GAP seracılıkta da umut veriyor

Güneydoğu Anadolu Projesi'nin (GAP) hayata geçirilmesiyle her alanda değişim ve gelişimin yaşandığı bölgede, jeotermal enerji sayesinde seracılığın da geliştirilmesi amaçlanıyor.

Haberler 05.12.2017 - 09:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhuriyet tarihinin en önemli projelerinden GAP ve hükümetin son yllarda verdii tevikler sayesinde bata tarm olmak üzere bölgede, seraclk da önemli ölçüde ilerledi.

GAP Bölge Kalknma daresi (BK), Harran Ovasndaki Karaali bölgesinde, bir köylünün arazisinde jeotermal su kayna bulunmasnn ardndan seraclk faaliyetlerini dier kentlerde de yaygnlatrmay amaçlyor.

Bu kapsamda Karaali bölgesinde yeni kuyularla iki bin dönümlük yeni sera alan açlmas, Adyaman, Batman ve rnakta da yürütülecek çalmalarla Güneydounun Türkiyenin sera bölgesi yaplmas hedefleniyor.

GAP BK Bakan Sadrettin Karahocagil, GAPn merkezi konumundaki anlurfann Karaali bölgesinde çkartlan jeotermal su kaynann seraclkta deerlendirildiini söyledi.

Seracln katma deeri çok yüksek olduunu vurgulayan Karahocagil, bu anlamda bölgenin potansiyelini tespit etmek adna proje gelitirdiklerini ve bölgedeki hemen her alan incelediklerini anlatt.

- ki bin dönüm yeni sera oluturmay amaçlyoruz

Karaali bölgesinde jeotermal kaynaklar analiz ettiklerini dile getiren Karahocagil, Karaalide jeotermal enerji sayesinde uzun süredir seraclk faaliyetleri yaplyor ama biz burada daha çok sera kurulmasn istiyoruz. Bu anlamda anlurfa Valilii ve ilgili kurumlarla yeni kuyularn açlmas çalmamz oldu. Bu projeyi gerçekletirmek için ödenek aray içerisindeyiz. Ödenei bulur bulmaz bu çalmay paydalarmzla birlikte yapacaz. ifadelerini kulland.

Karahocagil, Karaalinin bu konuda etkin ve verimli olduunu dile getirerek, öyle devam etti:

Bölgemizde scaklklar çok dümüyor. Seraclkta da önemli olan scakln 8 derecenin altna dümemesi. 15 derecenin altna dümedii durumda da bitkiler strese girmiyor. Seralarmzda scak suyu kullanarak ucuz bir sistemle dereceyi 15in üzerinde tutma imkanmz var. Yoksa kömürle ya da dier yöntemlerle bunu yapmak çok zor ve çok pahal. Bu yüzden anlurfay çok ansl görüyorum. Bu kapsamda çalma yürütüyoruz. Yeni kuyular açlarak yeni seralarn kurulmas salanacak. ki bin dönüm civarnda yeni sera oluturmay amaçlyoruz.

- Petrol sahalarnda seraclk gelitirilecek

Sadrettin Karahocagil, GAP bölgesinde petrol üretim sahalarnda da seracl gelitirmek istediklerini, önceliklerinin Adyaman, Batman ve rnak olduunu belirtti.

Güneydou Anadolu Bölgesini seraclkta da iddial konuma getirmeyi hedeflediklerini vurgulayan Karahocagil, öyle devam etti:

Adyaman, Batman ve rnakta petrol üretim alanlarmz var ve petrolle birlikte çkan scak su var. Bu scak suyun da soutulduktan sonra geri enjekte edilmesi lazm. Bu soutma esnasnda söz konusu suyun seralarda kullanlmasna ilikin bir kaç projemiz var. Adyamanda seralar oluturuldu, Batmanda da denemeler oldu. nallah bu çalmalarn artrlmasn bekliyoruz. Böylece bölgedeki hem jeotermal kaynaklarmz hem de çeitli ilemler sonucu yan ürün olarak çkan scak suyu kullanarak bu anlamda bölgeye seraclk çerçevesinde ciddi bir katk yapmay planlyoruz. Seralarn bir dier güzellii de istihdama katksnn yüksek olmas. Özellikle de kadn istihdamna katksnn olmas. Bu açdan biz seralar bir sosyal araç olarak görüyoruz.

Ana Sayfaya Git