Güneydoğu'daki ihracatçılar sanal ticarete yönelecek

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, bölge ihracatçılarını, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sürecinde daha da önemli hale gelen sanal ticarete yönlendirmeye çalıştıklarını söyledi.

Haberler 08.10.2020 - 10:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kileci, GAB toplant salonunda düzenledii basn toplantsnda, Birlik üyelerinin eylül aynda 898 milyon dolar tutarnda ihracat yaptn ve geçen yln ayn dönemine göre ihracatta yüzde 11,7lik art kaydedildiini belirtti.

GABin eylül aynda 175 ülkeye 2 bin 270 firmayla sat yaptn ve bunun tüm zamanlarn en yüksek rakam olduunu dile getiren Kileci, 98 firmann da ilk kez d satm gerçekletirdiini dile getirdi.

Gaziantepten de 762 milyon dolarlk ihracat yapldn ifade eden Kileci, Gaziantep tarihinin tüm aylar içinde en fazla ihracat geçtiimiz eylül ay olmutur. Yüzde 15,3lük bir art var. Bu artn bizim için çok büyük bir önemi var. çünkü Türkiye genelinde birçok ehir ihracatn düürmütür. Eylül ay Gaziantep için 176 ülke, 1644 firmayla tüm zamanlarn en çok ülkeye ihracat yaplan ay ve en çok ihracatç saysna ulalan ay olumutur. 1644 ihracatç says bugüne kadarki en yüksek ihracatç saysdr. dedi.

Kileci, Türkiyede en fazla ihracat yapan 5nci il konumunda bulunduklarn ve bu açdan Ankara ile çekitiklerini söyledi.

- dünyasn siyasete alet etmememiz lazm

Gaziantepteki OSBleri gezdiini ve incelemelerde bulunduu dile getiren Kileci, öyle devam etti:

Gördüüm manzara gerçekten çok güzeldi. Her taraf konteyner, fabrikalarn önlerinde trlar duruyor, inaatlar devam ediyor. Prefabrikçi 6 ay sra veriyor. Yani içi bulamyoruz. Bu ehir hakikaten üreten bir ehir, bu ehir ülkeye katk salayan bir ehir. El birliiyle bunu desteklememiz lazm. dünyasn siyasete alet etmememiz lazm. imizi yapmamz lazm. Bu dünyada deimeyen bir kural var, herkes kendi iini yapt sürece ortada problem olmaz.

- Ticaret sanallayor

GAB olarak bölgedeki firmalarn elektronik ticarete yönlendirilmesi için önemli çalmalar yürüttüklerini bildiren Kileci, unlar kaydetti:

Biz birlik olarak elimizden geldiince paydalarmz ve bölge insanlarn eitmeye çalyoruz. u an dünyada ciddi anlamda dijitalleme var. Herkes elektronik ortama tand. Bütün iler oradan dönmekte, toplantlar oradan yaplyor. Alveriler, ticaretler bütün büyük toplantlar oradan yaplyor. Biz de bununla ilgili çok ciddi çalmalar yapyoruz. Her ihracatçnn dijital showroomu olmas için projelerimiz var. Onu yapmaya çalyoruz. Bizim asli görevimiz, bölgemizi ve bölgedeki ihracatçlarmz yeni döneme, yeni düzene altrmaktr. Onlara bir ekilde bu iin kolaylnn yolunu açmaktr. Sanal showroomlar, sanal ticaret heyetleri, sanal alm heyetleri, sanal fuarlar, bunlarn hepsini organize edip çaa ayak uydurmak için gerekli tüm çalmalar yapmaktr.

Ana Sayfaya Git