Kalıcı konutlar 1 yılda bitecek

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Elazığ ve Malatya'daki depremin ardından yapımına başlanan kalıcı konutları, altyapı inşasıyla birlikte bir yıl içinde tamamlamayı hedeflediklerini bildirdi.

Haberler 25.02.2020 - 11:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Elazn Sivrice ilçesi merkezli 24 Ocaktaki depremin ardndan hemen harekete geçtiklerini belirten Kurum, Olas daha büyük depremlere kar tavrmz nasl olacak, sahadaki uygulamalarn hz, kalitesi, vatandala olan ilikimiz, vatandaa sunacaklarmz, ehir için yapacaklarmz bizim için de çok önem arz ediyordu. Bu çerçevede çalmalarmz balattk. diye konutu.

Kurum, ekiplerin tabletlerle hasar tespit çalmalarn yaptn ve Corafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüü bünyesindeki bu verilerin çok önemli olduunu ifade etti.

Türkiyede ehirlerin artk dijital ikizleri bulunduunu, dijital ikizlerin her konuda verileri bir portalda toplama imkan verdiini aktaran Kurum, ehirlerin alt ve üstyaplaryla kaçak binalaryla ilgili, ehirde olmas gereken her eyi dijital ikizler sayesinde takip edebileceklerini söyledi.

Sahadan alnan verileri Corafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüü bünyesinde dijital olarak ehrin üstüne ilediklerini anlatan Kurum, bu harita üzerinde ar hasarlarn hangi alanlarda younlatn gördüklerini vurgulad.

Drone ve HAlardan alnan görüntülerle oluturulan Elaz Hasar Tespit ve Rezerv Alanlar Haritasn gösteren Kurum, bu sayede nerelerde hasar tespitleri yaplmas gerektiini görebildiklerini anlatt. Kurum, harita üzerinden Elazda depremden etkilenen mahallelere ilikin bilgi verdi.

Bakan Kurum, Depremin etkisi ve süresinin daha da uzun olabilme ihtimalini göz önünde bulundursaydk eer, çok daha büyük bir ykm olma ihtimali de vard. dedi.

Elazda, 1999 sonras yaplan binalarn birçounda hasar görülmediine dikkati çeken Kurum, 1999 öncesinde ruhsat, yap kalitesi, mühendislik hizmeti, proje noktasnda eksik hizmet alm yaplarn bulunduunu söyledi.

TÜRKYEMZE ÖRNEK OLACAK çALIMALAR OLACAK

stanbul Kartalda bir binann ykld dönemde 81 il valiliine genelge göndererek ehrin ve ilçelerin risk haritasn çkarmalarn, bu çerçevede dönütürülmesi gereken alanlarn önceliklerini belirlemelerini istediklerini aktard.

Genelgenin bütün illere gönderildiini vurgulayan Kurum, Bütün ehirlerde u an yaplan, bitirilen ve devam eden var. stanbulda da ayn çalmay istiyoruz. dedi.

Elaz için de rezerv alanlarn belirlediklerini dile getiren Kurum, Bu yaplan çalma 61 bin binada 202 bin bamsz bölümü içeriyor. 12 günde tamamladk. Zafran bölgesi, Yemilik bölgesi, çatalçeme bölgesi ve Yazkonakta ehrin her alanna hitap edecek rezerv konutlar üreteceiz. diye konutu.

Mustafa Paa Mahallesinde 183 yklan binann olduunu, ar hasarl acil yklmas gereken de 171 yapnn bulunduunu aktaran Kurum, bunlarn harita üzerinde tek tek belirlendiini kaydetti.

Kurum, Elazn tarihinde belki görülmemi en büyük dönüüm projesini balatyoruz. Mustafa Paa Mahallesinde, Abdullah Paa Mahallesinde, Sürsürü Mahallesinde, yine Kzlayda, Aksarayda yerinde dönüümler, dier alanlarda da rezerv alanlardaki dönüüm süreçleriyle Elaz ve Malatya için dönüüm süreci balatyoruz. Bu dönüümler tüm illerimize, ülkemize, Türkiyemize örnek olacak çalmalar olacak. deerlendirmesini yapt.

Bugüne kadar Elazda 750ye yakn binann ykldn kaydeden Kurum, Ykm sürecimiz de devam ediyor. Yerine de komuluk ilikisini yaatacamz Harput mimarisi ki gerçekten kadim bir medeniyete sahip, Elazmz, Malatyamz o kültürleri yanstacak çalmalar da burada hzla bir ekilde balattk. 1000 tane Elazda, 700 tane de Malatyada ihalesini yaptk. nallah yl sonu oturtacaz. ifadelerini kulland.

Kurum, Sürsürü Mahallesinde ar hasarl binalarn ykldn, burada temel atlacak seviyeye gelindiini belirterek, öyle devam etti:

Sayn Cumhurbakanmzn terifleriyle birlikte hem Elazmzda hem Malatyamzda e zamanl kentsel dönüüm ve afet sonras yaplacak konutlarmzn temellerini atabilecek duruma geldik. nallah Cumhurbakanmzn terifleriyle temel atma sürecini tamamlayp yl sonuna kadar da etaplar halinde projelerimizi yürüteceiz.

çALIMALARI SÜRATL BR EKLDE BALATTIK

Ar hasarl ve kentsel dönüüm sürecindeki riskli binalar için çalmalar süratle balattklarn belirten Kurum, Elazda 19 bin 800, Malatyada da 7 bine yakn bamsz bölüme ilikin çalmalar balattk. Bir yl içerisinde tamamlamay hedefliyoruz. dedi.

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann Elaz ve Malatya için kendisine, çileri Bakan Süleyman Soylu ile Salk Bakan Fahrettin Kocaya talimat verdiini aktaran Kurum, çalmalar yerinde takip ettiklerine dikkati çekti.

Bakan Kurum, dün Milli Eitim Bakan Ziya Selçukun da Elazda olduunu, öretmenlerle bir araya geldiini, Elazda okullarn bugün açldn hatrlatt.

Elazda baz vatandalarn, Evim ykld, anlarm kayboldu, eyalarmz gitti ama vatanm, devletim ve bayram sa olsun. dediini anlatan Kurum, böyle vakarl, dik duru sergileyen ve vatansever bir Elaz ve Malatya ile karlatklarn söyledi.

BR AY GEçMEDEN TEMEL ATILACAK SEVYEYE GETRDK

Elaz ve Malatyann sorunlarn çözme sürecinde hzl hareket etmeye çaltklarn dile getiren Kurum, unlar kaydetti:

7 gün 24 saat esasna göre çaltk. çadr verilmesi gereken yerde çadr, konteyner verilmesi gerek konteyner verdik. çileri Bakanlmz, AFADmz konteyner kentlerin kurumunu tamamlad. Etaplar halinde teslimlerini yapyor. Biz daha bir ay geçmeden temel atlacak seviyeye getirdik. Bir taraftan enkazlarmz kaldryoruz. Yarallarmzla ilgili Salk Bakanlmz müdahale etti, ehir hastanelerimiz tkr tkr çalt. Doktorlarmz, hemirelerimiz UMKE ekiplerimiz, sahada olmas gereken her türlü müdahaleyi yapmak suretiyle Elaz ve Malatyamzn yannda olduk. Bunu hissettirdiimizi düünüyorum.

çevre ve ehircilik Bakan Kurum, ellerinde hazr halde 400 rezerv konutun bulunduunu belirterek öyle devam etti:

Bu konutlarmz depremzede aileler için tahsis ettik. Kuralarmz çektik ve 400 vatandamz konutlara geçti. lk etapta mecburen çadr kurmanz gerekiyor. çadrlarla vatandamzn can güvenliini teminat altna alacak süreci hzl bir ekilde Kzlaymz ve AFADmz balatt. Gerçekten ehir genelinde çok önemli bir sürede çadr ihtiyac karland. Yemek ve snmayla ilgili ihtiyaçlarn hepsi ayn ekilde karland. Bir taraftan enkaz kaldrma bir taraftan da yeni konutlarn çalmalar yapld. çileri Bakanlmz AFAD bünyesinde de konteyner kent kurulumuna balad. Biz bunlara geçici barnma merkezleri diyoruz. Onlara, her türlü ihtiyaçlarn giderebilecekleri, sosyal anlamda altyaps olan, scak, orada bir ailenin mutlu ve huzurlu bir ekilde kalabilecei geçici yaam alanlar diyebiliriz.

5 BA HAYVANIN BALANABLECE AHIRLARIN NASI BALATILDI

Malatyada hzla konutlarn yapmna baladklarn anlatan Kurum, hem Elaz hem Malatyada köylerde çelik konstrüksiyonlu yaplar ina edildiini söyledi.

Bunlarn yannda ahr da bulunacan vurgulayan Kurum, Vatandalarn 5 ba hayvann balayabilecekleri ahrlarn inas balatld. Önemli bir kentsel dönüüm sürecini de hem Doanyol merkezde hem de Pütürgede balatm olduk. Bu sayede de inallah bundan sonraki depremlerde daha hazr bir Pütürge ve Doanyol olacaktr. diye konutu.

Köylerdeki yaplar etaplar halinde ihale edeceklerini anlatan Kurum, bu süreci 6-7 ay gibi bir zamanda da tamamlamak istediklerini vurgulad.

ELAZI VE MALATYADAK çALIMALARI BR YILDA BTRECEZ

Kurum, muhalefetin, kentsel dönüüm salandn ancak evlerin vatandaa fahi fiyata satld iddiasna yönelik soru üzerine ise, bu iddiann ayn ekilde Elaz ve Malatya depremlerinin ardndan da gündeme getirildiine dikkati çekti.

halelerin TOK tarafndan gerçekletirildiine iaret eden Kurum, sözlerini öyle sürdürdü:

Bu ie ilikin yapm olduumuz alanlarda sosyal donatlar, altyaplar yapyoruz. O bölge için ihtiyac olan içme suyu, kanalizasyon gibi ne ihtiyaç varsa, bölgeye hzl bir ekilde götürmek suretiyle ve projeleri de bir yl gibi bir zamanda bitireceiz. Ne diyoruz? Bir ylda bitireceiz. Vanda, Afyon Dinar, Bingölde ne yaptysak Elaz ve Malatyada da bu duruu sergileyeceiz, hzl bir ekilde bu süreci bitireceiz. Bir ylda sadece ve sadece Elaz ve Malatya için u an 6 milyar liralk i yapm sürecini balattk. Bir yl harcayacaz bu paray biz. in sonunda ne yapyoruz? Ne altyap ne sosyal donat hiçbir ekilde vatandamza bu harcamalar ödeyecei konut bedeline dahil etmiyoruz.

Kurum, Cumhurbakan Erdoann onayyla bütün deprem bölgelerinde bu çalmalarn yapldna iaret ederek Yaplmas gereken her türlü faiz sübvansiyonu, desteklenmesi, konut fiyatnda indirim yani vatandamz ödeme kolayl noktasnda, asgari ücretli bir vatandamzn ödeyecei ekilde, 20 yl ödeme ekli, 2 yl ödemesiz, 18 yl sfr faiz uygulanyor. Yani 2 sene sonra artk bu belki bir su paras, doal gaz paras haline geliyor. deerlendirmesinde bulundu.

Ana Sayfaya Git