Ilısu Barajı'nda sona yaklaşıldı

Ilısu Barajı ve HES binasında 6 üniteden 460 ton ağırlığında ve 8 bin 150 milimetre çapındaki 5. ünite rotor indirme işlemi, her biri 250 ton kapasiteli 2 ana vinç yardımıyla başarılı şekilde gerçekleştirildi.

Haberler 16.02.2018 - 09:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Güneydou Anadolu Projesinin (GAP) vizyon projesi Ilsu Baraj ve Hidroelektrik Santrali (HES) binasnda 6 üniteden, 460 ton arlnda ve 8 bin 150 milimetre çapndaki 5. ünite rotor indirme ilemi tamamland.

Türkiyenin, dolgu hacmi bakmndan 2nci, kurulu güç bakmndan 4üncü büyük baraj olan, Mardin ve rnak il snrlar arasnda, Dicle Nehri üzerindeki en büyük baraj olma özelliine sahip Ilsu Baraj ve HESin tamamlanmas için yürütülen çalmalarda sona gelindi.

HESte elektromekanik teçhizat montajnn önemli ve kritik aamalarndan olan 5inci ünitenin rotorunun stator içine indirilmesi, her biri 250 ton kapasiteli 2 ana vinç yardmyla baarl ekilde gerçekletirildi.

Birletirme ilemi 2 ayda tamamlanan rotor, yaklak 1,5 saat süren ilemin ardndan 4,5 ayda hazrlanan stator çukuruna indirildi.

Son ünitenin de nisan aynda yerine yerletirilmesiyle rotor indirme ilemi tamamlanm olacak.

BARAJ çN GER SAYIM

DS 16. Bölge Müdürü Ali Naci Kösal, Ilsu Baraj ve HES Projesinin bölgenin uzun vadeli bölgesel kalknma plannn temel unsuru olarak DS Genel Müdürlüü tarafndan gelitirildiini, GAP Projesinin de en önemli kilit projelerinden biri olduunu söyledi.

Santral binasnda 5inci ünitenin indirilme ileminin tamamlandn ifade eden Kösal, son ünitenin ise nisan aynda yerine yerletirilerek santral binasnn tamamlanm olacan belirtti.

Kösal, unlar kaydetti:

Önemli bir çalmay tamamladk. Vatanmza, milletimize hayrl olsun. Bundan sonra 6nc yani son üniteye geçeceiz. Onu da 2 ay içerisinde tamamlayacaz. Ilsu Baraj ve HES projemiz ülkemizin 100 yllk vizyonu içerisinde yer alan dünyann en büyük su yaplarndan birisi olup ayn zamanda GAP projesinin iki ayandan birini oluturmaktadr.

Rotor indirme ileminde, DS 16. Bölge Müdür Yardmcs Muharrem Demir ile Barajlar HES ube Müdürü Cihan Aksoy da yer ald.

Ana Sayfaya Git