Kamuda devrim gibi değişiklik: 1 ay içinde bitecek

Vatandaşın kamudaki işlerini hızlandıracak taslakta sona gelindi. Yeni düzenlemeye göre veri paylaşımı dijital ortama aktarılacak, ilk başvuru yapılan daire, işlemi 30 gün içinde sonuçlandıracak.

Haberler 12.09.2019 - 10:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakanl Hükümet Sistemin birinci ylna ilikin deerlendirmeler sonrasnda, kamuda i ve ilemleri hzlandracak önlemler alnmaya balyor. Cumhurbakanl tarafndan hazrlanan, kararname tasla görü alnmak üzere ilgili kurum ve kurululara gönderildi. Söz konusu taslakla; etkin, verimli, hesap verebilir, beyan ve memnuniyeti esas alan, effaf bir kamu yönetimin oluturulmas hedefleniyor. Kamu hizmetlerinin hzl, kaliteli, adil, sadeletirilmi, dijital ortama uyumlu ve düük maliyetli olarak verilebilmesini salanacak önlemler hazrlanyor.

ANINDA NCELEME VE TAKP

Taslakla, kamu hizmetlerini yerine getiren idarenin görev tanmlar net bir ekilde belirlenecek. Vatandalar, bavurularn bu görev tanmlamasna göre yapacak. Yaplan bavurular annda incelenip takip edilecek. Talebin ilk bavuru yerinde neticelendirilmesine özen gösterilerken, bavuru sahibine yaplan ilemler hakknda en geç 30 gün içinde cevap verilmesi de zorunlu hale getiriliyor. Kurumlar aras verilerin paylam da dijital ortama tanyor. Tüm bilgi, belge ve veriler herhangi bir protokol ya da benzeri ileme gerek kalmakszn dier idarelerle paylalr hale gelecek. Bu ilemler srasnda kiisel verilerin korunmas kanununa da dikkat edilecek. Taslaa ilikin öneri ve deerlendirmeler sonucunda, kararnamenin 1 Ocak 2020de yürürlüe girmesi hedefleniyor.

KAMU KURUMLARINA STANDART GELYOR

Kamu hizmetlerinde hizmet standartlarnn belirlenmesine yönelik madde de taslakta yer alyor. Buna göre kamu kurumlar içinhizmet standartlar ve i ak emalar hazrlanacak. Hizmet standartlarna uyulmamas durumunda ilgili idarenin en üst yöneticisi ve yükümlü personel hakknda disiplin hükümleri uygulanabilecek. Bürokratik engeller ve yüklerin her yl ölçülmesine ilikin düzenleme de taslakta yer alyor. Kamunun yüklerinin belirlenmesine yönelik her yl deerlendirme de yaplacak.

Ana Sayfaya Git