Görüş Bildir

İmarda yeni dönem başladı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca daha önce yayımlanan ve bugün yürürlüğe giren "Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği"nde inşaat sektörünün talepleri dikkate alınarak bazı değişiklikler yapıldı. Bugün yürürlüğe giren yönetmelikte yer alan düzenlemeler arasında, 1+0 stüdyo dairelerin bundan sonra imar projelerine dahil edilmemesi, yeni tip konut projelerinde en küçük dairenin 1+1 ve minimum 28 metrekare olarak tasarlanması gibi yenilikler de yer alıyor.

İmarda yeni dönem başladı

Şehirlerde çarpık kentleşmeden kaynaklanan silüet bozukluklarının  önlenmesi amacıyla imarda bazı yeni düzenlemeleri kapsayan Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği dün itibariyle yürürlüğe girdi.

Bakanlık tarafından 3 Temmuz'da Resmi gazete'de yayımlanan ve yürürlük  tarihi 1 Ekim olarak belirlenen yönetmelikte bazı düzenlemeleri içeren "Planlı  Alanlar İmar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" Resmi  Gazete'de yayımlandı.

Yönetmelikte, otel veya benzeri bir yapıda ortası açık merkezi alanı  kapsayan "atrium"un tanımı yeniden düzenlendi.

Ayrıca, yönetmeliğin emsal harici tüm alanların toplamının, parselin  toplam emsale esas alanının yüzde 30'unu aşamayacağına ilişkin hükmünde, emsal  dışı kalan alanlara ilişkin değişikliklere yer verildi.

Bu kapsamda, yapılması zorunlu olan yangın merdiveni ve korunumlu  koridorun asgari ölçülerdeki alanı ile yangın güvenlik holünün 6 metrekaresi, son  katın üzerindeki ortak alan teras çatılar, bahçede yapılan açık otoparklar,  konferans, spor, sinema ve tiyatro salonları gibi özellik arz eden umumi  yapılarda düzenlenmesi zorunlu olan boşluklar ile alışveriş merkezlerinde yapılan  "atrium" boşluklarının her katta asgari ölçülerdeki alanı emsal harici sayılacak.  Ortak alan niteliğindeki çocuk Oyun alanlarının ve çocuk bakım ünitelerinin  toplam 100 metrekaresi de bu hesaba dahil edilmeksizin emsal harici sayılacak.

Yönetmelik değişikliğiyle taban alan ve katlar alanı hesabına dahil  edilmeyecek kullanımlar ve bahçe mesafelerine ilişkin de yönetmelikte düzenlemeye  gidildi. Ayrıca müstakil konutlardaki bağımsız bölüm iç duvar kalınlıklarına  ilişkin sınırlama da yönetmelik değişikliği ile ortadan kaldırıldı.

İNŞAAT SEKTÖRÜNE "MÜKTESEP HAK"

İnşaat sektörünün taleplerinin de dikkati alındığı yönetmelikte, bu  kapsamda, "Yapı ruhsatına uygun olarak yapımına devam eden yapılarda, plan iptali  olması halinde seviye tespiti yapılarak inşaat durdurulur. Mahkeme kararında yer  verilen iptal gerekçeleri de dikkate alınmak koşuluyla hazırlanacak yeni imar  planına göre mevcut haliyle ya da tadilatlı olarak korunması mümkün olan  yapıların devamına izin verilir. Korunması mümkün olmayanların ise ruhsatları  iptal edilerek inşaatın durdurulma tarihine kadar ruhsat ve eki projelerine uygun  olarak yapılan kısmı müktesep hak kapsamında değerlendirilir." hükmü de iptal  edildi.

Ayrıca, yapı ruhsatı işlemlerinde bir binada yer alan bağımsız  bölümlerin birinde, emsal ve inşaat alanını, kullanım amacını, ıslak hacimlerin  yerini, ortak alanları, diğer bağımsız bölümlerin arsa paylarını, diğer bağımsız  bölümlerle olan duvar ve döşeme gibi ortak yapı elemanlarını değiştirmemek,  binanın taşıyıcı sistem özellikleri ve güvenliği ile yangın güvenliğini olumsuz  etkilememek kaydıyla yapılan tadilatlarda, tadilat yapılan bağımsız bölüm de  diğer maliklerin muvafakati aranmadan malikin başvurusu yeterli olacak.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYELERİ "SİLÜET ONAYI ZORUNLULUĞU" GETİREBİLECEK

Yapı projelerine ilişkin düzenlemeleri de içeren yönetmelik  değişikliğiyle müstakil yapı adedi 30 veya daha fazla olan uygulamalar, bir  parselde toplam yapı inşaat alanı 60 bin metrekareden fazla olan yapı veya  yapılar topluluğu ile binanın herhangi bir cephesinden görünen en düşük kottaki  bina yüksekliği 60,50 metreyi geçen yapılara ilişkin bu niteliklerden en az  birini taşıyan yapı veya yapılar için büyükşehir belediyesince "avan proje  zorunluluğu" kaldırılarak yerine "silüet onayı zorunluluğu" getirilebileceğine  ilişkin hüküm eklendi.

Yönetmeliğe göre ayrıca özel mülkiyete tabi arsa ve binalarda, fenni  mesuliyet üstlenilmek ve kanunun cezai hükümleri saklı kalmak, kat maliklerinin  üçte ikisi ve gerekmesi halinde uygulamadan etkilendiği ilgili idaresince  belirlenen bağımsız bölüm maliklerinin muvafakati alınmak, statik açıdan sakınca  bulunmadığına dair inşaat mühendislerince hazırlanacak rapor ilgili idaresine  sunulmak, bina estetiğini, görünümünü ve silueti olumsuz etkilememek kaydıyla  Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun uygun görüşü alınarak ruhsat alınmadan  elektronik haberleşme istasyonu kurulabilecek.

Bina cephelerinde bu fıkrada aranan şartlara ilave olarak, sadece  anten ve anten aparatları monte edilmek, cepheye bitişik olmak, dış cephe  kaplamasıyla benzer görünümde olması ve anten boylarının 1,55 metreyi geçmemesi  şartları da aranacak.

Fenni mesuliyet üstlenilmek ve kanunun cezai hükümleri saklı kalmak  kaydıyla, sabit elektronik haberleşme altyapısında kullanılan, saha dolabı,  varlık noktası (PoP noktası), menhol, ankesörlü telefon ve bina içi anahtarlama  ekipmanları, yapı ruhsatı ve yapı kullanma izni alınmadan kurulabilecek.

EN KÜÇÜK DAİRE MİNİMUM 28 METREKARE OLACAK

Yönetmelikte mevcut yapı ruhsatı başvurularına ilişkin de düzenlemeye  gidildi. Bu kapsamda yönetmeliğin yürürlüğe girmesinden önce riskli yapı tespiti  yapılmış ya da riskli alan kapsamına alınmış, maliklerin en az üçte ikisi ile  noter onaylı kat karşılığı inşaat sözleşmesi düzenlenmiş olup, yapı ruhsatı  düzenlenmemiş yapıların ruhsat işlemleri, talep edilmesi halinde 1 Ekim'den önce  yürürlükte olan yönetmeliğe göre sonuçlandırılacak.

Yönetmeliğin yürürlüğe girmesinden önce ruhsatı alınan ve inşaatı  devam eden yapılara ilişkin olarak da ruhsat süresi içerisinde yapılan tadilat  ruhsatı başvuruları, talep edilmesi halinde ruhsatın düzenlendiği yönetmeliğe  göre sonuçlandırılacak.

Bugün yürürlüğe giren yönetmelikte yer alan düzenlemeler arasında,  1+0 stüdyo dairelerin bundan sonra imar projelerine dahil edilmemesi, yeni tip  konut projelerinde en küçük dairenin 1+1 ve minimum 28 metrekare olarak  tasarlanması gibi yenilikler yer alıyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi