Hayvan hastalıkları tazminatında düzenleme

Hastalığa yakalandığı laboratuvar muayenesi ile tespit edilerek öldürülen süngerimsi beyin (BSE) hastalığı taşıyan sığırlar ile scrapie hastalıklı küçükbaş hayvanlar için tazminat ödenecek.

Haberler 26.05.2018 - 13:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tahir KARAKEç

DYARBAKIR-Gda, Tarm ve Hayvanclk Bakanlnn Hayvan Hastalklarnda Tazminat Yönetmeliinde Deiiklik Yaplmasna Dair Yönetmelik Resmi Gazetede yaymlanarak 1 Mart 2018 tarihinden geçerli olmak üzere yürürlüe girdi.

Buna göre, ruam, sr tüberkülozu, sr brusellozu, koyun ve keçi brusellozu, sr vebas, Afrika at vebas, ku gribi, kuduz, srlarn nodüler ekzantemi, ap, scrapie ve BSE hastalklarna yakalanan hayvanlar için yerel kymet takdir komisyonu tarafndan belirlenen miktarlar üzerinden sahiplerine tazminat ödenecek.

Yar atlarnn kymet takdirleri yaplrken damzlk ve yar at deeri dikkate alnmayacak. At bedeli olarak kymet takdiri yaplacak.

ap hastalnda, Bakanlkça belirlenen bölgelerde hastaln açk belirtisini göstermesi sebebiyle veya laboratuvarca hastaln varl ve tipi tespit edildikten sonra öldürülen veya kestirilen hayvanlarn takdir edilecek kymetlerinin tamam için tazminat ödenecek.

TAZMNAT ÖDENECEK

BSE hastalna yakaland laboratuvar muayenesi ile tespit edildikten sonra, Nakledilebilir Süngerimsi Beyin Hastalklarna Kar Korunma ve Mücadele Yönetmelii kapsamnda öldürülen srlar ile scrapie hastalna yakaland laboratuvar muayenesi ile tespit edildikten sonra ayn yönetmelik kapsamnda öldürülen küçükba hayvanlarn takdir edilecek kymetlerinin tamam da tazminat kapsamna alnd.

Bu hastalklardan sr brusellozu, koyun ve keçi brusellozu, kuduz, srlarn nodüler ekzantemi, scrapie ve BSEnin resmi laboratuvarlarca tespiti, dier hastalklarn ise resmi veteriner hekim, yetkilendirilmi veteriner hekim ya da resmi laboratuvarlarca tespiti tazminat ödemesi için esas olacak. Hastalklarn tehisi için alnan numuneler resmi veteriner hekim tarafndan alnacak ve resmi yaz ile laboratuvarlara gönderilecek.

Ayrca, ruam, sr vebas, at vebas, ku gribi, scrapie, BSE hastalklar nedeniyle imha edilen hayvansal ürünlerin, yem, madde ve malzemelerin bedelleri ile imha, nakliye ve dezenfeksiyon masraflarnn tamam da tazminat ödenecek.

Söz konusu hastalklar nedeniyle oluan zararlar Tarm Sigortalar Havuzu tarafndan karlanm ise ayrca tazminat ödemesi yaplmayacak.

Ana Sayfaya Git