GAP'ın başkenti Şanlıurfa'da mısır hasadı başladı

Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Rıza Öztürkmen: "Tarlalarda yaptığımız gözlemlere göre mısır bu yıl güzel verim verecek. Rekoltenin geçen yılı geçip yaklaşık 1 milyon 500 bin tonu aşacağını tahmin ediyoruz" dedi.

Haberler 30.11.2019 - 12:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ANLIURFA - Türkiyede üretilen msrn önemli bir ksmnn karland GAPn bakenti anlurfada sar altn olarak nitelendirilen ürünün hasadna baland.

Türkiyenin önemli tarm merkezlerinden anlurfada, GAP Eylem Plan kapsamnda sulanabilen arazilerin artmasna paralel olarak tarmsal üretim de katlanyor.

Bu kapsamda, kentte ekim alan her yl genileyen ve 2004 ylnda 72 bin 37 ton olan msr üretimi, 2017 ylnda 750 bin tona, 2018 ylndaysa yaklak 1 milyon 450 bin tona ulat.

- Türkiyedeki üretimin yüzde 20si anlurfadan

Harran Üniversitesi (HRÜ) Ziraat Fakültesi Öretim Üyesi Doç. Dr. Ali Rza Öztürkmen, msrn anlurfa için önemli bir tarmsal ürün olduunu, buday ve arpa gibi tahl hasad sonras ikinci ürün olarak msr ekiminin yapldn söyledi.

anlurfada msr ekim alanlarnn her yl arttn ve Türkiyedeki üretimin yüzde 20sinin kent çiftçisi tarafndan karlandn aktaran Öztürkmen, anlurfann her yl artan üretimiyle Türkiye genelinde daha da söz sahibi olacan kaydetti.

Öztürkmen, çiftçilerin bu yl pamukta karlatklar olumsuzluklarn msrda yaanmadn belirterek, öyle devam etti:

Msr bu yl çiftçimizin yüzünü güldürecek diye düünüyoruz, beyaz altndan sonra sar altn da para edecek diyebiliriz. Tarlalarda yaptmz gözlemlere göre msr bu yl güzel verim verecek. Rekoltenin geçen yl geçip yaklak 1 milyon 500 bin tonu aacan tahmin ediyoruz. Hasat döneminde msrn mutlak ve mutlak nem orannn düürülmesi lazm. Dane msr hasad yapyorsak en fazla yüzde 25 civarnda neme sahip olmas lazm, msr biçmek için çok acele etmeyelim.

Öztürkmen, msrn nemli hasat yaplmas durumunda çürüme ve kalite düüklüü yaanabilecei uyarsnda bulundu.

Msr eken çiftçimiz memnun

anlurfa Ziraat Odas Bakan Ahmet Eyyüpolu da kentte ikincil ürün olarak yetitirilen msrn hasadnn baladna deinerek, Rekolte çok yüksek. kinci üründe dönüm bana bin 200, bin 500 kilogram alan çiftçimiz var. Msr eken çiftçimiz fiyatlardan memnun. dedi.

çiftçi Aziz Aslan ise bu yl msr hasadn sorunsuz bir ekilde yapmaya baladklarn anlatarak, kinci ürün olarak ektiimiz msrda bu yl verimimiz geçen yla oranla daha iyi. Msr fiyatlarndan da memnunuz, inallah bu bereket dier ürünlerimizde de devam eder. diye konutu.

Ana Sayfaya Git