İnsan onuruna yakışan ücret

Türk-İş, Hak-İş ve DİSK, yeni yılda geçerli olacak asgari ücretin, salgın koşullarındaki iş ve gelir kayıpları dikkate alınarak insan onuruna yaraşır bir geçim ücreti olarak tespit edilmesi gerektiğini vurguladı.

Haberler 05.12.2020 - 01:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

TÜRK-, HAK- VE DSK, dün balayan asgari ücret görümelerinde içi kesiminin talepleri konusunda görü alveriinde bulunmak üzere bir araya geldii toplantda, asgari ücret miktar için ortak bir açklama yaymlad. TÜRK- Genel Bakan Ergün Atalay, HAK- Genel Bakan Mahmut Arslan ve DSK Genel Bakan Arzu çerkezolu imzasn tayan açklamada, konfederasyonlar, Asgari ücret bir pazarlk ücreti deildir. çinin ailesiyle birlikte insanca yaamasn salayacak gelirdir. çalanlar, yaanlan ekonomik skntlarn nedeni deil madurudur ve ülkenin içinde bulunduu ekonomik durum gerekçesiyle asgari ücretin düük belirlenmesi kabul edilemez açklamas yaptlar. Konfederasyonlar, nsan onuruna yarar bir asgari ücret belirlenmesini istediler. Üç içi konfederasyonu asgari ücret belirlenirken temel alnmas gereken ilkeleri öyle tanmladlar:

GEçM ARTLARIN KARILASIN

- Asgari ücretin saptanmasnda Anayasada yer alan geçim artlar yaklamna öncelikle uyulmaldr. Günün ekonomik ve sosyal koullarna göre içinin ve ailesinin insanca yaamasn mümkün klacak ve insanlk onuruyla badaacak asgari ücret belirlenmelidir. çinde yaadmz salgn koullarnn yaratt gelir kayb ve gider artlar da dikkate alnmaldr.

VERGDEN MUAF OLSUN

- Ücretlerin asgari ücrete tekabül eden ksm vergiden muaf olmaldr. Ayrca ücretliler için damga vergisi uygulamas kaldrlmaldr. Asgari ücret sonras ilk vergi basama için uygulanacak oran yüzde 10 olmaldr.

çLERE DE SGK PRM DESTE VERLSN

- verenlere salanan sosyal güvenlik prim destein benzeri içilere de verilmeli ve içilerin sosyal güvenlik haklarnda bir kayp yaratmayacak ekilde içi SGK prim pay 5 puan düürülerek bütçeden karlanmaldr.

- Sosyal Devlet ilkesi gerei aile yardm çalmayan e için uygulamaya konulmaldr.

KISA çALIMA ÖDENE EN AZ GASR ÜCRET KADAR OLMALI

- Pandemi koullarnda isizlik sigortasndan içilere yaplan ödemelerin (ksa çalma ödenei, nakdi gelir destei ve isizlik sigortas) alt snr asgari ücret olmaldr. Pandemide i ve gelir kayb olan içilere asgari ücret düzeyinden az olmayan bir nakdi gelir destei verilmelidir. Bu destek kaytsz çalan içiler için bütçeden karlanmaldr.

Ana Sayfaya Git