Gram altına talep patladı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın TL ve altın alımı yönünde yaptığı çağrıya vatandaşların cevap vermesiyle piyasada yoğun altın talebi görülürken, gram altına talep 8-10 kat arttı. Kuyumcularda gram altına azalıyor. İstanbul Altın Rafinerisi ise talep patlamasını karşılayabilecek kapasiteleri olduğunu vurguluyor.

Haberler 11.12.2016 - 11:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Erdoan, 2 Aralkta yastk altnda dövizi olanlara, bunu altna ve Türk lirasna dönütürmeleri çarsnda bulunmutu. stanbul Altn Rafinerisi Genel Müdür Ayen Esen, dolar ile altn almnn hzla devam ettiini söyleyerek, Nokta baznda 7-8 kat ile 8-10 kat aras gram altna talep art gözlemlenebiliyor. Düün dönemlerindeki talep ve küçük yatrmclarn alm normalde 1-2.5-5 gram arlkl olurken, bu dönemde talep 20-50-100 gramlarda da art göstermeye balad dedi.

ERDOAN çARIDA BULUNMUTU

Kuyumcularn youn talep nedeniyle ellerindeki stoklar azaltm, hatta tüketme yolunda olabileceklerini söyleyen Esen, rafineri olarak yüksek kapasitede gram altn üretme kabiliyetine sahip olduklarn dolaysyla gelen talebi karlayacak ekilde çalmalar yaptklarn söyledi.

Erdoan, Yastnn altnda döviz olanlar gelsin parasn altna dönütürsün, gelsin parasn TLye dönütürsün. Türk liras deer kazansn, altn deer kazansn. Ne lüzum var gideceiz dövize deer kazandracaz. Gelin bunu yapn demiti.

Altn Piyasalar Uzman Mehmet Ali Yldrmtürk de dolardaki spekülatif hareketi önlemek için iyi bir kampanya olduunu söyleyerek, Dövizden altna dönü nedeniyle youn bir altn talebi söz konusu. Altn ithalatçs bir ülke olduumuz için bu hareket nedeniyle biraz çekincem var. Gelecek ay açklanacak rakamlardan göreceiz etkisini. Özellikle Anadoludan daha çok talep var, çarya biraz daha fazla itibar ediyorlar dedi.

BR KLO ALTIN PRML LEM GÖRÜYOR

Yldrmtürk youn talep nedeniyle külçe altnn primli ilem gördüünü, bir kilo altnda 80 dolar primli ilem geçtiini söyledi. Bir kilo fiziki altn bugün ortalama 37,560 dolardan ilem gördü. Özellikle son birkaç gündür piyasada ciddi hareket olduunu, Kapalçardan youn talep geldiini söyleyen bir bankac ise, Altn talebi bir süre daha devam edebilir, dolaysyla Türk bankalar yurtd bankalardan altn alp iç piyasaya sürüyor. Hafta bandan bu yana ilem hacmimiz üç katna çkt. Öte yandan talep artyla birlikte fiziki altn fiyatlar da primli geçmeye balad. Kilobar altnda normalde ons bana art/eksi 1 dolar olan primler önceki gün 5 dolara kadar çkarken, bu Sabah 2.5 dolar civarndayd dedi.

Ana Sayfaya Git