Haziran yağmurları buğday ve arpada verimi düşürdü

ESKİŞEHİR’de geçen Haziran ayında aniden bastıran sağanak ve dolu, hasat zamanı gelen arpa ile buğdayda kalite ve verim düşüklüğüne neden oldu. Eskişehir Ticaret Borsası Başkanı Ömer Zeydan, kentin geçen ay metrekareye 110 kilogram yağış aldığını belirterek, "Bereketli tarım topraklarının olduğu bölgelerde çok kısa sürede yağan şiddetli yağışlar ve dolu yüzde 100’e ulaşan hasarlar meydana getirdi" dedi.

Haberler 05.07.2019 - 10:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Eskiehirde çiftçiler için arpa ve budayda hasat zaman balad. Biçerdöverlerin girdii tarlalarda saanan etkili olduu bölgelerde ciddi verim düüklüü yaand. Eskiehir Ticaret Borsas Bakan Ömer Zeydan, saanak ve dolunun etkili olduu topraklarda Haziran aynda metrekareye 110 kilogram ya dütüünü söyledi. Anlk yalarn neredeyse 1 ayda yamas gereken miktar 20 dakikada topraa braktn ifade eden Zeydan, Buday ekim alanlarnda bir daralma var. çiftçimiz buday fiyatlarndan endie ederek, buday yerine msr daha iyi gelir getirdii için ona yöneldiler. Buday fiyatlarnn ekim zamanndan önce hissettirilmesi ya da rakamlarn açklanmas gerekiyor. Tarmda en stratejik ürün budaydr, bundan vazgeçmek olmaz. lkim deitii için, ya rejimleri deiti. stenmedik ve beklenmedik zamanlarda alyoruz. Örnein 3 aylk ya ortalamasn 20 dakika içinde alabiliyoruz. Haziran aynda Türkiye ortalamas metrekare bana 24.4 kilo ya olurken Eskiehirde 57 kilo ya dütü. Yani yüzde 135 orannda bir art var. Bu yalar yava yava dümedi, aniden oldu. Eskiehirde bereketli tarm topraklarnn olduu bölgelerde çok ksa sürede yaan iddetli yalar ve dolu yüzde 100e ulaan hasarlar meydana getirdi dedi.

VERM VE KALTE DÜTÜ

Arpa ve budaydaki verim düüklüünün etkili yalarn olduu Sivrihisar, çifteler ve Seyitgazi ilçelerinde kendisini gösterdiini kaydeden Ömer Zeydan, Saanaklarda yüzde 200e ulaan bir art var. Metrekareye 110 kilogram kadar ya dütü. Harman sezonundaki yalar, harman geciktiriyor. Buday ya da arpann rutubetli harman edilmesine sebep olabiliyor. Budayda kalite düürüyor. Budayn bir takm deerlerini ya ykyor, çamar ykar gibi ve o deerler baan üzerinden akp topraa gidiyor. Buday daha kalitesiz olabiliyor. Hazirandaki yalar verim ve kalite düüklüüne neden oldu diye konutu.

Buday tarlasnda hasat yapan çiftçilerden Nevzat entürk de yalarn verimde etkisini gösterdiini belirterek unlar söyledi:

Dolu ve saanan çok olduu yerlerde verim ve kalite yüzde 80lere kadar dütü. Bizim bölgemizde çok hasar olmad ama verimimiz yine de yüzde 15 kadar dütü.

Ana Sayfaya Git