Kadınların acı biber mesaisi

Türkiye'nin kırmızı pul biber üretiminin önemli kısmının yapıldığı Güneydoğu illerindeki ilçelerde tarlalardan toplanarak işleme tesislerine getirilen ürünler, kadınların ellerinden geçerek yemeklere lezzet veren pul bibere dönüşüyor.

Haberler 11.09.2017 - 00:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyenin krmz pul biber üretiminin önemli ksmnn yapld Güneydou illerindeki ilçelerde tarlalardan toplanarak ileme tesislerine getirilen ürünler, kadnlarn ellerinden geçerek yemeklere lezzet veren pul bibere dönüüyor.

Sabah erken saatlerde i ba yapan kadnlar, yanlarna çocuklarn da alarak, acs ellerini ve genizlerini yakan biberleri gün boyu büyük özenle ayklayp, makinelerde çekiyor.

- 20 yldr biber ayklyor

Dudu Ik (62), 20 yldr biber ayklama iine geldiini, austos-eylül aylarnda hasat edilen biberlerin çounlukla kadnlar tarafndan ayklandn anlatarak, 2-2,5 ay boyunca bu ii yapacaz. Nerede i varsa oradayz. Günlük 200-300 kilo biber ayklyorum. Uzun yllardr biberle urayorum zamanla alsak da ellerimiz yanyor. Ellerinin acsndan aladmz da oldu. Merhem sürüyorum, krem sürüyorum acs geçmiyor ama altk. dedi.

Ik, biber ayklamaya gelen kadnlarn genellikle çocuklarn da yanlarnda getirdiklerine deinerek, çünkü brakacak kimse yok. Onlar da zaman zaman bize yardm ediyorlar. Aykladmz her kasa için 5 lira alyoruz. Maddi durumumum iyi deil ama bu biber ayklama ii bizim için bir gelir kayna oluyor. çok ükür ekmeimizi kazanyoruz. diye konutu.

Ayten Kara da uzun yllardr slahiyede yaadn ve her sene arabalaryla aile bütçelerine katk salamak için biber ayklama iine geldiklerini söyledi. Ayklamas çok zor olmayan biberin acsnn gözlerini ve genizlerini yaktn anlatan Kara, Sabah çok erken geliyoruz. Biberlerin çöplerini ayklyoruz. Bazen makinelerde son temizlii yapyoruz. Azmz tülbentle kapatyoruz çünkü insann genzi yanyor. Biberleri ayklarken ellerimiz de yanyor ama zamanla ona da alyoruz. Yaptmz pul biberi, yemeklerimde kullanyorum. Lezzet veriyor. ifadelerini kulland.

- çocuklar da anneleriyle biber ayklyor

Annesine yardmc olan çocuklardan Asl çopur (14), bu yl liseye balayacan ve gelecekte din kültürü öretmeni olmak istediini dile getirerek, Annem gün boyu burada olduu için biz de onunla geliyoruz. Okullar açlana kadar kardeimle birlikte annemize yardm ediyoruz. Burada arkadalarm da var. Hem sohbet ediyoruz hem de annelerimize yardmc oluyoruz. dedi. Biber temizlerken ilk balarda ellerinin çok yandn ve aladn anlatan çopur, birkaç gün sonra buna altn kaydetti.

Ana Sayfaya Git