Hayvansal ürünlerin fiyatı artacak

ZMO Başkanı Baki Remzi Suiçmez, “Yemin yüzde 130 oranında arttığı ortamda bizi et ve süt ürünlerinde daha pahalı bir sezon bekliyor” dedi.

Haberler 21.05.2022 - 01:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ulusal Süt Konseyi, çi süt litre fiyatn 7,5 TL olarak açklad. Tarm ve Orman Bakanl ise, üreticilere 3 ay boyunca verilen 1 TLlik destek primini 20 kurua düürdü. Üreticiye verilen primin düürülmesine ilikin Mezopotamya Ajansna (MA) deerlendirmelerde bulunan Ziraat Mühendisleri Odas (ZMO) Bakan Baki Remzi Suiçmez, iktidarn politikalar neticesinde halkn hayvansal ürünleri pahal tüketmeye devam edeceini söyledi. Suiçmez, çözümün ise çiftçiye verilecek destekler ve çiftçinin tarmda kalmasn salamak olduunun altn çizdi.

ç SÜT REFERANS FYATI

Üreticinin üretmeye devam etmesi için kar elde etmesi gerektiini belirten Suiçmez, dier ülkelerde çiftçiler için süt-yem paritesinin 1 litre sütle 1,5 kilo yem alnmas üzerine kurulduunu, ancak Türkiyede bu paritenin 1 litre sütle 1,3 kilo yem alm olarak kurulduunu söyledi. Suiçmez, Yem fiyatlarndaki artla 1 litre sütle 1 kilodan daha az yem alnmaya baland. Bu düme nedeniyle süt hayvanlar kesime gitti. Süt hayvanlarnn kesime gitmesi ülkemizde et boyutunda da sorunlarn artarak derinlemesine neden olacak. Mays aynda yemin kilo fiyat 8 TLnin üzerindeyse Tarm ve Orman Bakanlnn belirledii 1 litre sütle 1,3 kilo yem paritesiyle çi süt referans fiyatnn 8,3 TLden az olmamas ve tevik priminin azaltlmamas gerekir dedi.

PAHALI BR SEZON BEKLYOR

Yeni çi süt referans fiyatnn açklanmamasnn üreticinin piyasadan çekilmesine neden olacan dile getiren Suiçmez,Bu durum uzun vadede yurt dndan çok daha pahalya süt almamz gündeme getirecek. Süt yemi yüzde 122, besi yemi yüzde 130 orannda artmken, böylesi bir ortamda gerçek maliyetler üzerinde üreticiye 8,3 referans fiyat açklamayp tevik primini 1 TLye çkarmazsak bizi et ve süt ürünlerinde daha pahal bir sezon bekliyor ifadelerini kulland. Raflarda artan süt ve süt ürünleri fiyatlarnn yürütülen yanl politikalar sonucunda olutuunu belirten Suiçmez, Bizim süt sorunumuzu ot-et-süt denkleminde yeniden deerlendirmemiz gerekiyor. Meralarmz koruyup, doal hayvanclna devam etmemiz, yem bitkilerinin ekim alanlarn artrarak yemde da bamllmz azaltmamz gerekir diye konutu.

SÜT HAYVANLARI KESME GÖNDERLD

Üreticinin süt hayvanlarn kesime gönderdiini belirten Suiçmez, bu durumun önümüzdeki günlerde ette yüksek fiyatlara neden olacan söyledi. Suiçmez, Türkiye statistik Kurumu (TÜK) verilerini hatrlatara, 2022 Mart aynda krmz et üretimi yüzde 23,9 artt ancak çi süt üretimi yüzde 14 azald. Bu itiraftr, içme sütünün azalmas inkar edilse de süt hayvanlarnn kesime gitmesi, dolaysyla et miktarlarn artmas ekilde okunmas gerekir. Anaç hayvanlarnn kesime gitmesiyle Türkiyedeki yoksullarn hayvansal gdalar pahalya tüketmeye devam edecek dedi.

çÖZÜM POLTKANIN DEMESNDE

Suiçmez, tarmdaki pahal gda sorunun çözümünün üretim politikalarnn deimesi olduunu vurgulad. Suiçmez, Tarm ve Orman Bakanlnn üreticiye sahip çkmas gerekiyor. Bakanlk, Ulusal Süt Konseyinin ald kararlara yönelik gerekli müdahaleleri de önceden açklamal ya da sonradan tevikleri açklamal. Tevik fiyatlarnn indirilmesi bakanln tercihini sanayiciden yana yaptn gösterir diye konutu. Bakanln açt Tarm Kredi Marketlerini deerlendiren Suiçmez, gda krizinin ekilsel maazalarla çözülmeyeceini ifade etti. Suiçmez, Burada çözüm; demokratik, özerk, güçlü üreticilerin kurduu kooperatiflerle, kendi ürettiklerini ilemesi, demokratik güçlü tüketici kooperatifleriyle gda tedarik zincirinin ksaltlmas, dolaysyla üreticinin ürününden para kazand tüketicinin ise daha salkl ucuz gdaya eriebildii sistemler kurmaktr. Sorun maalesef bakanln, Et ve Süt Kurumunun ekilsel maazalaryla, ekilsel maaza basknlaryla çözülmez ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git