Göçerler "yayla yolunun" açılmasından mutlu

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde hayvanlarına verimli otlaklar bulmak için yılın farklı dönemlerinde göç etmek durumunda kalan göçerler, yaylalara çıkma yasağının kaldırılmasının sevincini yaşıyor.

Haberler 27.12.2017 - 09:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann ilkbahardan itibaren güvenlik sebebiyle uygulanan yaylalara çkma yasann kaldrlacan açklamasyla umutlanan göçerler yeniden yaylalarda yetitirdikleri binlerce koyun ve keçiyle ülkedeki hayvanclk sektörüne katk sunmay istiyor.

Göçerler PKKya yönelik baarl operasyonlar sayesinde güvenliin tesis edildii yaylalara kavumak için heyecanla bekliyor.

- Devlet güvenlik ortam oluturdu

Diyarbakrn çnar ilçesinde Karacadan eteklerinde hayvanclk yapan göçerlerden Kazm Sinekçi, tek geçimlerinin hayvanclk olduunu söyledi.

Hayvanclk için yaylalarn önemine iaret eden Sinekçi, Cumhurbakannn yaylalara yönelik yasan kaldrlacana dair kararndan duyduklar memnuniyeti dile getirdi.

Sinekçi, Bu karar çok iyi oldu. Cumhurbakanmz bize bir güven verdi. Güvenli bir ekilde hayvanlarmz otlatma kararna çok sevindik. Devlet orada güvenlik ortam oluturdu. Önümüzdeki bahar yaylalara gidebiliriz. Bu karardan dolay Cumhurbakanmz alklyoruz. dedi.

çnar ilçesinin Karasungur köyünde yetitirici zzettin Güzel, güvenlik nedeniyle yaylalara götüremedikleri hayvanlarn köyde yetitirmek zorunda kaldklarn belirtti.

Eskiden güvenlik sknts vard. Bu yüzden bölge halk skntlar yayordu. Cumhurbakanmzn açklamas bizi sevindirdi. Önümüzdeki baharda artk rahat güvenli bir ekilde yaylalara hayvanlarmz götürebiliriz. diyen Güzel, Cumhurbakan Erdoana teekkür etti.

- Önümüzdeki bahar umut oldu

Bölgede skntl günlerin geride kaldn, huzurun tesis edildiini, güvensiz ortamn sona erdiini aktaran Güzel, Önümüzdeki bahar bize umut oldu. Cumhurbakanmzn bize verdii bir müjdeydi. Terör örgütü PKKnn bölgedeki etkisi bitti, rahatz. diye konutu.

Mehmet Tahir Hasar da güvenlik nedeniyle skntlar yaadklarn ifade ederek, yaylalar güvenli olmad için hayvanlarn götüremediklerini belirtti.

Devlet tarafndan yaylalarn güvenli hale getirildiine iaret eden Hasar, baharda güvenli bir ekilde hayvanlar ile yaylalara gidecek olmann sevincini yaadklarn dile getirdi.

- rnakl yetitiriciler de yayla sevinci yayor

rnakn Silopi ilçesinde Irak snrna yakn çalkan beldesinde yetitiriciler, hayvanclk için büyük önem tayan yaylalarn yolunu açacak karar sevinçle karlad.

çalkan beldesinde Cumhuriyet Mahallesi Muhtar Hüseyin nal, belde halknn çounun geçimini hayvanclkla saladn belirtti.

Yaylalara ilikin yasan sona ermesinin en çok beldeye yarayacan dile getiren nal, çünkü beldemiz Cudi Dann eteklerinde yer alyor. Bu alanda hayvanlar otlamak için çok güzel yaylalar var. Yasaklar sona erdiinde hayvancln önü açlacak ve hayvanlardan bu ekilde daha fazla verim alnacak. ifadelerini kulland.

Yetitiricilerden rfan Timur, yaylalarn yasak olmas nedeniyle hayvanlarn belde yaknlarna otlatmaya götürdüklerini söyledi.

Yasan sona ermesiyle hayvanlar daha iyi alanlara gönderebileceklerini, bunun önemli bir gelime olduunu belirten Timur, karardan dolay Cumhurbakanna teekkür etti.

Hasan Mete, terör saldrlarndan önce hayvanlarn istedikleri alanda otlatabildiklerini ancak saldrlar nedeniyle yaylalara götüremedikleri için hayvanlarn köyde yetitirmek zorunda kaldklarn aktard.

Mete, Bunun neticesinde hayvanlardan fazla verim alamyorduk. Hayvanclk bitme noktasna geliyordu. Bu ekilde et ve süt üretimi gitgide azalyordu. Ancak Cumhurbakanmzn Hakkaride yapm olduu açklama bizleri çok sevindirdi. dedi.

++++

çi ile iveren asgari ücret desteinde mutabk

- Milyonlarca çalan yakndan ilgilendiren asgari ücret pazarlnn odak noktasn, hükümetin yeni ylda kesme karar ald 100 liralk asgari ücret destei oluturuyor

- Hem Türk- hem de TSK, asgari ücrete yaplacak zam miktarn etkileme nitelii bulunan bu destein yeni ylda da devam etmesini istiyor

Asgari Ücret Tespit Komisyonunda, içileri temsil eden Türk- ile iverenleri temsil eden Türkiye veren Sendikalar Konfederasyonu (TSK), 100 liralk asgari ücret desteinin yeni ylda da devam etmesini istiyor.

Dorudan 6 milyona yakn çalan ilgilendiren asgari ücret görümelerinde son haftaya girilirken, çalanlar ücretlerine yaplacak zammn miktarn merakla beklemeye balad.

Türk-in net bin 893 lira 90 kuruluk teklifini çok yüksek bulan TSK, gerekçe olarak hükümetin 100 liralk asgari ücret desteini yeni ylda kendilerine vermemesini gösterdi.

verenlerin, söz konusu destein kesilmesinin ücret maliyetlerini yüzde 6 arttraca yönündeki iddialar, 100 liralk bu destei ücret pazarlnn odak noktasna oturttu.

Gelinen noktada, hem Türk- hem de TSK asgari ücrete yaplacak zam miktarn etkileme niteliine sahip destein yeni ylda da devam etmesini istiyor.

TSK asgari ücret desteinin tüm i yerlerine verilmesini talep ederken, Türk- sadece sendikal örgütlülüün olduu i yerlerine bu destein salanmasndan yana tutum sergiliyor.

- Asgari ücret destei kazanlm bir hak olarak görülüyor

çalma Hayat Uzman Namk Tan, asgari ücret desteinin ilk 2016 ylnda uygulanmaya baladn belirterek, bu destein verilmesinin temel nedeninin 2015 ylnda bin lira olan asgari ücretin 2016 ylnda bin 300 liraya yükseltilmesi olduunu söyledi.

Söz konusu destein iverenlerin ücret maliyetini önemli ölçüde düürdüüne dikkati çeken Tan, öyle konutu.

Bugün iverene maliyeti 2 bin 88 lira olan asgari ücrette 100 liralk destek önemli bir rakam. Bu destein varl, son iki ylda asgari ücret pazarlklarn da etkiliyor. Gerek içi gerek iveren kesimi asgari ücret desteinin, yeni asgari ücret rakamn belirleme özelliinin farknda olduu için bu destein devamn istiyor. Dolaysyla asgari ücret desteinin devam etmesi demek, asgari ücrete yeni ylda daha fazla zam yaplmas demek. Bugün asgari ücret destei kazanlm bir hak olarak görülüyor. Bu destein verilmemesi demek asgari ücrete imdiden düük zam yaplaca anlamna gelir.

ki yldr uygulanan asgari ücret desteiyle ilgili olarak Maliye Bakan Naci Abal, 24 Kasmda 2018 yl bütçemizde 1 Ocak 2018den sonraki dönemlerle ilgili bir asgari ücret destei öngörümüz yok. açklamasnda bulunmutu.

Ana Sayfaya Git