Hayat geldi

Suya kavuşan Suruç Ovası hem tarıma hem de yöre halkına "hayat" verdi

Haberler 18.05.2020 - 02:01 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyenin önemli tarm kentlerinden anlurfadaki Suruç Ovasna 6 yl önce Güneydou Anadolu Projesi (GAP) kapsamnda verilen su sayesinde ilçedeki pamuk ekim alanlar her yl katlanarak artt.

GAP kapsamnda yaplan, dünyann sayl, Türkiyenin de en uzun sulama tüneli olan Suruç Tüneli sayesinde, Atatürk Barajndan Suruç Ovasndaki topraklara 6 yldr su veriliyor. Fratn suyunun Suruçtaki çatlak topraklarla bulumasnn ardndan bölgedeki tarlalarda rekolte bereketi yaanmaya baland.

Yürütülen yatrmlarla 562 bin 950 dekar arazinin suland bölgede pamuk, msr, buday ve sebze en fazla yetitirilen ürünler arasnda yer alyor.

Bereketli Suruç Ovas topraklarnda, 2014 ylndan önce ekim alan daralan pamuk, devlet destei ve sulanabilir alanlarn artmasyla yeniden çiftçinin gözde ürünü haline geldi.

SUYLA BÖLGENN çEHRES DET

lçe Tarm ve Orman Müdürü Mehmet Murat Yahlizade, yapt açklamada, ovaya suyun gelmesiyle bölgenin çehresinin deitiini ve ekili alanlarn arttn söyledi.

Kuru tarmdan sulu tarma geçilmesiyle ovann kahverenginden yeile dönütüünü aktaran Yahlizade, öyle konutu:

Sulu tarmdan önce çiftçi arpa ve mercimek tarm üzerine younlat. 2014 ylndan itibaren bölgeye modern sulama yöntemleri kurularak su ak saland. Öyle enteresan bir durumla karlatk ki tamamyla bozkr, kurak olan bir alan bir anda yeile bürünmeye baland. lçemizdeki pamuk tarm 2014 ylna kadar 15 bin dönümde yaplrken, 2019da 235 bin dönümde yaplmaya baland. Kalan ksm ise msr ve budaya yöneldi. Msrda ise ikinci ürün tarm geliti. 2020 yl için pamuk ekim dönemimiz balad, henüz bütün çiftçilerimiz kayt yaptrmad ama bu yl da pamuk ekiminin yüksek olmasn bekliyoruz.

Yahlizade, bölgenin sulu tarma geçmesiyle üreticilerin yl içerisinde birden fazla ürün almaya baladn belirterek, böylece ekonomiye de katklarnn arttn söyledi.

STHDAM ARTTI

Murat Yahlizade, bölgenin pamuk ekimine uygun ve veriminin yüksek olmas nedeniyle çiftçilerin bu ürüne yöneldiini aktararak, ovann sulanabilir olmasyla istihdamn da arttn belirtti.

Bölgeden d göçün engellendiini ve insanlarn tarma yöneldiini aktaran Yahlizade, Gelir düzeyi yükseldii için köylerde biraz daha heyecan balad. Vatandan sosyoekonomik yaps, geliri deiti, yaam ekli farkllat. Bölgemize yaplan hizmetlerden dolay bölge çiftçisi adna devletimize minnettarz, yetkililere ükranlarmz arz ediyoruz. ifadelerini kulland.

çiftçilerden Behçet Caymaz da su gelemeden önce yöre halknn mevsimlik içi olarak baka illere göç etmek zorunda kaldklarn ifade ederek, sudan sonra ilçede adeta hayatn yeniden baladn kaydetti.

Emei geçenlere teekkür eden Caymaz, Tarlama pamuk ektim. Eskiden su olmad için tarlalarmz bo kalyordu. Bir ey ekemiyorduk, eksek de olmuyordu. Allaha kalmt, yamur yasayd olurdu. Yamad zaman da hayvan otlatyorduk. imdi Allaha ükür her yer yemyeil. Bo alan yok. Sürekli bir eyler biçilip ekiliyor. Yaz, k tarlalarmz bo kalmyor. diye konutu.

Ana Sayfaya Git