Karşılıksız destekler!

Mağdur durumda olan pek çok kesime karşılıksız destekler var. Bu destekler, yaşlılara, hastalara, başkasının bakımına muhtaç yani yoksul ya da kimsesi olmayanlara, asker ailelerine, asker çocuğuna, yetime, doğum yapanlara, eşi vefat edene ve aile bütçesine destek olmak isteyen düşük gelirli vatandaşlara kaymakamlıklarda bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları aracılığıyla sağlanıyor.

Haberler 21.09.2019 - 10:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bu kapsamda 5 çeit aylk balanyor. Bunlar; yal ayl (65 ya ayl), yüzde 40-69 aras engelli ayl, yüzde 70 ve üzeri engelli ayl, 18 ya alt engelli yakn ayl ve silikozis ayl. Silikozis ayl için yeni bavuru alnmyor. Bu aylklar almak için muhtaçlk deerlendirmesi yaplyor. Hane içinde kii bana düen ortalama aylk geliri 609 liradan az olmas gerekiyor. Bu deerlendirmede ikamet edilen konut hesaplamaya dahil edilmez. Yallara 637 lira, engellilere 483-724 lira arasnda ödeme yaplyor.

DUL VE MUHTACA

Ei vefat eden ve SGKs olmayan muhtaç kadnlara aylk 275 TL olmak üzere iki ayda bir 550 TL tutarnda yardm aktarlyor.

EV KADINLARINA

Ev kadnlarna kendi iini kurabilmesi için 15 bin liraya kadar faizsiz ve uzun vadeli kredi imkan tannyor. Bu kredi Sosyal Yardmlama ve Dayanma Vakflar tarafndan yoksul ailelere Gelir Getirici Projeler ad altnda salanyor. Amaç, yoksul birey ya da hanelerin kendi geçimlerini salayacak i kurmalar ve gelir elde etmeleri.

GENEL SALIK SGORTASI (GSS)

Hanedeki kii bana düen geliri 852 lirann altnda olanlara devlet destekli salk hizmeti salanyor. Gelir tespiti için Sosyal Yardmlama ve Dayanma Vakfna bavuru yaplmal.

ENGELLYE BAKAN YAKININA AYDA 1384 LRA

Engellilerin bakmn üstlenen akrabasna yaplan ödemedir. Bu ayln alnabilmesi için engel orannn en az yüzde 50 ve Ar engelli ibaresi bölümünün evet olarak iaretlenmesi gerekiyor.

Ayrca kii bana düen gelir 1219 lirann altna olmal. Aylk ödeme 1384 lira olan yardm için bavuru ikametgahn bulunduu yerdeki Aile, çalma ve Sosyal Hizmetler l Müdürlüüne yaplacak.

DOUM YARDIMI

Birinci çocuk için 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL, üçüncü ve sonraki çocuklar içinse 600er TL tutarnda bir defaya mahsus ödeniyor. Bavurular, Aile, çalma ve Sosyal Hizmetler l Müdürlükleri ya da Sosyal Hizmet Merkezlerine yaplyor. Ödeme 1 ay içinde yatyor ve PTTden çekiliyor.

ETM YARDIMI

Ödeme tutar ilkokula giden kz çocuklar için 40 TL, erkek çocuklar için 35 TL. Liseye giden kz çocuklar için aylk miktar 60 TL, erkek çocuklar için 50 TL. Ödemeler 2 aylk olarak PTT hesaplarna yatyor. Ya rdm için hanedeki hiç kimsenin SGK kayd olmamas gerekiyor.

DAR GELRLYE ELEKTRK

Kronik hastal nedeniyle cihaza baml olan hastalarn aylk elektrik faturasnn 200 liraya kadarn devlet karlyor. Devlet ayrca, dar gelirliye elektrik tüketim destei salyor. Bavurular sosyal yardmlama ve dayanma vakflarna yaplyor.

MUHTAç ASKER ALESNE

Askere giden kii evli ise resmi nikahl eine, bekar ise annesi, anne hayatta deilse babas bavuru yapabiliyor. Aylk 275 TL olan ödeme 2 ayda bir 550 TL olarak PTTye yatrlyor. Ödeme u anda en fazla 12 ay. Bavurular Sosyal Yardmlama ve Dayanma Vakfna.

YETM çOCUA

çocuk bana aylk 100 TL olmak üzere her iki ayda bir 200 TL ödeme yaplr. Bu yard annesi, babas veya her ikisi de vefat etmi olan 18 yan altndaki çocuklara ödeniyor.

Ana Sayfaya Git