pamuun dünyaca bilinen standartlara ulatrlabilmesi için projeyi uyguladklarn dile getirdi.

Pamuk ile bölge ve ülke ekonomisine daha fazla katk sunmak istediklerini belirten Açkgöz, öyle devam etti:

yi pamuk, çevresel sosyal ve ekonomik anlamda sürdürülebilir üretimi hedefleyen bir pamuk üretim standarddr. Bu standart, ilaç kullanmndan toprak salna, su tüketiminden pamuk üretiminde çalan içilerin çalma koullarna kadar 7 ana ilke altnda toplanan kriterlerden oluur. Bu proje ile bölgemizdeki pamuun da dünyaca tannan iyi pamuk standartlar çerçevesinde yetitirilmesini, çevre üzerindeki basknn azaltlmasn ve kalitesinin artrlarak çiftçimizin refah seviyesini iyiletirmeyi hedefliyoruz. GAP bölgesinde Türkiyenin toplam pamuk üretiminin yüzde 60 karlanyor. Bu üretimin daha fazla katma deer salamasn istiyoruz.

Y PROJE STARTINI ALDI

Açkgöz, proje kapsamnda anlurfa ve Diyarbakrda 1025 pamuk üreticisine ulaarak, iyi pamuk standartlarna uygun üretim için i birlii yaptklarn vurgulayarak, bu saynn artrlmasn hedeflediklerini ifade etti.

anlurfa Sanayi ve Ticaret Odas Bakan Halil brahim Peltek de pamuun üretiminin ve ilenmesinin yapld, kentte ürünün katma deere dönümesi noktasnda skntlar yaadklarn söyledi.

Projenin kente katma deer salayacana inandn anlatan Peltek, bu sezonda hasad balayan pamukta üreticilerin emeinin karln almasn temenni ettiini dile getirdi.

anlurfa Ticaret Borsas Bakan Mehmet Kaya ise anlurfann tarmsal üretimde Türkiyede lokomotif bir il olduunu vurgulayarak, kentte üretilen pamuun kalitesinin iyi olduunu ancak toplanma ve ilenme sürecindeki skntlar nedeniyle ürünün deer kayb yaadn kaydetti

Konumalarn ardndan ilgili kurum ve kurulularn temsilcileri projeye ilikin i birlii anlamas imzalad.

Ana Sayfaya Git