Hayvancılık desteklemeleri haczedilemeyecek

TÜRKVET'e kayıtlı en az 100 anaç küçükbaş hayvan varlığına sahip işletmeler, çoban istihdamı desteğinden yararlanabilecek

Haberler 21.11.2019 - 09:58 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hayvanclk destekleme ödemeleri kamu kayna niteliinde olduundan hak edi sahibinin hesabna aktarlmadan önce haciz, icra ve temlik ilemlerine tabi tutulmayacak.

Tarm ve Orman Bakanlnn Hayvanclk Desteklemeleri Uygulama Teblii Resmi Gazetede yaymland.

Buna göre, Cumhurbakan Karar ile yürürlüe konulan 2019 Ylnda Yaplacak Tarmsal Desteklemelere likin Kararda yer alan hayvanclk desteklemelerine ilikin usul ve esaslar belirlendi.

Bu kapsamda, destekleme ödemeleri kamu kayna niteliinde olduundan hak edi sahibinin hesabna aktarlmadan önce haciz, icra ve temlik ilemlerine konu edilemeyecek. Tebli kapsamnda yaplan desteklemelerden kamu kurum ve kurulular yararlanamayacak.

Desteklemeden yararlanacak buzalarn 2019 ylnda domu, TÜRKVET ve e-slah veri tabanlarna kaytl olmas ve doduu iletmede en az 4 ay (120 gün) yaam olmas gerekecek.

Her buza için bir kez destekleme ödemesi yaplacak ve çoklu doumlarda her bir buza desteklemeden faydalanacak.

Ödemeler, iki dönem halinde gerçekletirilecek. Belirlenen illerde doan ve gerekli artlar salayan buzalara ek destek verilecek.

Saf sütçü sr rklarnn 5 ya üzeri olanlar ile dier sr rklarnn etçi veya kombine rk, Bakanlktan izinli tabii tohumlama boalar ile tohumlama veya suni tohumlama sonucu doan buzalarna destekleme ödemesi yaplacak.

Yerli sperma üretim merkezlerinde boalardan elde edilen sperma ile tohumlanmas sonucu doa buzalara ilave destek salanacak.

Soy kütüüne kaytl buzalar da ek destekten yararlanacak. Bavurular, birinci dönem için 31 Aralk 2019a kadar, ikinci dönem için ise 1 Nisan 2020-15 Haziran 2020 tarihlerinde yaplacak.

1 Austos 2020den sonra e-slaha kaydedilen buzalar destekleme kapsamna alnmayacak.

letmelere, slah amaçl süt içerik analiz desteklemesi de yaplacak. Ancak bu iletmelerin 1 Ocak 2019dan önce soy kütüüne kaydedilmi ve geçerli süt analizi yaplm en az 10 ba saf sütçü veya kombine rk inee sahip olmas gerekecek. Destekleme ylnda süt analizi yaplan her inek için bir kez destekleme yaplacak. Buza desteklemesi birinci döneminde bavuruda bulunan iletmeler, bu destekleme için de bavuru yapm saylacak.

Malaklarn destekten yararlanmas için bu yl içinde domu olmas ve ana ve babas ile doduu iletmenin Manda Islah Sistemine kaytl olmas gerekecek. Malak desteklemesi için birinci dönem bavurular 31 Aralk 2019, ikinci dönem bavurular 1 Temmuz 2020-1 Austos 2020 tarihlerinde olmak üzere 2 dönem halinde yaplacak.

Dii mandalarn ise destekten yararlanmas için 1 Ocak 2019dan önce domas gerekecek.

Anaç koyun keçi desteklemesinde ise hayvanlarn yalarnn 1 Kasm 2019 itibaryla 15 ay ve üzeri olmas gerekecek. Göçer hayvanclk yapanlar hariç, farkl illerde birden fazla iletmesi olan yetitiriciler, her bir iletmesinin bulunduu ilde ayr ayr bavuruda bulunacak. Mardin, Siirt ve rnak illerinde saf rk anaç Ankara (tiftik) keçileri ilave destekten yararlandrlacak. Yetitiriciler (göçer hayvanclk yapan yetitiriciler dahil), üyesi olduklar damzlk koyun keçi yetitiricileri birliine dilekçe ile 2 Aralk 2019 tarihine kadar bavuracak.

- Kovan ve ipekböcei destekleri

Arl kovan desteklemesinden, Arclk Kayt Sistemine (AKS) kaytl, yetitirici-üretici örgütüne üye ve iletmesinde en az 30 arl kovan bulunan arclar faydalanacak. Arclar, en az 30, en fazla 1000 adet arl kovan için desteklemeden yararlanacak.

pekböcei tohum desteinden Kozabirlik yararlanacak. l ve ilçe müdürlükleri veya kooperatiflerce Kozabirlike iletilen talep saysna göre, 2019 yl bahar döneminde ücretsiz datm gerçekletirilen kutu says kadar destekleme yaplacak.

- çoban destei

Bakanlkça, sürü yöneticisi (çoban) istihdam destei de salanacak. Desteklemeden yararlanacak iletme, TÜRKVETe kaytl en az 100 anaç küçükba hayvan varlna sahip olacak. Köy-mahalle sürülerini ortak otlatan çobanlar da desteklemeden yararlandrlacak.

Bu çobanlarn otlatt sürülerin en az 2 iletmeden olumas ve her bir iletmede en fazla 99 ba olmak üzere, toplamda en az 100 ba ve üzeri anaç küçükba hayvan varl bulunmas gerekecek. Her bir iletme sadece bir çoban için desteklemeden yararlandrlacak.

çobann, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) primleri en az be ay süreyle yatrlm olacak.

Hayvanclk iletmesi bulunmayan veya fiilen çobanlk yapmayan, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) prim ödemesini istee bal olarak yapanlar ve SGK primlerini 30 gün üzerinden tam zamanl olarak yatrmayanlar, iletmede istihdam edilen ancak fiilen çobanlk yapmayanlar, muhtarlar, devlet memurlar, emekliler ve on sekiz yandan küçükler, çoban olarak destekleme kapsamnda deerlendirilmeyecek.

Bavurular, iletme sahibi veya köy ve mahalle sürülerini otlatan çobanlar tarafndan dilekçe ile iletmenin kaytl olduu il ve ilçe müdürlüklerine yaplacak. Bavuru srasnda çobann sürü yöneticisi sertifikas istenecek. Bavurular, 31 Aralk 2019a kadar alnacak.

Düve alm desteinden yararlanmak için de yetitiricinin iletmesinin, 1 Ocak 2019 tarihinden önce TÜRKVETe kayt edilmi olmas ve iletme kapasitesinin destek talep edilen hayvan says ile uyumlu olmas gerekecek.

Manda dahil besilik erkek sr desteklemesi için bu srlarn yurt içinde domu, küpelenmi, TÜRKVETe iletme ve hayvanlarn kaydnn yaplmas ve bu yl içinde kesilmi olmas gerekecek. Besilik erkek srlarn, belirlenen kilogram ve karkas arlk artlarn tamas gerekecek.

Srlarn kesimhanede kesilmesi ve bu durumun belgelenmesi gerekecek. Bir yetitirici en fazla 200 ba sr için destekten yararlandrlacak. Bakanlkça mecburi kesime tabi tutulan erkek srlar ile kesim sonras muayenede karkasn imhasna karar verilen erkek srlar için destekleme ödemesi yaplmayacak. Bavurular, 31 Ocak 2020 tarihine kadar yaplacak.

Tiftik keçisi yetitiriciliinin ve tiftik üretiminin desteklenmesi için de tiftiin, Tiftikbirlik ve bal kooperatifleri ile damzlk koyun keçi yetitiricileri birliklerine satlm olmas gerekecek.

Hastalktan ari iletmeler için salk sertifikasna sahip olan süt sr iletmelerinde bulunan, damzlk boalar dndaki, ya 6 ayn üzerindeki erkek hayvanlar hariç, tüm srlar için hayvan bana dorudan destekleme ödemesi yaplacak.

Veteriner hekim gözetiminde mecburi kesime tabi tutulan veya itlaf edilen hayvanlar için hayvan hastal tazminat destei ödenecek.

Yetitirici ve üretici örgütlerine üyelik art aranan destekleme ödemelerinde, belirtilen oranlarda çiftçi örgütlerini güçlendirme ad altnda sistem üzerinden kesinti yaplacak, kalan miktar üreticinin hesabna aktarlacak.

Desteklemeler için gerekli kaynak, bütçede hayvancln desteklenmesi için ayrlan ödenekten karlanacak. Bütçe imkanlar çerçevesinde, bakanlk tarafndan banka araclyla ödenecek.

Tebli, 1 Ocak 2019dan geçerli olmak üzere yürürlüe girdi.

Ana Sayfaya Git