Kızıltepe'de mısırın fiyat kargaşası

MARDİN'in Kızıltepe ilçesinde hasadı yapılan mısırın 660 liradan satıldığı yönünde internet sitelerinde çıkan haberler, üretici, komisyonucu ve sanayici arasında kargaşaya neden oldu.

Haberler 15.12.2017 - 08:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kzltepe ve çevresindeki köylerde ekimi yaplan msrn hasad sürüyor. Son günlerde baz internet sitelerinde msr fiyatnn dütüü yönündeki haberler üzerine msr üreticisi, alc ve sanayicisi arasnda kargaaya yolaçt. Bu haberler üzerine sanayiciler. komisyoncularn üreticiden düük fiyata ald msr yüksek fiyata sattnü düünerek, msr almay bir süre durdurdu. Bu yüzden üretici, elindeki msrlar tarlada bir kaç günlük bekletmek zorunda kald. Komisyoncular ise yüksek fiyata üreticiden ald msrlar satamad için büyük zarar etti.

MISIR FYAT TARTIMASI

Kzltepe Zahireciler Dernei Bakan Mehmet erif Öter yapt açklamada, bas internet sitelerinde msr fiyatnn düük gösterilerek üreticinin zor durumda brakldn söyledi. Üreticinin, komisyonucunun ve sanayicinin bu haberlere itibar etmemesi çarsnda bulunan Öter, öyle dedi:

Birkaç günden beri baz medya kurulularnda, borsamzda msr fiyatnn 660 lira olduu söylenmi. Borsamzn günlük fiyat sitemizde her gün güncel olarak ilan edilmektedir. Bölgemizde msr biçimi balad günden beri fiyatlar, 760 lira ile 800 lira arasnda satlmtr. Bu fiyat altnda msr satlmamtr. Tüm çiftçilerimizi uyaryoruz, bu fiyatn altnda ürününü ucuza satmasn.

DÜÜK GÖSTERGELER

ki gün önce baz kiilerin, yetkisi olmamasna ramen msr fiyatn düük göstererek ucuza almaya çaltn anlatan Kzltepede msr kurutmaclar esnafndan Yahya Kasap, Kzltepede u an msr 770- 800 lira arasnda tarladan alyoruz. Biz bunu her ortamda söylüyoruz, çiftçi fiyatndan memnun, yalnz sanayici kurutmac bu fiyattan memnun deil. çünkü bizim bu fiyatlarla ürün satmamz imkansz. TMOnun açklad fiyatlar piyasay bir miktar düürdü yine de bu fiyatan çiftçiyi ikna etmek zor oluyor. çiftçi ürününü bu fiyatan bile satmyor. 770 ile 800 ira arasnda çiftçi ürününü satmyor. Sadece baz çiftçiler msrn erken satmak istedii için alabiliyoruz. Kzltepede msr fiyatnn dütüü yalann baz medya yayn organlar ile paylam. Bunlarn tek amac sadece çiftçileri kandrp msrn ucuza almak. Tüm çiftçilerimizi uyar kesinlikle ürününü 770 ile 800 liradan daha düük bir fiyata satmasnlar diye konutu.

KALTEY ARTIRABLMEK

Msr üreticisi çiftçi ükrü Bozan da, msrn kalitesine göre farkl fiyattan satldn ifade ederek, Ben tarladan msrm biçtim, kamyona yükledim kurutmaya getirdim. Burda ölçümünü de yaptm yüzde 15 nem çkt. Ton bana 780 liradan anlap msrm sattm. Baz esnaflar msrn 660 liraya dütüünü söylüyor. Bunlarn amac sadece bizi kandrp msrmz ucuza elimizden almak. Ama biz asla bu oyuna gelmeyeceiz, emeimizi ucuza satmayacaz ifadesini kulland.

Üreticilerin msrn alp kuruttuktan sonra sanayiciye satan iletmecisi Sddk Öner ise, çiftçimiz msrn biçip tesisimize getirdi. Getirdii ürün kuru mal çkt. Biz de bunun karl olan ton bana 780 lira ile anlap msrn aldk. Birileri üreticiyi kandrmak için msr fiyatnn 660 liraya dütüünü söylemi. Üretici çiftçilerimiz bir yllk emeklerini bu yalanclara kaptrmasn diye konutu.

Ana Sayfaya Git