GAP'ta organik tarım planı

Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil, projenin uyguladığı yerlerde organik tarımın giderek geliştiğini belirterek, "Bölgede organik tarımla hem vatandaşın gelirini artırmaya hem de rekabet gücü yüksek ürünleri üretmeye çalışıyoruz." dedi.

Haberler 07.06.2018 - 09:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Karahocagil, GAP Bölge Kalknma daresi Bakanl tarafndan Birlemi Milletler Kalknma Programnn (UNDP) teknik desteiyle yürütülen GAP Organik Tarm Küme Projesine ilikin deerlendirmelerde bulundu.

Bölgenin yenilenebilir enerji, turizm ve organik tarmla sadece Türkiyede deil, uluslararas arenada da ciddi bir rekabet gücü bulunduunu tespit ettiklerine iaret eden Karahocagil, GAP Eylem Plann frsat bilerek bu 3 alanda projeler ortaya koyduk. Hedefimiz gerçekten ölçeklendirilebilir, tekrarlanabilir baar hikayeleri yaratmakt. Kümeleme yaklamn da bunun için kullandk. diye konutu.

Karahocagil, bölgenin zeytin, pamuk, fstk, buday, mercimek, bal gibi ürünler açsndan güçlü potansiyeli olduuna dikkati çekerek, öyle devam etti:

GAPta organik tarm plan

Bu alanlarda çeitli kooperatif, birlik, üretici örgütü kurmay tevik ettik. Böylelikle üreticileri bir araya getirdik. Kamunun üreticileri tek tek deil de birlik halinde desteklemesi daha anlaml. Birlikler üzerinden hem ürünü hem de üreticiyi desteklemi olduk. u anda birliklerin üye saylar inanlmaz rakamlarda. Böylece ciddi bir kesime katma deeri yüksek ürünler ürettirip ciddi bir gelir aktarm oluyoruz. Üreticiler, pazara daha rahat ulayorlar.

Projeyle üreticilerin bilincinin arttn vurgulayan Karahocagil, bölgede organik tarmla hem vatandan gelirini artrmaya hem de rekabet gücü yüksek ürünleri üretmeye çaltklarn söyledi.

Karahocagil, organik tarmda pazarlama konusunda çok ciddi çaba harcadklarnn altn çizerek, Hem ulusal hem uluslararas fuarlarda stantlar kiralyoruz ve organik tarm üreticilerimiz oralarda ürünlerini sergiliyorlar. Bu anlamda zmirdeki ekolojik fuara çok ciddi katkda bulunuyoruz. Dünyann en büyük organik tarm fuar Almanyann Nürnberg ehrindeki BIOFACHa mutlaka katlyoruz. Kalknma ajanslaryla imzalanan yeni anlamayla da organik tarmda pazarlama skntlarn giderecek bir mekanizma oluturmaya çalyoruz. deerlendirmesinde bulundu.

- Organik gda dünyann gelecei

GAP Organik Tarm Küme Projesinin ölçeklendirilebilir ve tekrarlanabilir model çalmasnn yapldn anlatan Karahocagil, Bunlar farkl küme çalmalar yapmak isteyenler için bir araç seti haline getirelim istiyoruz. Onun için de modelleme çalmamz yapyoruz. Gerçekten baarl ve çok da pahal olmayan bir model. Bu tecrübemizi sadece Türkiye ile deil, dünyayla paylamak istiyoruz. ifadesini kulland.

Karahocagil, tarmn geleceinin organik tarmda olduunu belirterek, unlar kaydetti:

Organik tarm Türkiyede u anda çok önemsenmeyebilir ama Londrada organik gda zincirleri görülebiliyor, Almanya organik gdaya çok önem veriyor. ABDde organik gdayla ilgili market ve restoranlar görüyoruz. Bize bugüne kadar yedirilen birçok eyin ne kadar yanl, ters etkileri olduunu anlyoruz. Aslnda en doru yol, gdalarn organik olarak insanlara sunulmas. Organik tarmdaki yeni usullerle verim sorununun da çözülecei biliniyor. Organik gda sadece bölgenin deil, dünyann gelecei. O açdan imdiden hazrlanmamz lazm.

- GAP Organik Tarm Küme Projesi

GAP Organik Tarm Küme Projesi kapsamnda, son 10 ylda Güneydou Anadoluda organik gda üretim miktar yüzde 118 artarak, 70 bin tona çkt. Organik tarm yapan çiftçi says da yüzde 8 artla 881e ulat.

GAP bölgesinde organik tarm deer zinciriyle ilgili ürün ileme, paketleme, örgütlenme, sat ve pazarlama alanlarnda bugüne kadar 42 pilot proje uyguland. Bu yl sonu itibaryla proje saysnn 50ye ulamas planlanyor.

UNDPnin teknik desteiyle bugüne kadar 33 pilot proje desteklendi. Bu pilot projelerin uygulanmasyla GAP bölgesine 9 milyon liralk kaynak aktarm saland.

2012-2017 döneminde 44 eitim program düzenlendi. 12 yurt içi, 5 yurt d toplam 17 fuara katlm saland. Diyarbakrn Eil ilçesine bal Ilgn köyünde yaplan sulama altyapsyla 34 çiftçinin istihdam desteklendi.

Adyamanda 19 arcya güne enerjisi panelli gezici ar evi saland. Yenilikçi yöntemlerle katma deeri artan organik ar ürünleri üretildi. Adyaman, rnak ve Siirtte 5 bin 50 adet organik kovan datld, 235 çiftçi istihdam edildi.

Bölgede organik sertifikal tohumluk üreten ilk çoaltma seras Diyarbakrda, organik tavuk yetitirme ve organik tavuk yemi üretim tesisi Dicle Üniversitesinde kuruldu. 2 bin 500 organik sertifikal etlik tavuk üretildi.

Ana Sayfaya Git