GAP'ın barajları bölgeye hayat veriyor

Cumhuriyet tarihinin en büyük yatırımlarından Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında Fırat ve Dicle nehirlerine yapılan barajlar, yaklaşık 600 bin hektar alanın sulanmasını sağlayarak bölge topraklarına hayat veriyor.

Haberler 30.08.2019 - 11:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

GAP kapsamnda bugüne kadar aralarnda Barajlarn efendisi olarak nitelendirilen Atatürk Barajnn da bulunduu 19 baraj tamamland.

Projenin temel eksenini oluturan sulama yatrmlarnn sürdüü bölgede, barajlar sayesinde bugüne kadar 1500 kilometrenin üzerinde ana kanal yaplarak yaklak 600 hektar verimli toprak sulamaya açld.

Ya sebze, meyve ve endüstri bitkilerinin ekim alan haline gelen ve önemli verim art salanan bölge, barajlar sayesinde enerji üretiminin yan sra, sulu tarm yaplabilmesi imkanna da sahip bulunuyor.

- Atatürk Baraj bizim sulama depomuz

GAP Bölge Kalknma daresi Bakan Sadrettin Karahocagil, AA muhabirine yapt açklamada, GAP kapsamnda bölgenin verimli topraklarnn suya kavutuunu vurgulad.

Bölgenin önemli sulama ihtiyacnn Atatürk Barajndan karlandn aktaran Karahocagil, öyle konutu:

Atatürk Baraj bizim sulama depomuz. Atatürk Baraj ile Adyaman ve anlurfadaki tüm sulamalar yapyoruz. Ayrca u anda balayan Siverek ve Hilvan sulamalar da yine Atatürk Barajndan yaplacak. Bunun yannda 220 kilometre uzunluktaki ana kanal vastasyla Mardin Derike kadar olan Viranehir, Ceylanpnar ovalar sulanyor. Daha ilerisinde de ayn kanalla Mardinin Kzltepe Ovas sulanacak. Yani Atatürk Baraj bölgedeki ana su depomuzdur.

- Ilsu Baraj, Dicle Nehri üzerindeki su deposu olacak

Karahocagil, Atatürk Barajnn Frat Nehri üzerindeki su deposu görevini gördüünü, Dicle Nehri üzerinde ise Ilsu Barajnn ayn görevi üsleneceini söyledi.

Barajn Dicle üzerinde büyük bir su deposu olacan kaydeden Karahocagil, öyle devam etti:

Ilsu Baraj, Dicle üzerindeki dier barajlara göre bu bölgedeki su deposu görevini üslenecek. Hem elektrik üretilecek hem sulama yapacak hem de kendinden sonra gelen dier barajlar besleyecek. Dicle Nehri üzerinden yaplan Batman sulamalar var. Onun altnda da Cizre, Silopi ve rnak sulamalar da Dicle Nehri suyu ile yaplacak. Ilsu Baraj da aynen Atatürk Baraj gibi bizim Dicle Nehri üzerindeki su depomuz olacak.

- Silvan Baraj da verimli topraklara su salayacak

Dicle Nehri üzerinde yapm devam eden Silvan Barajnn da sulamaya büyük katk salayacan belirten Karahocagil, barajn çok büyük bir proje olduuna dikkati çekti.

Karahocagil, Silvan Barajnn bin kilometreye yakn sulama kanalyla 240 bin hektar alan sulayacann altn çizerek, unlar kaydetti:

Bu projede bütün alanlarda çalmalar devam ediyor. Bölgedeki arazi toplulatrmalar da hukuki sorunlar hariç bitmek üzere. Bölgede ekonomik olarak sulanmasnda Türkiyeye fayda salayacak alanlarn hemen hemen hepsine girilmi, çalma yürütülmü olacak. Sulama Harran Ovasnda kadar Suruç, Kzltepe ovalarnda da çok anlaml. Özellikle hem Bismil, Silvan ve Diyarbakr ovalar da verim açsndan Harran Ovas ile yarabilecek durumda. Bu ovalarda, sulama ile birlikte çok ciddi verim art salanacak.

Ana Sayfaya Git