Görüş Bildir

Kadınların acı biber mesaisi

Türkiye'nin kırmızı pul biber üretiminin önemli kısmının yapıldığı Güneydoğu illerindeki ilçelerde tarlalardan toplanarak işleme tesislerine getirilen ürünler, kadınların ellerinden geçerek yemeklere lezzet veren pul bibere dönüşüyor.

Kadınların acı biber mesaisi

Türkiye'nin kırmızı pul biber üretiminin önemli kısmının yapıldığı Güneydoğu illerindeki ilçelerde tarlalardan toplanarak işleme tesislerine getirilen ürünler, kadınların ellerinden geçerek yemeklere lezzet veren pul bibere dönüşüyor.

Sabah erken saatlerde iş başı yapan kadınlar, yanlarına çocuklarını da alarak, acısı ellerini ve genizlerini yakan biberleri gün boyu büyük özenle ayıklayıp, makinelerde çekiyor.

-  20 yıldır biber ayıklıyor

Dudu Işık (62), 20 yıldır biber ayıklama işine geldiğini, ağustos-eylül aylarında hasat edilen biberlerin çoğunlukla kadınlar tarafından ayıklandığını anlatarak, "2-2,5 ay boyunca bu işi yapacağız. Nerede iş varsa oradayız. Günlük 200-300 kilo biber ayıklıyorum. Uzun yıllardır biberle uğraşıyorum zamanla alışsak da ellerimiz yanıyor. Ellerinin acısından ağladığımız da oldu. Merhem sürüyorum, krem sürüyorum acısı geçmiyor ama alıştık." dedi.

Işık, biber ayıklamaya gelen kadınların genellikle çocuklarını da yanlarında getirdiklerine değinerek, "Çünkü bırakacak kimse yok. Onlar da zaman zaman bize yardım ediyorlar. Ayıkladığımız her kasa için 5 lira alıyoruz. Maddi durumumum iyi değil ama bu biber ayıklama işi bizim için bir gelir kaynağı oluyor. Çok şükür ekmeğimizi kazanıyoruz." diye konuştu.

Ayten Kara da uzun yıllardır İslahiye'de yaşadığını ve her sene arabalarıyla aile bütçelerine katkı sağlamak için biber ayıklama işine geldiklerini söyledi.  Ayıklaması çok zor olmayan biberin acısının gözlerini ve genizlerini yaktığını anlatan Kara, "Sabah çok erken geliyoruz. Biberlerin çöplerini ayıklıyoruz. Bazen makinelerde son temizliği yapıyoruz. Ağzımızı tülbentle kapatıyoruz çünkü insanın genzi yanıyor. Biberleri ayıklarken ellerimiz de yanıyor ama zamanla ona da alışıyoruz. Yaptığımız pul biberi, yemeklerimde kullanıyorum. Lezzet veriyor." ifadelerini kullandı.

- Çocuklar da anneleriyle biber ayıklıyor

Annesine yardımcı olan çocuklardan Aslı Çopur (14), bu yıl liseye başlayacağını ve gelecekte din kültürü öğretmeni olmak istediğini dile getirerek, "Annem gün boyu burada olduğu için biz de onunla geliyoruz. Okullar açılana kadar kardeşimle birlikte annemize yardım ediyoruz. Burada arkadaşlarım da var. Hem sohbet ediyoruz hem de annelerimize yardımcı oluyoruz." dedi. Biber temizlerken ilk başlarda ellerinin çok yandığını ve ağladığını anlatan Çopur, birkaç gün sonra buna alıştığını kaydetti.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi