Kamuda yeni dönem: Harcamalar artık...

Kamu harcamalarıyla ilgili verilerin bütüncül ve kullanıcı dostu bir formatta paylaşılması amacıyla gelecek yıl "harcama.gov.tr" portalı kullanıma sunulacak. Kamu yatırım harcamalarında tasarruf için kamu ihale ve sözleşme süreçlerinin iyileştirilmesi ve rekabetin artırılması planlanıyor.

Haberler 07.11.2019 - 09:59 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Döner sermayeli iletmeler yeniden yaplandrlarak, verimlilik, karllk, mali saydamlk ve hesap verebilirlik ilkeleri çerçevesinde ayn idare bünyesinde faaliyet gösteren bu iletmeler tek çat altnda toplanacak.

Kamuda yeni dönem: Harcamalar artk...

Kamuda yeni dönem balyor. Kamu harcamalaryla ilgili verilerin bütüncül ve kullanc dostu bir formatta paylalmas amacyla gelecek yl harcama.gov.tr portal açlacak. AA muhabirinin, 2020 Yl Cumhurbakanl Yllk Programndan derledii bilgiye göre, gelecek yl kamu harcamalarnn yönetim ve denetimine ilikin bir dizi adm atlacak.

Bu kapsamda, vatandalarn bütçe okuryazarln artrmaya katk salamak üzere bütçe ve harcama verilerinin yer ald bütüncül ve kullanc dostu bir format oluturuluyor. Kamu harcamalarnn daha anlalr ekilde takip edilmesine imkan salayacak altyapnn gelecek yl hayata geçirilmesi planlanyor. Bu çerçevede kamu harcamalarna ilikin verilerin bütüncül ve kullanc dostu bir formatta paylalmas amacyla harcama.gov.tr portal hayata geçirilecek. Bu portal sayesinde kamu kaynaklarnn tahsis ve kullanm anlalr, takip edilebilir, karlatrlabilir ekilde kamuoyunun eriimine açk olacak.

e-hale ve e-eksiltme zorunlu hale gelecek

Kamu yatrm harcamalarnda tasarruf salamak üzere kamu ihale ve sözleme süreçleri iyiletirilerek rekabet artrlacak. Bu kapsamda e-ihale ve e-eksiltme tüm alm usullerinde zorunlu hale getirilecek. stekliler ve ürünler için yeterlik sistemi kurulacak. Elektronik sözleme yönetimine geçilecek ve bütünleik mali yönetim sistemiyle entegrasyonu salanacak. Akll ihale ve sözleme yönetimine geçi planlanyor. Ayrca, idarelerin ihale ve sözleme yönetimi politikalarn oluturmasna ve performanslarn deerlendirmesine yönelik istatistiki veri üretilecek.

Kamu kaynaklarnn etkin kullanmnn salanmas amacyla Devlet Malzeme Ofisinin merkezi tedarik yaps güçlendirilecek.

Kamu tat envanteri ve döner sermaye düzenlemesi

Tat Kanunu, tat yönetiminde etkinlik ve verimlilii gözetecek ekilde güncellenecek. Bunun için kamu tatlarna ilikin mevzuat gözden geçirilecek. Merkezi yönetim kapsamndaki kamu idarelerinin tat envanteri oluturulacak. Masraf merkezi modeli ve Kamu Filo Bilgi Sistemi yazlm gelitirilecek. Öte yandan mali sisteme katk salamak üzere döner sermayeler ve özel hesaplar azaltlarak merkezi yönetim bütçe kapsam geniletilecek. Bu kapsamda döner sermayeli iletmeler yeniden yaplandrlarak, verimlilik, karllk, mali saydamlk ve hesap verebilirlik ilkeleri çerçevesinde, iletme yönetimindeki etkinlii salamak üzere ayn idare bünyesinde faaliyet gösterenler tek çat altnda toplanacak.

Ana Sayfaya Git