Ilısu bölgeye hayat verir!

Ilısu barajı ve Hes ile ülke ekonomisine yılda 1,3 milyar lira katkı sağlayacak.

Haberler 19.01.2017 - 09:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Orman ve Su leri Bakan Veysel Erolu, Toplam maliyeti 1 milyar avro olan Ilsu Baraj ve Hidroelektrik Santrali (HES) ile sadece elektrik enerjisi üretiminden ülke ekonomisine ylda 1,3 milyar lira katk salanacak. ifadelerini kulland.

Orman ve Su leri Bakanlndan yaplan yazl açklamaya göre, Devlet Su leri (DS) Genel Müdürlüü tarafndan ina edilen, Güneydou Anadolu Projesinin (GAP) vizyon projesi olan Ilsu Baraj ve HESte çalmalar aralksz sürdürülüyor.

Ön yüzü beton kapl kaya dolgu barajlar kategorisinde gövde hacmi ve kret uzunluu bakmndan dünyann en büyük baraj olan Ilsu Barajnda memba ve mansap parapet beton imalatlar ve kül dolgu imalatlarna devam ediliyor. Temelden 135 metre yükseklikte ina edilen Ilsu Baraj ve HES ile ylda ortalama 4,12 milyar kilovatsaat enerji üretilecek. GAPn can damar olan Ilsu Baraj ayn zamanda Cizre Barajnn da yapmna imkan salayacak. Böylece iki baraj tamamlandnda 1 milyon 200 bin dekar arazi sulamaya açlabilecek.

- Toplam 6 ünite

Projenin enerji su alma yaps beton imalatnda yüzde 87 fiziki gerçekleme salanrken dolusavak eik yapsnda kapak montaj ilerine balanld ve dolusavak ünitesinde yüzde 98lik fiziki gerçekletirme saland. Toplam 6 üniteden oluan santral binasnda ünite 1 ile ünite 5 arasndaki jeneratör kat imalatlar tamamland, elektromekanik iler devam ediyor. alt sahasna ait kazlar da tamamlanarak alt sahas beton imalatlar yüzde 85 seviyesine getirildi.

- Bölge adeta ahlanacak

Orman ve Su leri Bakan Erolu, Ilsu Baraj ve HES projesinin, GAPn iki ayandan birini oluturduuna dikkati çekerek, Bu proje ülkemizin vizyon projesidir. Toplam maliyeti 1 milyar avro olan Ilsu Baraj ve HES ile sadece elektrik enerjisi üretiminden ülke ekonomisine ylda 1,3 milyar lira katk salanacak. deerlendirmesinde bulundu.

Projenin tamamlanmasyla bölgenin adeta ahlanacan belirten Erolu, unlar kaydetti: Ilsu Baraj sulama ve enerji alannda ülke ekonomisine salayaca katk ile birlikte bölge insanmzn refah düzeyini de yükseltecek. Proje bölgedeki isizlik probleminin azalmas yönünde önemli katklar salayacak. Tamamlandnda 4 bin kiiye istihdam alan salayarak aileleri ile 28 bin kiiye geçim kayna olacak.

Ana Sayfaya Git