İmarda yeni dönem başladı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca daha önce yayımlanan ve bugün yürürlüğe giren "Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği"nde inşaat sektörünün talepleri dikkate alınarak bazı değişiklikler yapıldı. Bugün yürürlüğe giren yönetmelikte yer alan düzenlemeler arasında, 1+0 stüdyo dairelerin bundan sonra imar projelerine dahil edilmemesi, yeni tip konut projelerinde en küçük dairenin 1+1 ve minimum 28 metrekare olarak tasarlanması gibi yenilikler de yer alıyor.

Haberler 02.10.2017 - 09:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ehirlerde çarpk kentlemeden kaynaklanan silüet bozukluklarnn önlenmesi amacyla imarda baz yeni düzenlemeleri kapsayan Planl Alanlar mar Yönetmelii dün itibariyle yürürlüe girdi.

Bakanlk tarafndan 3 Temmuzda Resmi gazetede yaymlanan ve yürürlük tarihi 1 Ekim olarak belirlenen yönetmelikte baz düzenlemeleri içeren Planl Alanlar mar Yönetmeliinde Deiiklik Yaplmasna Dair Yönetmelik Resmi Gazetede yaymland.

Yönetmelikte, otel veya benzeri bir yapda ortas açk merkezi alan kapsayan atriumun tanm yeniden düzenlendi.

Ayrca, yönetmeliin emsal harici tüm alanlarn toplamnn, parselin toplam emsale esas alannn yüzde 30unu aamayacana ilikin hükmünde, emsal d kalan alanlara ilikin deiikliklere yer verildi.

Bu kapsamda, yaplmas zorunlu olan yangn merdiveni ve korunumlu koridorun asgari ölçülerdeki alan ile yangn güvenlik holünün 6 metrekaresi, son katn üzerindeki ortak alan teras çatlar, bahçede yaplan açk otoparklar, konferans, spor, sinema ve tiyatro salonlar gibi özellik arz eden umumi yaplarda düzenlenmesi zorunlu olan boluklar ile alveri merkezlerinde yaplan atrium boluklarnn her katta asgari ölçülerdeki alan emsal harici saylacak. Ortak alan niteliindeki çocuk Oyun alanlarnn ve çocuk bakm ünitelerinin toplam 100 metrekaresi de bu hesaba dahil edilmeksizin emsal harici saylacak.

Yönetmelik deiikliiyle taban alan ve katlar alan hesabna dahil edilmeyecek kullanmlar ve bahçe mesafelerine ilikin de yönetmelikte düzenlemeye gidildi. Ayrca müstakil konutlardaki bamsz bölüm iç duvar kalnlklarna ilikin snrlama da yönetmelik deiiklii ile ortadan kaldrld.

NAAT SEKTÖRÜNE MÜKTESEP HAK

naat sektörünün taleplerinin de dikkati alnd yönetmelikte, bu kapsamda, Yap ruhsatna uygun olarak yapmna devam eden yaplarda, plan iptali olmas halinde seviye tespiti yaplarak inaat durdurulur. Mahkeme kararnda yer verilen iptal gerekçeleri de dikkate alnmak kouluyla hazrlanacak yeni imar planna göre mevcut haliyle ya da tadilatl olarak korunmas mümkün olan yaplarn devamna izin verilir. Korunmas mümkün olmayanlarn ise ruhsatlar iptal edilerek inaatn durdurulma tarihine kadar ruhsat ve eki projelerine uygun olarak yaplan ksm müktesep hak kapsamnda deerlendirilir. hükmü de iptal edildi.

Ayrca, yap ruhsat ilemlerinde bir binada yer alan bamsz bölümlerin birinde, emsal ve inaat alann, kullanm amacn, slak hacimlerin yerini, ortak alanlar, dier bamsz bölümlerin arsa paylarn, dier bamsz bölümlerle olan duvar ve döeme gibi ortak yap elemanlarn deitirmemek, binann tayc sistem özellikleri ve güvenlii ile yangn güvenliini olumsuz etkilememek kaydyla yaplan tadilatlarda, tadilat yaplan bamsz bölüm de dier maliklerin muvafakati aranmadan malikin bavurusu yeterli olacak.

BÜYÜKEHR BELEDYELER SLÜET ONAYI ZORUNLULUU GETREBLECEK

Yap projelerine ilikin düzenlemeleri de içeren yönetmelik deiikliiyle müstakil yap adedi 30 veya daha fazla olan uygulamalar, bir parselde toplam yap inaat alan 60 bin metrekareden fazla olan yap veya yaplar topluluu ile binann herhangi bir cephesinden görünen en düük kottaki bina yükseklii 60,50 metreyi geçen yaplara ilikin bu niteliklerden en az birini tayan yap veya yaplar için büyükehir belediyesince avan proje zorunluluu kaldrlarak yerine silüet onay zorunluluu getirilebileceine ilikin hüküm eklendi.

Yönetmelie göre ayrca özel mülkiyete tabi arsa ve binalarda, fenni mesuliyet üstlenilmek ve kanunun cezai hükümleri sakl kalmak, kat maliklerinin üçte ikisi ve gerekmesi halinde uygulamadan etkilendii ilgili idaresince belirlenen bamsz bölüm maliklerinin muvafakati alnmak, statik açdan saknca bulunmadna dair inaat mühendislerince hazrlanacak rapor ilgili idaresine sunulmak, bina estetiini, görünümünü ve silueti olumsuz etkilememek kaydyla Bilgi Teknolojileri ve letiim Kurumunun uygun görüü alnarak ruhsat alnmadan elektronik haberleme istasyonu kurulabilecek.

Bina cephelerinde bu fkrada aranan artlara ilave olarak, sadece anten ve anten aparatlar monte edilmek, cepheye bitiik olmak, d cephe kaplamasyla benzer görünümde olmas ve anten boylarnn 1,55 metreyi geçmemesi artlar da aranacak.

Fenni mesuliyet üstlenilmek ve kanunun cezai hükümleri sakl kalmak kaydyla, sabit elektronik haberleme altyapsnda kullanlan, saha dolab, varlk noktas (PoP noktas), menhol, ankesörlü telefon ve bina içi anahtarlama ekipmanlar, yap ruhsat ve yap kullanma izni alnmadan kurulabilecek.

EN KÜçÜK DARE MNMUM 28 METREKARE OLACAK

Yönetmelikte mevcut yap ruhsat bavurularna ilikin de düzenlemeye gidildi. Bu kapsamda yönetmeliin yürürlüe girmesinden önce riskli yap tespiti yaplm ya da riskli alan kapsamna alnm, maliklerin en az üçte ikisi ile noter onayl kat karl inaat sözlemesi düzenlenmi olup, yap ruhsat düzenlenmemi yaplarn ruhsat ilemleri, talep edilmesi halinde 1 Ekimden önce yürürlükte olan yönetmelie göre sonuçlandrlacak.

Yönetmeliin yürürlüe girmesinden önce ruhsat alnan ve inaat devam eden yaplara ilikin olarak da ruhsat süresi içerisinde yaplan tadilat ruhsat bavurular, talep edilmesi halinde ruhsatn düzenlendii yönetmelie göre sonuçlandrlacak.

Bugün yürürlüe giren yönetmelikte yer alan düzenlemeler arasnda, 1+0 stüdyo dairelerin bundan sonra imar projelerine dahil edilmemesi, yeni tip konut projelerinde en küçük dairenin 1+1 ve minimum 28 metrekare olarak tasarlanmas gibi yenilikler yer alyor.

Ana Sayfaya Git