Konut üreticisi tekrar 'düşük faiz' istiyor

Haziranda konut satışları yüzde 22 arttı, kamu bankaları yüzde 0.98 faiz kampanyasıyla destek oldu ancak sektör faizlerin tekrar yüzde 1'in altına inmesini bekliyor.

Haberler 20.07.2018 - 09:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye genelinde konut satlar yln ilk yarsnda 2017nin ayn dönemine göre yüzde 1,3 düerek, 646 bin 32ye geriledi. Sektör temsilcileri, ilk yardaki düüe ramen hazirandaki yüzde 22,4lük yükselite en büyük etkenin kamu bankalarnca verilen düük faiz olduunu kaydetti.

Türkiye statistik Kurumunun (TÜK) açklad, haziran ayna ilikin konut sat istatistiklerine göre ülke genelinde haziranda 119 bin 413 konut sat gerçekletirildi. Geçen ay satlan konut says bir önceki aya göre yüzde 0,2 gerilerken, geçen yln ayn ayna göre yüzde 22,4 art gösterdi.

Söz konusu artta en büyük etken, kamu bankalarnn 10 Mays itibaryla konut kredisi oranlarn yüzde 0,98e düürmesi oldu. Hükümet tarafndan hayata geçirilen KDV ve tapu harc indirimleri ile de sektörün balatt indirim kampanyas arta katk salad.

Yln ilk yarsnda 2017nin ayn dönemine göre Türkiye genelinde konut satlar yüzde 1,3 düerek, 654 bin 363ten 646 bin 32ye geriledi. Sektör temsilcileri, haziran ayna ilikin konut sat istatistiklerini deerlendirdi.

DÜÜK FAZN FAYDASINI BR KEZ DAHA GÖRDÜK

Konut Gelitiricileri ve Yatrmclar Dernei (KONUTDER) ve Sur Yap Yönetim Kurulu Bakan Altan Elmas, Türkiye genelinde haziranda 119 bin 413 adet konut sat gerçekletiini belirterek, yüzde 22,4lük art yaandn, bu artta, 15 Mays-30 Haziranda yaplan konut kampanyasnn da etkili olduunu söyledi.

Konut alcsnn ve yatrmclarn, yüzde 0,98 faiz oranna ek sunulan yüzde 5 peinat ve yüzde 20 indirim frsatn iyi deerlendirdiini ve özellikle kredili konut satlarnda art yaandn dile getiren Elmas, unlar kaydetti: Kamu ve özel bankalar elini tan altna koyarak konut kredisi faiz oranlarn yüzde 1in altna muhakkak çekmelidir.

2018DE YABANCIYA SATITA REKOR KESN GELECEK

Elmas, yabancya konut satnn rekor seviyesinde artarak devam ettiini belirterek, 2017 Hazirana göre geçen ay yüzde 7 artla 2 bin 60 adet konut sat gerçekletiini söyledi.

Yabanc yatrmcnn Türkiyeye ilgisinin her geçen gün arttn vurgulayan Elmas, 2018 yln rekor konut satyla kapatacamz düünüyorum. Ülkemize çok ciddi döviz girdisi salayan yabancya konut satn artrmamz art. Yabanc yatrmc vatandalk hakkna 1 milyon dolarlk gayrimenkul aldnda kavuuyor. Gayrimenkul sektörü olarak bizler bu rakamn 300 bin dolar civarna düürülmesini talep ediyoruz diye konutu.

KONUTTA REKOR çN FAZLER TEKRAR DÜMEL

stanbul naatçlar Dernei (NDER) Yönetim Kurulu Bakan Nazmi Durbakaym, konut kredisi faiz orannn, gayrimenkul sektöründeki durgunluun ana sebeplerinden biri olduunu belirterek, kamu bankalar ile inaat sektörünün güç birlii yaparak balatt düük faiz odakl kampanyann satlar artrdn söyledi.

Durbakaym, konut ihtiyac halen çok fazla olmasna ramen faizlerdeki aylk bazda yüzde 1,4 seviyelerindeki yüksek orann alm kararlarnn ertelenmesine neden olduunu ifade etti.

potekli satlarn ilk çeyrekte yüzde 45 azaldna dikkati çeken Durbakaym, faizlerin yüksekliinin ötesinde bankalarn kredi verme artlarnda zorlayc davranmalarnn da ipotekli sat oranlarnn dip seviyelere inmesine neden olduunu aktard.

Durbakaym, faizlerin en düüünün tekrar yüzde 1,38e yükselmesine deinerek, Faizlerin daha da yükselmesi, ekonominin dinamosu olan inaat sektörüne sarsc bir darbe indirmek anlamna gelir. Yüksek faiz oranlar, almlar üzerinde bask yaratrken konut üretimindeki maliyetleri de artrmaktadr diye konutu.

YÜKSEK DÖVZ KURU YABANCILARIN TAHINI KABARTIYOR

Nuholu naat Yönetim Kurulu Bakan Ali Nuholu, konut kampanyasnn haziran sonuna kadar uzatlmasnn bu artta etkili olduunu belirterek, yüzde 20 indirim avantaj, KDV ve tapu harçlarndaki indirim ve bankalarn kredi faizlerini yüzde 0,98 oranna düürmesinin konut alcsn harekete geçirdiini söyledi.

Özellikle ipotekli konut satlarnda geçen yln ayn dönemine göre art yaanmasnn düük kredi faizinin önemini doruladn aktaran Nuholu, Yabancya satlarda da haziranda geçen yln ayn dönemine göre art var. Buradan yüksek döviz kurunun yabanc yatrmcnn itahn kabartt yorumunu çkaryoruz dedi.

GELECEK AYLARDA DAHA GÜZEL OLACAK

Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Bakan Tamer Özyurt, yaplan kampanya ve desteklerin meyvelerini almaya baladklarn belirterek, özellikle konut kredilerinin düürülmesinin çok önemli etkisi olduunu vurgulad.

Türkiye genelinde ilk defa satlan konut saysnn bir önceki yln ayn ayna göre yüzde 25,6 artarak 57 bin 64 olmasnn bunu kantladn aktaran Özyurt, seçim sürecinin geride kalmasnn ve OHALin kalkmas gibi konularn etkisini de gelecek aylarda göreceklerini bildirdi.

Özyurt, Haziranda Irak vatandalarnn Türkiyeden 315 konut, ran vatandalarnn 228 konut aldn görüyoruz. Ancak bu tablonun daha da iyi hale gelmesi için baz desteklere ihtiyaç bulunuyor. Örnein; yabancya konut satnda 1 milyon dolarlk konut alm artnn 300 bin dolara düürülmesi, Türkiyeye daha fazla yabanc yatrmc çekmenin önünü açaca gibi konut satlarn da artracaktr dedi.

Ana Sayfaya Git