Keçe Mesleğini Yaşatıyor

Siverek ilçesinde yaşayan 40 yıllık keçe ustası Remzi Arpacık, yok olmaya yüz tutan mesleğini oğullarıyla yaşatmaya çalışıyor

Haberler 18.01.2018 - 09:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Siverek ilçesinde yaayan 40 yllk keçe ustas Remzi Arpack, yok olmaya yüz tutan mesleini oullaryla yaatmak için çalyor.

Bölgede birkaç yl önceye kadar her evde bulunan keçe eyalar, teknolojinin gelimesi ve yeni nesil hallarn yaygnlamasyla unutulmaya yüz tuttu.

Yllarca evlerde hal yerine keçe kullanan vatandalar, artk temizlii ve bakm zor olduu için keçeyi tercih etmiyor.

Talep düünce keçecilikle geçimini salayan ustalarn says da gün geçtikçe azald.

Yaklak 30 yl önce 20 keçecinin bulunduu Siverekte, bugün tek usta mesleini yaatma mücadelesi veriyor.

50 metrekarelik atölyesinde mesleini 40 yldr sürdüren 62 yandaki keçe ustas Remzi Arpack, yok olmaya yüz tutan mesleini 5 oluyla yaatmaya çalyor.

Arpack, AA muhabirine yapt açklamada, kendisi ve oullarnn bölgede meslein son ustalar olduunu belirtti.

Keçeciliin zor ve meakkatli bir meslek olduunu belirten Arpack, öyle konutu:

Babam beni ustama teslim ederken Eti senin kemii benim, çocuum meslei örensin demiti. Bugüne kadar bu meslei sürdürdüm. Mesleimden de oldukça memnunum. Eleman yetimedii için çocuklarm çrak olarak yanma alp meslei örettim. Meslein devam için devletten yardm istiyoruz. Bu tür meslekler geri kalmasn. Eskiden burada 40 i yeri vard, u an meslei devam ettiren tek ben kaldm. Biz de brakacak olursak meslek kaybolacak.

Son dönemlerde keçeye yeniden dönü baladn dile getiren Arpack, özellikle bel ft rahatszl bulunanlarn keçeyi tercih etmeye baladn sözlerine ekledi.

- Keçe souu hapsederek, scak tutar

Babasyla yaklak 18 yldan bu yana çalan Erdal Arpack da meslei küçük yalarda babasndan örendiini söyledi.

Zor bir meslek icra ettiklerini anlatan Arpack, Eskiden çok deerli bir meslekti. Yüzlerce dükkan vard. Geliri de iyiydi. dedi.

Baba mesleini 4 kardeiyle birlikte sürdürdüklerini ancak meslein kaybolmamas için devletten destek beklediklerini aktaran Arpack, Destek olursa meslein büyüyecei açk. Geliri de iyi, geçimi rahattr. Eskiden keçeye ilgi youndu. Bir dönem hal kullanlmaya baland ancak yeniden keçeye dönü balad. Hal gibi malzemeler yerdeki souu çekiyor, insan hasta ediyor. Keçe ise souu içine hapsederek, scak tutar. diye konutu.

Siverek Esnaf ve Zanaatkarlar Dernei Bakan Hamza Saklm da ilçede yaklak 30 yl önce çok sayda keçe ustas varken, bu saynn zamanla azaldn belirtti.

Keçecilik gibi sanatlarn birkaç yl sonra kaybolacan ifade eden Saklm, Bir zamanlar Siverek keçecilikle anlrd. Birçok aile bu meslekle geçimini salard. Geliri çok iyiydi. Bu da ilçenin ekonomisine olumlu katk salard. eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git