Kiralık evi olanlar dikkat!

Kiraya verilen evler için gelir vergisi ödenmesi süresi Mart ayı içinde başlıyor. Vergi vermek için ise farklı yöntemler bulunuyor.

Haberler 27.02.2020 - 11:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Evi ve i yeri kirada olanlarn 2019da elde ettikleri kira geliri için beyanname verme dönemi balyor. 1-31 Mart arasnda vergi beyannamesi verecek. Aralk 2019 itibaryla kira geliri nedeniyle vergi mükellefi olanlarn says yaklak 2 milyon. Kira gelirleri için istisna tutar 5.400 lira olarak belirlendi. Yani 5.400 lirann (ayda 450 lirann) altndaki kira geliri için beyanname verilmeyecek.

Yalya evde hizmet

Posta Gazetesinin haberine göre, kira gelirine ilikin beyanlar hazr beyan sistemi üzerinden yaplyor. 2019da ne kadar kira geliri varsa o kadar beyan edilecek. Ev 4 ay bo kaldysa ve 8 ay kira geliri varsa 8 aylk kira geliri beyan edilecek. 60 ya üzeri, engelli, okuma-yazma bilmeyen ve hastalara talep edilmesi durumunda vergi memuru gönderiliyor. Bunun için Maliyeden randevu alnabiliyor. Kira geliri vergisiyle ilgili dier detaylar Denetim Turkey Vergi Müdürü Yldrm Ercan anlatt...

ki farkl beyan

Kira gelirini beyan ederken 2 yöntemden (Götürü Gider ve Gerçek Gider Yöntemi) biri seçilecek. Yöntem seçimi ödenecek vergi tutar açsndan çok önemli! Götürü gider yönteminin seçilmesi halinde 2 yl boyunca bu yöntem deitirilemeyecek. Avantaj ise gayrimenkulünüzle ilgili 1 kuruluk masraf yoksa dahi indirim hakk salamas. Götürü Giderde indirim oran yüzde 15. Bir baka deyile kiradaki evle ilgili hiçbir gideriniz yoksa götürü gider yöntemiyle yüzde 15 indirim hakknz var.

Gerçek Giderle masraflar dahil

Gerçek giderde; mülk sahibinin üstlendii aydnlatma, stma, su ve asansör giderleri, mülke ilikin sigorta giderleri, mülk konut ise banka kredisiyle alnmas halinde 5 yl süre ile faiz ödemeleri, mülke ait vergi, resim, harç ve erefiyelerle belediyelere ödenen harcamalara itirak paylar, gayrimenkule ait bakm onarm ve idame giderleri, mülk sahibi kendisi de kirada oturuyorsa ödedii kira gideri, imar barndan faydalanarak ödedii yap kayt giderleri, haslattan indirilebiliyor.

Kira alp kirada oturanlar ne yapacak?

Yllk 5.400 lirann üzerinde kira geliri varsa beyanname verilmesi gerekiyor. Bu kiiler gerçek gider yöntemini seçerek ikamet ettii gayrimenkule ilikin ödedii kiray gider olarak yazabiliyor. Bu da ödenecek vergiyi aa çekiyor.

Akraba, arkada oturuyorsa...

Bedelsiz olarak bakalarnn kullanmna braklan gayrimenkullerin emsal kira bedeli, bu gayrimenkullerin kiras saylyor. çünkü herkesin bu gerekçeyi ileri sürerek devlete vergi vermemesi ihtimali var. Baz akrabalk ilikisi söz konusu ise emsal kira bedeli uygulanmyor. Dier bir deyile anne, baba, büyükanne, büyükbaba, karde, çocuk ve torunlarn kullanmna tahsis edilen konut için emsal kira bedeli ödenmiyor. Kaynana bu saylanlarn dnda. Ayrca amca, day, hala, teyze gibi kiiler de evde bedelsiz oturursa vergi ödemek gerekiyor. Keza arkadalar da kira bedeli ödemek zorunda.

Altn oran 990 lira

Gerçek giderde, makbuz, fatura gibi belgeler 5 yl saklanacak. Ancak hiç harcamanz yoksa, bu durumda Götürü Gider sizin için avantajl olacaktr. çünkü gelirden yüzde 15 indirim yapmaya olanak salyor. Örnein; 1000 lira aylk kira elde eden biri 990 lira indirebilecek gerçek gideri bulunmuyorsa götürü gideri seçmesi lehine olacak ve bu ekilde daha az vergi ödeyecektir.

Kirada birden fazla ev varsa

5.400 liralk istisna tutar, birden fazla mesken kiras elde edenler için kira gelirleri toplamna bir defa uygulanacak. Bir konuta birden fazla kiinin ortak olmas halinde ise bu konuttan elde edilen kira geliri için her bir ortak söz konusu istisnadan ayr ayr 5.400 lira yararlanabilir.

Ana Sayfaya Git