"Hedefimiz GAP'ı bitirmek"

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Güneydoğu Anadolu Projesi'nin (GAP) ne olursa olsun artık bitirilmesi gerektiğini belirterek, "GAP'ı çok iyi değerlendirmemiz, bundan sonra Doğu Anadolu Projesi'ne (DAP), Doğu Karadeniz Projesi'ne (DOKAP), Konya Ovası Projesi'ne (KOP) geçmemiz lazım. Hükümetimizin de hedefi GAP'ı bitirmektir. İnşallah bunun için çok ciddi çalışmalarımız var." dedi.

Haberler 14.01.2018 - 10:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Fakbaba, son zamanlardaki ya yetersizlii ve kuraklk tehlikesine ilikin deerlendirmelerde bulundu.

u anda tarmsal kuraklktan söz etmenin doru olmayacan ancak 1 hafta daha yasz geçirilecek olursa tarmsal kuraklk yaanabileceini ifade eden Fakbaba, özellikle Gaziantep, anlurfa, Diyarbakr ve Mardin için bu hafta sonundan itibaren ya beklendiini bildirdi.

Fakbaba, Bakanlk uzmanlarnn konuya ilikin çalmalar yürüttüklerini ve bir koordinasyon merkezi bulunduunu vurgulayarak, çiftçilerin zararlarnn karlanmas için Tarm Sigortalar Havuzu (TARSM) açsndan da çalmalar yaplacan söyledi.

çiftçi Kayt Sistemi (çKS) ve TARSMe kayt olma ilemlerini kolaylatracaklarn anlatan Fakbaba, Bürokrasiyi azaltacaz, tapunun yan sra kira kontratn da ecrimisil varsa onu da kabul edeceiz. Mümkün olduu kadar 3 milyon çiftçinin tümünün çKSye kaytl, gözlenebilir, ürettikleri bilgi ilemde görülebilen, açk ve effaf hale getirilmesi için Bakanlmzn çok ciddi çalmas var. diye konutu.

- GAP bitirseydik, kuraklk sorunlaryla karlamazdk

Fakbaba, kurakla kar tedbirler alacaklarnn altn çizerek, öyle devam etti:

Sayn Cumhurbakanmz da Babakanmz da ilgili Bakanlklar olarak da bunun için çalyoruz. Mesela yllardr devam eden GAPn artk ne olursa olsun bitirilmesi lazm. GAP çok iyi deerlendirmemiz, bundan sonra DAPa, DOKAPa, KOPa geçmemiz lazm. Bir eyi bitirip öbürüne balamalyz. Hükümetimizin de hedefi GAP bitirmektir. nallah bunun için çok ciddi çalmalarmz var. Özellikle suyu iyi kullanacaz. Atatürk Baraj biteli 25 yl olmu, bu zamandan beri sulamay tam olarak baaramamz. Bu bir özeletiridir ve dorudur. Öte yandan suyu hiç iyi kullanamamz, hep israf etmiiz, vahi sulama yapmz. Biz çiftçiyi eitimle buluturamamz. Göreve geldiimde Vahi sulamaya son dedim.

Damlama veya yamurlama sistemleriyle yaplan sulamalarda tasarrufun yüzde 60lara vardna dikkati çeken Fakbaba, Eer bizim yüzde 60 su tasarrufumuz olsayd, GAP tam bitirmi olsaydk, imdi kuraklkla ilgili sorularla karlamazdk. Nereden bakarsanz bakn, GAPn tümüne 10 milyar lira harcadnzda hemen hemen bu paray 2 ylda tamamen alm olacaksnz. deerlendirmesinde bulundu.

- Köysel dönüüm balayacak

Fakbaba, küçük aile iletmelerine yönelik desteklere ilikin bir soru üzerine de krsal bölgelerin ehirlerle yartrlmas gerektiini, aksi takdirde buralarda gençleri ve kadnlar tutmann çok zorlaacan söyledi.

Türkiyede tarm sektöründe kadn ve gençlerin rolünün çok önemli olduunu vurgulayan Fakbaba, krsal bölgedeki hayat standartlarnn gelitirilmesi, üreticilerin kazancnn artrlmas gerektiini dile getirdi.

Fakbaba, Türkiyede ulam sorununun büyük ölçüde çözüldüünü, krsaldan ilçe ve ehir merkezlerine ulamn kolaylatn belirterek, krsal bölgelerde küçük ve orta ölçekli iletmeleri desteklemenin hükümetin görevi olduunu, bu dorultuda çalmalar yürüttüklerini bildirdi.

Kentsel dönüümün ardndan çok ksa sürede Köysel dönüümün de balayacana dikkati çeken Fakbaba, tarmn en önemli geliim alannn bu dönüüm olacan kaydetti.

Ana Sayfaya Git