Herkesin başına gelebilir: Önemli uyarı...

Tüketiciyi Destekleme Derneği (TÜKDES) Genel Başkanı Süleyman Bakal, senetli alışverişlerde gecikme faizine ilişkin tüketici şikayetlerinin gün geçtikçe arttığını belirterek, uygulanan fahiş faiz oranlarının hukuk devleti kurallarına uymadığını söyledi.

Haberler 27.02.2020 - 11:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tüketiciyi Destekleme Dernei (TÜKDES) Genel Bakan Süleyman Bakal, ödeme güçlüüne düen tüketicilerden satc ve salayclar tarafndan yüksek gecikme faizi alndna dikkati çekti.

Gecikme faizinin 6098 sayl Türk Borçlar Kanunundaki Uygulanacak yllk temerrüt faiz oran sözlemede kararlatrlmamsa, faiz borcunun doduu tarihte yürürlükte olan mevzuat hükümlerine göre belirlenir maddesine deinen Bakal, birçok satc ve salaycnn bu maddeye uymadn dile getirdi.

Bakal, tüketicilerin konuyla alakal haklarn aramasn gerektiini aktararak, öyle konutu:

Akdi faiz oran kararlatrlmakla birlikte, sözleme de temerrüt faizi kararlatrlmamsa ve yllk faiz oran da birinci fkrada belirlenen faiz oranndan fazla ise temerrüt faizi oran hakknda akdi faiz oran geçerli olur. 6502 Sayl Tüketicinin Korunmas Hakkndaki Kanun maddesinde, Temerrüt hali de dahil olmak üzere, tüketici ilemlerinde bileik faiz uygulanmaz diyor. Mevzuat hükümleri açktr. Mevzuata aykr olarak kendisinden temerrüt faizi istenen tüketici, uyumazln miktarna göre ilçe ya da il tüketici hakem heyetlerine bavurabilir. Satc ve salayclar mevzuata aykr olarak tüketicilerden haksz kazanç elde etmeye çalyor. Hukuk devletinde hiç kimse keyfi uygulama yapamaz.

ÖDEME GÜCÜ DÜENE BR DE SZ VURMAYIN

Kanun maddelerini bilmeyen vatandalarn fahi faizler ödediine dikkati çeken Bakal, dernee gelen ikayetleri deerlendirerek gerekli yönlendirmeleri yaptklarn belirtti. Bakal, geciken ödemeleri nedeniyle zora düen vatandalarn srtna ayrca faizin bindiini dile getirerek, Ödeme gücü düene bir de siz vurmayn. Elbette bu durumun bir faizi olacaktr. Fakat fahi oranlarla bunu tahsil etmeye çalmak doru deil. Tüketicilerimizin de haklarn aramak için borçlanrken imzaladklar evrak iyi okumalarn öneriyorum. diye konutu.

Ana Sayfaya Git