İşsiz kalanlar işportacılığa yöneldi

Diyarbakır’da son günlerde her köşe başında tezgah kurup seyyar satıcılık yapanlarla karşılaşmak mümkün. İşportacılık yapanlar, geçim derdi nedeniyle bu işe başladıklarını söyledi.

Haberler 28.01.2021 - 04:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliine göre, pandemi koullarnda kentte yaklak 35 bin kii isiz kald, 850 esnaf kepenk kapatt.

Ekonomik krizin üstüne Covid-19 salgn da gelince isiz kalan birçok kii çareyi iportaclkta buldu.

Kepenk kapatan esnaflardan biri olan Hikmet Deniz, Dükkanm vard, fakat i olmad için kira ödeyemiyordum. Bu ii yaparak çocuklarm için ekmek paras çkarmak istiyorum ama o da çkmyor. imdi elektrik ve su faturalarmz cezaya dümü. çünkü herhangi bir gelir yok. Baka da ne yapabilirim ki, hrszlk m yapalm, mecburen bu ii yapyoruz dedi.

Seyyar satclk yapan Rüzgar Al, pandemiden önce bir maazada sat müdürü olarak çaltn ancak koullar nedeniyle iten çkarldn söyledi.

Üniversite mezunu Al, Nianlanal 10 gün olmutu ki iten çkarldm. Babam hasta, akcier kanseri, tedaviye, ilaca ihtiyac var. Seyyar satclk da olmasa ne yapacaz, baka da i yok. Hastane masraflar sigortadan da karlanmyor artk diye konutu.

PORTAYA YÖNELDLER

Diyarbakrn hemen her köesinde seyyar satclarla karlamak olaan olmut durumda. Dakap Meydan da bu yerlerden biri.

Zeyneddin Aykur, Evde bo oturacama çocuklarmn rzkn kazanaym diye bu ii yapyorum. Kimseye muhtaç olmamak için çalyorum dedi.

Köyleri yakld için kente yerlemek zorunda kaldklarn belirten Ali Dere de, seyyar satclk dnda çalacak i bulamadn belirtti.

Kurduu seyyar tezgahta elbise satan Dervi Farqin, Belediye engelliyor hakldrlar ama biz de haklyz. Bu ii yapmamz istemiyorlarsa o zaman bize i versinler ifadelerini kulland.

Seyyar tezgahta cier satan Mehmet Ekici de, Mekanmz vard kapattk. imdi burada cier satyorum. Belediye gelip buradan kaldrmamz söylüyor. Bu kn ne yapabiliriz ki, nasl ödeyeceiz kiramz, nasl masraflarmz karlayacaz dedi.

Seyyar Satclar Derneine göre Türkiyede 6,5 milyon fazla seyyar satc bulunuyor.

Ana Sayfaya Git